Mire jó a jóga?

A jóga sokkal több, mint egyszerű mozgásforma – nem véletlenül vált az utóbbi években egyre népszerűbbé és divatosabbá. Ez maga egy életmód, hiszen helyesen végezve a gyakorlatokat egyaránt kedvező hatással van testünkre és lelkünkre is.

De ez ne riasszon el: a jóga bárki által könnyen elsajátítható, számtalan jótékony hatása miatt pedig megér minden befektetett időt és energiát.

Fitten tart

A jóga legnagyobb ismérve, hogy a gyakorlatok az egész testet átmozgatják, tehát egyaránt hatnak az izmokra és a belső szervekre, elősegítve működésüket, és bennük a vér áramlását. Jógázás közben fontos a megfelelő légzés, hiszen ez növeli a tüdő kapacitását, ezáltal pedig több oxigén jut a szervezetünkbe. Számos kutatás bizonyítja azt is, hogy segít leküzdeni az alvászavarokat, depressziót, javítja az emésztést, segít a hátfájáson, és csökkenti a vérnyomást.

large

Nyújtja az izmokat

Egyértelműen az egyik legnagyszerűbb hatása ennek a mozgásformának, hogy megfelelően karbantartja az izmokat. Sokan hajlamosak megfeledkezni arról, hogy a merev izmok sokkal sérülékenyebbek, a jóga pedig rugalmassá varázsolja őket. Megéri hát megcsinálni minden lehetetlennek tűnő gyakorlatot.

large (7)

Segít a fogyásban

Amellett, hogy kalóriát égetsz közben, a jóga közvetett hatása, hogy egyfajta életmódváltást is eredményez. Az elhízás egyik fő okozója, hogy sokszor akkor is eszünk, ha már jól laktunk, ezért aki elhivatott és rendszeresen végzi ezt a mozgásformát, előbb-utóbb elkezd jobban odafigyelni magára, és tudatosabban, egészségesebben táplálkozni. Ez hát a feszes és karcsú test titka!

large (4)

Javítja a testtartást, egyensúlyérzéket

Az izmok nyújtásán kívül a jóga legfőbb célja nem más, mint hogy javítsa a testtartásunkat, ezért kifejezetten ajánlott azoknak, akik folyamatos ülőmunkát végeznek. Néha egy-egy pózt hosszú ideig, akár percekig is meg kell tartani, ami egyaránt fejleszti az izmokat és az állóképességet, egy idő után az ember pedig már nem csak a jógaórán figyel a helyes tartásra.

large (3)

Ellazít, megnyugtat, kikapcsol

Ez a mozgásforma alapvetően a békéről, csendről, megnyugvásról, lassúságról szól, manapság pedig annyi negatív inger ér bennünket, hogy egyre fontosabb beépíteni a mindennapokba olyan pillanatokat, amelyekben megállunk, és megpihenünk. A jóga meditatív oldala segít elmélyedni a gondolataidban, megtanít befelé figyelni, kiegyensúlyozottá tesz. Csökkenti a stresszt, javítja a koncentrációt.

large (2)

Mindezen felül öntudatossá tesz, vagyis ráébreszt a határaidra, segít felismerni a fizikai és lelki szükségleteidet, a szervezeted üzeneteit, megismerni a testet működését.