Modellek, akik megdöntötték a kifutó sztereotípiákat

Maga a sokszínűség az, ami igazán gyönyörködtet. Az utóbbi idő pedig a gátak ledöntéséről szólt, kisebb-nagyobb sikerekkel alátámasztva ezt az új látásmódot.

Az emberek – és a modellszakma – lassan kezdtek ráébredni, hogy valójában milyen relatív fogalom is a szépség, így egyre különlegesebb, eredetibb nőket látunk viszont a kifutókon. Szóval kik is ezek a szépségek pontosan? “Mindössze” néhány bátor lány, jelentőségteljes üzenettel.

Maria Borges

Maria volt az első olyan fekete bőrű angyal, aki a többiek tökéletes hullámaival ellenben természetes afro hajjal vonulhatott végig a Victoria’s Secret fényűző kifutóján. Bár az ezt követő alkalmakkor kissé megtoldották különleges fürtjeit, más high fashion márkák büszkén vállalták az eltérést a hivatalos kifutók szabványaitól. Maria a Givenchy, Ralph Lauren és Zimmermann kifutóján csillantotta meg természetes szépségét. Habár a Victoria’s Secret kifutója betörhetetlennek bizonyult, a divatipar mégis nyitott a természetességre és a frissességre.

Andreja Pejic

Légies, törékeny alkat, hosszú szőke fürtök, nőies, azonban mégis hangsúlyos vonások. Az egyetlen árulkodó jel legfeljebb a fiús alkat, ám még ez is betudható lenne karcsuságának. Első pillantásra pusztán az androgün jelzőt aggathatnánk a modellre. Akkor mégis miért annyira más, annyira különleges, született szépségén felül? Éppenséggel azért, mert Andrej(a) Pejic a transznemű modellek kicsiny táborát erősíti. Azokét, akiket a modellszakma és a divatipar képes volt nem mindennapi mivoltjában elfogadni. Karrierjében 2011 hozta meg a nagy áttörést, ugyanis ebben az időszakban többek között Jean Paul és Marc Jacobs kifutóin vonulhatott végig.

Winnie Harlow

Winnie napjaink egyik legpozitívabb példaképét testesíti meg, állhatatosságával, különleges szépségével és ritka betegségével együtt. A vitiligo nevezetű bőrbetegség ellenére a fiatal lánynak esze ágában sem volt lemondani dédelgetett álmairól. Az év abszolút áttörő sikerekkel teli munkái meghozták a várva várt hírnevet, amely lehetővé tette, hogy a fontos üzenet minél többekhez juthasson el világszerte. Ő pedig egyszerűen ragyog, és képes boldogan élni azokkal a lapokkal, amelyeket a természet osztott neki.

Winnie+Harlow+Desigual+Runway+Mercedes+Benz+0iWTE7t-RGRl

 

Candice Huffine

A gyönyörű plus size model hatalmas változást hozott a high fashion köreiben, ezzel véglegesen beírva magát a divattörténelembe. 12-es mérete ellenére sikerült meghódítania a NYFW kifutóit, bájos arcával, és gömbölyded formáival pedig gyakran találkozhattunk már a Vogue Italia, Harper’s Bazaar és W magazin hasábjain, vagy éppenséggel címlapjain. Candice Huffine az a modell, akinek valóban sikerült elérnie, hogy az emberek felfigyeljenek rá, és mindarra, amit megjelenésével képvisel. Ezzel próbálja megcáfolni azt a torz képet, amely az emberek többségében kialakult a modellszakmát illetően. Ha adott a bájos pofi és az arányosan telt alkat, hát miért is ne futhatnának be ilyen típusú szépségek is?

hbz-models-who-broke-the-mold-2015-candice-huffine-gettyimages-474294580

Peyton Knight

Peyton igencsak korán cseppent a modellvilágba, és az utóbbi évek alatt is sikerült megőriznie dacosan kislányos báját. Ami pedig a kifutós jelenéseihez fűzhető, 2015-ben igazán nagyot fordult vele a világ. Más modellekhez hasonlóan az ő karrierjében is az ikonikus frizurafazon hozta meg az áttörő sikert Guido Palau jóvoltából, ezzel együtt pedig igazán szürreális és meghatározó jelenséggé vált a kifutómodellek között. Marc Jacobs, Jonathan Anderson, Gucci és Prada pedig tárt karokkal fogadták a fiatal lányt és eredeti frizuráját.

KIM_1397

Ruth Bell

Emlékszünk még hosszú szőke hajának és bájos vonásainak együttes porcelánbaba hatására? Bár Ruth megjelenése már ekkoriban is különlegesen gyönyörű volt, mégis magasabbra és magasabbra kellett törnie a szakmában. A drámai hajváltás meglehetősen átformálta imázsát, így született meg ez az igazán feminista stílus, mellyel végérvényesen a Gucci, Etro és Versace kifutók hercegnőjévé vált. Ezzel együtt egy rendkívüli Yves Saint Laurent kampányt tudhat magáénak, a fotókból pedig csak úgy árad a feminizmus. Épp csak ennyi szükségeltetett ahhoz, hogy Ruth Bell megdöntse a divatipar alapvető szépségszabványait.

ruth bell

Lineisy Montero

Nagy debütálása alkalmával Lineisy volt az első fekete modell, aki a Prada kifutóján vonulhatott végig. Szépsége és mini afrofrizurája olyannyira magával ragadta a közönséget, hogy csak ebben az évben nem kevesebb, mint 68 márka kifutóját hódította meg. Azt gyanítjuk, az úttörő modell még csak sikerekkel övezett karrierjének elején jár, és eljön majd az idő, amikor már nem számítanak azok a bizonyos külső jegyek, melyek megkülönböztetéshez vezethetnek. Ahogyan Miss Montero is nemrégiben modta:

“Azt akarom, hogy elismerjék a munkámat és azt, aki vagyok, ne csak a hajam vagy a bőrszínem számítson.”

tumblr_nl1vyisWLW1sx2zf7o1_500

Forrás