Motiváld magad TED videókkal!

Néha mindenkinek szüksége van megerősítésre, hogy jó úton halad, vagy valamit egészen máshogyan kellene csinálnia ahhoz, hogy sikereket érjen el. Ezeket a megerősítéseket elsősorban a barátainktól, ismerőseinktől várnánk, de előfordul, hogy az élet egy idegent küld számunkra, aki egyetlen mondattal képes felrázni minket. Ha még ez sem szokott előfordulni az életedben, akkor se csüggedj! Megerősítésre alkalmas videók, blogok százai elérhetőek az interneten.

A TED-es videók elsősorban oktatási és szórakoztatási céllal készültek, így gyakran találkozhatunk ilyen videókkal egyetemi tanárok óráin is. Véleményem szerint a TED videók többet adnak, mint a motivációs könyvek és blogok, vagy a spirituális/coach előadások. Új szemléletet hoznak a mindennapi életünkbe és pontosan azért, mert nem a lebutított, végletekig elcsépelt, hangzatos mondatokat ismétlik. A legkülönbözőbb témákban találhatunk előadásokat, így hobbynak sem utolsó.

Most egy olyan témakörben szedtem össze néhány előadást, ami majdnem mindenkit érint, különösen az újévhez közeledve, amikor előszeretettel teszünk fogadalmakat és gondoljuk át mi mindent fogunk vagy éppen csak kellene máshogyan csinálnunk. Talán, ezek a videók után nemcsak a szokásos fogadalmakat tesszük meg, hanem kicsit komolyabban végig gondoljuk, hogy mi is az, amire tényleg vágyunk, mi az, amit szeretnénk elérni a következő évben. Sosem hittem, a hatalmas fogadalmakban, bár szeretek nagyokat álmodni, de igyekszem lépésről lépésre haladni, mert így biztos lehetek abban, hogy nem csak pillanatnyi fellángolás volt a kitűzött cél, hanem valóban képesnek tartom magam arra, hogy elérjem, hiszen tiszta szívből szeretném.

Ha azonban nem szeretnél semmi különlegeset megfogadni az újévre nézve, az is teljesen rendben van. Egy kis időtöltésnek is remekül megfelelnek ezek a videók és ez a hasznosabb fajta.

Andrew Solomon: How the worst moments in our lives make us who we are

Writer Andrew Solomon has spent his career telling stories of the hardships of others. Now he turns inward, bringing us into a childhood of adversity, while also spinning tales of the courageous people he’s met in the years since.

Veled is előfordult már, hogy valami borzalmas dolog történt veled az életedben és érezted, hogy többé már nem leszel ugyanaz az ember, mint aki előtte voltál? Akkor ez az előadás pont Neked szól! Legyen ez egy gyerekkori trauma vagy éppen a felnőtt életed egy pontja… Ne felejtsd el, hogy minden egyes perc az életedben formál téged, jó vagy rossz, itt nem számít.

Emilie Wapnick: Why some of us don’t have one true calling

What do you want to be when you grow up? Well, if you’re not sure you want to do just one thing for the rest of your life, you’re not alone. In this illuminating talk, writer and artist Emilie Wapnick describes the kind of people she calls “multipotentialites” — who have a range of interests and jobs over one lifetime.

Minden sikeresen megtett út mögött a megfelelő önismeret húzódik, amire az akadályokkal kikövezett úton építkezni lehet. Önismeret nélkül is lehet sikereket elérni, de ott jóval nagyobb a kockázat, hogy előbb-utóbb összedől mindaz, amit kemény munkával felépítettünk. Kezd 2019-et azzal, hogy megismered önmagad, legalábbis rálépsz az útra, hiszen ez egy folyamat, nem pedig egy hétvégi program.

Nadia Lopez: Why open a school? To close a prison

Our kids are our future, and it’s crucial they believe it themselves. That’s why Nadia Lopez opened an academic oasis in Brownsville, Brooklyn, one of the most underserved and violent neighborhoods in New York — because she believes in every child’s brilliance and capabilities.

A sikeres élethez szükséges, hogy tanuljunk, elsősorban a hibáinkból. Mi lenne, ha ezentúl, minden egyes hibát, minden konfliktusra, mint leckére tekintenél? Nem a legkönnyebb feladat, de megéri, azt garantálom! Néhány tipp, hogy a viták sűrűjében is önmagad maradhass, és megértsd, ez is a javadat szolgálja, a maga sajátos módján.

Tali Sharot: The optimism bias

Are we born to be optimistic, rather than realistic? Tali Sharot shares new research that suggests our brains are wired to look on the bright side — and how that can be both dangerous and beneficial.

Az optimizmust választom! – ez lehetne a következő évi mantrád. Tarts ki mellette, legalább 3 hónapig, és a hatás nem marad el! Ha úgy érzed, hogy a mantra nem elég, itt egy kis emlékeztető, hogy a pozitív gondolkodás hogyan hathat az életedre. Ne feledd, valahol mindig süt a nap!