MUGLER, a provokatív, az extrém és a sokkoló

Sok minden történt 2010-ben az egykori Thierry Mugler márkával. Ami talán a legfontosabb az az, hogy 63 évesen az alapító lemondott és átadta a vezetői posztját Nicola Formichetti-nek, az egykori stylistnak. Formichetti, kreatív emberhez méltan rögtön lerövidítette a márka nevét MUGLER-re, elhagyva a Thierry-t, s így rögtön beindult Formichetti és a MUGLER közös sikere.

Formichetti nem csak egy stylist. Formichetti, az olasz és japán felmenőkkel is rendelkező polihisztor, a Vogue Hommes Japan divatfelelőse, napjaink pop nagyasszonyának, Lady Gaga-nak a ruhafelelőse és mindemellett a MUGLER kreatív vezetője. A 2010-es British Fashion Awards-on az Isabela Blow divatstylist díjjal jutalmazták, a MUGLER előtt pedig olyan divatházakkal dolgozott együtt, mint a Prada, a Missioni vagy a D&G. Ebből már sejthető, hogy nem mindennapi művészről beszélünk, Formichetti maga az extremitás, aki nem fél a legkülönösebb anyagoktól, színektől és formáktól sem.

2011 – BORN THIS WAY baby

Talán az első nagyobb megjelenés is Lady Gagához fűződik, hisz a lédy ‘Born this way’ című videoklipjében láthattuk először Formichetti formavilágát. Szerintem mindenki emlékszik a csontváz sminkre, a ‘Metropolis’ vállmegoldású zakókra, a PVC hatású nadrágokra. Ez mind-mind az új koncepció részei voltak, amit azóta már a kifutón is láthattunk. Már ekkor sejteni lehetett, hogy Formichetti a csúcsra viszi a MUGLER-t.

MUGLER Menswear és Zombie Boy

2011. január 19-én debütált az első MUGLER férfikollekció, Párizsban, online közvetítéssel. Formichetti Romain Kremer közreműködésével álmodta meg a kollekciót, amit Rick Genest, ismertebb nevén Zombie Boy inspirált. A modell egész testét tetoválások borítják, szó szerint tetőtől talpig. Arcát csontváznak tetoválták. Sőt, a bemutató előtt Genest már feltűnt Lady Gaga említett klipjében is.

MUGLER Womenswear és Lady Gaga

A MUGLER női vonalát Sébastien Peigné erősíti. A márciusi debütáló bemutatón a modellek vállát speciális maszkolási technikával csúcsosra alakították, pontosabban a már jól ismert Lady Gagás csontkinövésekre gondolok. A bemutatót nagy várakozás előzte meg, hisz tudni lehetett, hogy Lady Gaga debütál a kifutón, és itt csendülnek fel majd legújabb számai is. Ami a kollekciót illeti, kifejezetten figyelemreméltóak voltak a különleges kivágások és az áttetsző anyagokkal való kísérletezés játékossága. A bemutatót rendhagyóan online közvetítették, sokak örömére, és bevallom, akkor este én is a képernyőre ragadtam…

2012

Formichetti szerint a 2012-es modellek az érzésekről, emlékekről szólnak, valami olyanról, ami nem teljes, homályba vésznek a részletei, mert túl absztrakt. Elsőként a Brothers of Arcadia rövidfilm jelent meg, ami a MUGLER 2012-es nyári férfi kollekcióját hivatott népszerűsíteni, a már jól megszokott extremitással. Ugyanis a kampányvideó olyannyira durvára sikerült, hogy a vágatlan verzió csak egy pornómegosztó portálon érhető el. A kisfilmben persze semmi előremutató divatot nem látni. Bár szerintem napjainkban nem csak a divatról kell szólnia egy kampánynak, hisz ezernyi helyről szerezhetünk tudomást az aktuális divatról. És talán épp ezért kedvelem ezt a kampányt annyira, mert újat hozott a ‘szürke’  kampányok életébe. Majd később megszületett a Inez Lamsweerde és Vinoodh Matadin rendezésében a 2012-es tavasz-nyári női kollekció kampányvideója, természetesen Lady Gaga-val a főszerepben. A videó pedig őrült, ahogy a MUGLER új időszámítása alatt minden.  És a kollekcióban már benne voltak az említett érzések is, ennek ellenére ez a kollekció sem az utcára készült, de magába foglalta azt a kreativitást, amit Formichetti-től elvár az ember.

2013

Bár még csak 2012 februárjában járunk, de pár hete már kaptunk ízelítőt a MUGLER 2013-as terveiről is. A párizsi divathéten debütáló férfi kollekcióból már kiderült, hogy Formichetti még most sem hajlandó leszállni a földre, sokunk örömére. Remélem a pár nap múlva, szintén Párizsban, debütáló női kollekció is ezt az érzést fogja erősíteni bennem. Az utóbbi időben a MUGLER az egyik nagy kedvencem, bár ez köszönhető a márka extrémitásának is, hisz napjaink egyik legprovokatívabb márkájáról beszélhetünk.Vajon mi jöhet még ezek után? Kíváncsian várom a provokatív stylist, szerkesztő, kreatív vezető következő őrült ötleteit.