Modellek, akiket valamilyen hányattatás ért karrierjük során

A modellek munkája távolról sem olyan egyszerű, mint azt gondolnánk. Sokak szerint nekik semmi problémájuk nincsen az életben: fényűző partikon vesznek részt, híres emberekkel randiznak és legjobb barátjuk egy ismert topmodell. Ám ez egyáltalán nem így van.

A modellek nap mint nap különböző megpróbáltatásoknak vannak kitéve, van hogy 12-14 órán keresztül dolgoznak és gyakran még meg sem fizetik őket. Emellett szélsőségesebb esetekben molesztálják, diszkriminálják őket.  A következő 6 modell saját történetét meséli el.

Molesztálás

„Amikor egy fotózáson vettem részt, a stylist miközben öltöztetett sokkal többször ért hozzám az elvártnál, és ez egészen a nap végéig így ment. Mai napig emlékszem, hogy mennyire undorító érzés volt érezni ahogy folyamatosan taperol.” – Fernanda Ly.

fernanada

Előítéletes ügyfél

„Már Párizsban voltam, amikor a designer rájött, hogy transznemű vagyok – amit a mai napig nagyon kevesen tudnak –, azonnal törölték a foglalásomat. Úgy gondolták, hogy rizikós, és túlságosan felhívná a figyelmét az embereknek a márkára (nem pozitív szempontból) ha egy transzneművel reklámoznák.„ – névtelen.

Embertelen munkaidő

„Persze van, hogy egy nagy márka fotózása elhúzódik, de az első nagy kifutós munkámon 17 órát vártam csak a próbára.” – névtelen.

Rossz munkakörülmények

„A 2016-os londoni Fashion Week-en az egyik divatbemutató alkalmával nagyon rosszul éreztem magam, hányingerem volt és szédültem. Amikor lementem a színpadról, mondtam a casting director-nak, hogy nem tudom folytatni mert nem érzem jól magam. Azt mondta, hogy muszáj felmennem a színpadra, vagy nem kapom meg a fizetésem. Így se kaptam meg.” – Sidney Gaston.

sidney

Test-kép problémák

„Egy ügynökség azt mondta, hogy nagyon is akar engem, de le kell fogynom. 1 hónapot adtak nekem, ami idő alatt nagyon sokat leadtam és anorexiás lettem. Volt rá példa, hogy a meghallgatásokon is elájultam. Azóta a súlyom állandóan változik, mert annyira rosszul bántam a testemmel.” – névtelen.

A stressz, ami egészségügyi problémákhoz vezetett

„13 éves voltam amikor elkezdtem modellkedni. Azt mondták, hogy túl széles a csípőm, ezért fogynom kell. Sosem voltam kövér, csak egyszerűen nem olyan volt az alakom mint a többi modellnek. Mindig is utáltam a testem. Sose voltam anorexiás vagy bulimiás, de időről időre éheztettem magam. Sok más modellel is beszéltem, akik hasonló tapasztalatokról számoltak be pedig sokkal vékonyabbak voltak nálam. A párkapcsolataimban is problémáim voltak, ugyanis egyáltalán nem voltam megelégedve magammal. Most 18 éves vagyok, és abba akarom hagyni a modellkedést. Az egész stresszhelyzet hajhulláshoz és szívelégtelenséghez vezetett. Annyit foglalkoztam a súlyommal, hogy teljesen elveszítettem önmagam” – Petra Zatkova.

petra