Monacoban írt kortárs tündérmese világpolgároknak” – Interjú Tokai Dórával

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy magyar építészmérnök hallgatólány, aki egy szép nap elindult, hogy szerencsét próbáljon. Franciaországon, Anglián, Spanyolországon, Malajzián és Szingapúron vezetett az útja, míg végül megalapította saját divatmárkáját, a D’Ora Tokait, és ezzel meghódította Monacot. A történet főhősnőjével, Tokai Dórával beszélgettünk.

Hogyan lesz egy magyar építészmérnök lányból elismert divattervező Monacóban?

Varietas delectat. Bővebben megválaszolva a kérdésed, az Építészmérnöki kar mellett egy francia mérnöki karra is jártam, majd ezt követően Angliában belsőépítészetet, Spanyolországban építészetet és terméktervezést tanultam. Az elkövetkezendő három évet Ázsiában töltöttem luxus hotelek és éttermek tervezésével, és ekkor kezdtem el egy barátomnak ruhákat tervezni. A designok nagy sikert arattak: a szabó, aki maga is egy neves olasz cég tervezője volt, felajánlotta, hogy eladja a terveimet ismert európai márkáknak. Ekkor döntöttem úgy, hogy megalapítom a saját márkám.

Miért éppen Monaco, jobb vagy könnyebb, mint itthon?

DOra Tokai Az első kollekció a saját stílusom kereséséről szólt, próbáltam a korábbi grafikai és építészeti esztétikámat ruhák formájában előadni. Ekkor jöttem rá, hogy a gyermekkori francia Riviérán töltött iskolaév, Monaco palota- és autókultúrája inspirálnak.

Mi a véleményed a magyar divatról, a magyar tervezők helyzetéről?

Magyarország egy rendkívül színes múlttal rendelkező ország tele tehetségekkel. Az igazi, ma ismert klasszikus divat ugyan Nyugat-Európából származik, éppen ezért a kelet-európai divattervezők sokkal frissebbek, amit a nemzetközi közönség egyre jobban értékel.

Szerinted min kellene változtatni itthon?

13 éve élek külföldön, gyakran járok haza, szeretem Magyarországot. Az egyetlen dolog, amin a mai napig meglepődöm, az a negatív hozzáállás és sok panaszkodás.

Az egyik kedvenc mondatom: „Könnyű neked, te szerencsés vagy.” Majd megkérdezem: „Szoktál hónapokig egyetlen szünnap nélkül napi 17 órát dolgozni? Néha akár nem is aludni?”. Ekkor a reakció csak csodálkozás. Ha az emberek azt néznék, hogy mit tudnak tenni és nem azt, hogy mit nem, akkor egy boldogabb ország lennénk.

Sabia

Sabia ing & fűző

Mi a legnagyobb különbség Monacohoz képest?

Magyarország sokkal színesebb és érdekesebb, alapvetően több a lehetőség, bár tapasztalataim szerint itt Monacóban sokkal nagyobb az összetartás.

Mit tanácsolnál kezdő tervezőknek, vagy azoknak, akik még csak kacérkodnak a gondolattal, hogy divattervezést tanuljanak?

Az első és legfontosabb lecke: őszintének lenni önmagunkkal. Ha nem vagyunk tudatában a saját valóságunknak, akkor nehéz rajta változtatni. A második legfontosabb szeretni a negatív kritikát. Fontos, hogy ne vegyük személyeskedésnek és lehetőségként tekintsünk rá. A harmadik: az élet nem könnyű, viszont minden sokkal egyszerűbb, ha összefogunk a környezetünkkel, legyen az család, barátok vagy a szakma.

Stissa

Stissa kosztüm

Mit jelent számodra a divat?

A divat művészet és pszichológia, a világról és emberekről szól, a történelem része. Divatbemutatókat nézni olyan, mint regionális és globális híreket követni. Az emberek személyes érzéseik és szükségleteik szerint öltöznek.

Érdekes példa a Mao utáni Kína; a diktatúra idején az önkifejezésnek nem volt helye, ezért annak megszűnése után a tehetősebb réteg a nyugati márkákhoz fordult, azon belül is a nagy logós termékekhez. Csak mostanában kezd el ébredezni a nemzeti önbecsülés, és a saját kulturális örökségük kortárs feldolgozása egyre inkább megfigyelhető. Nem véletlenül alapított mostanában Hermes egy kínai örökségű márkát, a Shang Xia-t Kínában.

Mit szeretnél kifejezni a kollekcióddal? Van konkrét üzeneted, mottód?

A 2014-es tavaszi/nyári kollekció mottója: ”A contemporary fairytale for jetsetting cosmopolitans, written in Monaco.”, azaz „Monacóban írt kortárs tündérmese világpolgároknak.”

Vaga

Vaga kosztüm

A célom visszatérni a luxus igazi gyökereihez. Régen az exkluzív termékek megrendelésre készültek és személyre szabták őket. A mai piacot a média es tömeggyártás uralja, nem értem miért számít valami luxusnak, ami gépsoron készül 10 millió példányban.

A D’Ora Tokai termékek kézzel készülnek Olaszországban vagy máshol az Európai Unióban nemzetközileg elismert kézműves családok által. Minden egyes ruhára es kiegészítőre külön-külön odafigyelünk, belehímezzük vagy véssük a tulajdonos nevét, személyes mottóját, kedvenc számát.

Kit tartasz célközönségednek?

Kifinomult világpolgárokat, akik önmaguk irányítják az életüket.

Hogyan született meg a logó? Mit jelképez?

Logo

A logó egy második világháború előtti klasszikus autó. Ekkor még kézzel és egyedi megrendelésre készültek az autók, a tulajdonos ízlésére szabták őket, és a kor legkifinomultabb esztétikáját és technológiáját tükrözték.

D’Ora Tokai is ilyen, a weboldalunkon időtlen, ugyanakkor kortárs termékeket ajánlunk, mindezt a legújabb technológiával tesszük elérhetővé. Az oldalba épített body-scanner egy web-kamerán keresztül rögzíti az ügyfél méreteit, így világszínvonalú szolgáltatást tudunk nyújtani.

 

Van kedvenc kollekciód, vagy akár egy darabod, ami közel áll a szívedhez valami miatt?

Az egyik legkedvesebb darabom a Mundu krokodilbőr táska, amit a régen Monte-Carlo utcáin száguldozó versenyautók alul csapott kormánya inspirált.

Mundu

A szó jelentése „világ” Monaco ősi nyelvén (Monegasque). A szó jelentése hatalommal és szabadsággal társul. Mundu-vel a kezemben az emberek lépten-nyomon megállítanak. 40 színben és azok kombinációjában elérhető, vállpánttal vagy nélküle. Több variációban is készül, éppen egy akta-, laptop- es weekender táska verzióin dolgozom privát megrendelésre.

Miből merítesz ihletet? Mi inspirál?

A kollekció két vonalon fut: Heritage, azaz palotakultúra által inspirált darabok és Drivers’, azaz Monte-Carlo autókultúrája által ihletett designok.

Rapidita

Rapidita férfi ing & cipő

Ha néhány szóval kellene jellemezni a kollekcióidat, mik lennének azok?

A designok Monaco örök értékeit mesélik el kortárs formában. Az anyagok és az alkalmazott technológiák különlegesek, az innovatív elegancia megteremtését szolgálják. A számunkra külön készült olasz bőröket igazgyönggyel, nemesfémmel és féldrágakövekkel egészítjük ki, miközben a tőlünk rendelt ruhákat az ügyfelekre szabjuk.

Szeretjük a kihívást, például az olyan névre szóló darabok alkotását, amiket az emberek ráhagyhatnak az unokájukra.

Van kedvenc terveződ vagy példaképed?

Coco Chanel, mert pioneer, Karl Lagerfeld, mert nagyon érti a divatipart és a világot, Jean-Paul Gaultier a hagyományos francia couture technikák ápolása miatt, Marc Jabosc a showman tehetsége miatt, és Christian Lacroix, aki meglepő mennyiségű színt, mintát és stílust tud ízlésesen kombinálni.

Nagy elismerés bekerülni a legjobbak közé a VOUGE Young Vision Award-on, hogyan élted ezt meg?

Örültem neki, rendkívül hálás vagyok a család, barátok és ismeretlen emberek támogatásáért, óriási ajándék. Ezentúl a sajtót is érdekelte, ami egy nagyszerű lehetőség volt arra, hogy bemutassam D’Ora Tokai-t. Az élet viszont megy tovább; napi design, termékfejlesztés, marketing, PR és sales, izgalmas kihívások sora.

doratokai.com

klikk a weboldalhoz

Kivel olvasnád a következő Fashionfave interjút?

Herczeg Zoltán :)

 

Nos, az élet valóban megy tovább és reméljük egyre többször hallunk majd a D’Ora Tokai-ról, akár itt a Fashionfave-en is. Mi ezúton szeretnénk gratulálni és további sok sikert kívánni Dóra munkájához!

 

Jogi nyilatkozat: Az interjúban elhangzott válaszok minden esetben az interjúalany álláspontját tükrözik. A szerkesztőség a válaszokért, azok valóságtartalmáért, a válaszokból eredő bármiféle kárért felelősséget nem vállal.