Ne állj be a sorba, használd okosan az Instagram feed-ed!

A reklámok és az együttműködések egyet jelentenek a bloggerek vagy influencerek munkájával. Hiába a nagy számú követői bázis, ha a követők nem tudnak azonosulni a megosztott tartalmakkal, az elérésen pedig a fizetett hirdetések sem segítenek, amik néha már közfelháborodást váltanak ki a követőkből. Ugyanakkor a követői bázisuk száma nem csökken, sőt, egyre csak nő. Vajon mik lehetnek a mozgatórugók a fogyasztó, a tartalommegosztó blogger és a márka között?

Az alapszituáció mindenki számára egyértelmű, van egy adott márka, aki egyezséget köt a közösségi oldalakon tevékenykedő influencerrel, hogy az általa előírt szempontok alapján, tartalmat osszon meg a közösségi oldalán, amit remélhetőleg a nagy követői bázisához el is jut és részben vagy egészben, de befolyásolja a márka termékének fogyasztását. Bonyolultnak tűnhet így leírva, pedig ebben éljük a mindennapjainkat már egy jó ideje.

Az influencerek és bloggerek megjelenésével a márkák szinte egyik napról a másikra olyan kommunikációs csatornát kaptak, amivel napi szinten tudják közvetíteni termékeiket és kulcsüzenetüket a fogyasztóknak. A nagy zaj ellenére, a bloggerek/youtuberek/influencerek szekere még mindig nagyon jól megy, hiszen számtalan márka várja a lehetőséget, hogy együtt dolgozhassanak a közönség kedvenceivel.

pexels-photo-1449081

A márkák szeretik megragadni a lehetőséget, hogy az emberek nem gondolnak bele a mögöttes tartalmakba, így olyan reklámelhelyezést kérnek az influencerektől, ami kevésbé szembetűnő, különösen akkor, ha gondolkodás nélkül pörgetjük a hírfolyamot. Most már szerencsére kötelező elem, hogy fel is tüntessék, ha szponzorált vagy éppen reklám tartalomról van szó. Az utóbbi időben nagyon sok tartalommegosztó influencernél azt lehet látni, hogy csak fizetett együttműködéssel megspékelt képet tesz ki az oldalára. Minél több márka legyen, annál jobb, mert annyival több pénze van. Ez az egyik oldalról érthető, viszont ott a másik oldal, hogy az énmárkája egyre kevésbé hiteles, már nem azért követik, mert érdekes személyiség, legrosszabb esetben a követői bázisa is teljesen kicserélődik, ami egyet jelent azzal, hogy a kommunikáció minősége tovább torzul, hiszen a visszacsatolást is az új bázisától kapja, aki tovább erősítheti a gyenge minőségőű tartalmak megosztását.

Ezekre figyelj, hogy érdekes és minőségi tartalmaid legyenek:

Kulcsüzenetek

Fogalmazd meg, hogy mik azok a fontosabb üzenetek, értékek, témák, amiket képviselni szeretnél. Ügyelj arra, hogy ezek mindig szem előtt legyenek, de ne legyen csapongó a profilod, mert akkor a követők sem és a cégek sem tudnak beazonosítani, így kevesebb megkeresésed lehet.

keyboard-key-success-online-39389

Egységes kép

Most már applikációval is ellenőrizni tudod feltöltés előtt, hogyan is néznének ki egészben az Instagram profilodon a feltöltött képek. Érdemes összehangolni a képek stílusát, és törekedni arra, hogy még a szűrők is hasonlóak legyenek a képeken.

Ne vállalj el mindent, vagy ne posztolj ki mindent

Attól függ, hogy vannak-e már megkereséseid márkáktól vagy, ha nincsen, akkor se ossz meg mindent, ami veled történik, csak azért, hogy legyen tartalom az oldaladon. Próbálj hű lenni magadhoz és a kijelölt értékekhez, üzenetekhez, amiket felállítottál magadnak a legelején!

pexels-photo-1539581

Ne reklámozz túl sokat!

Az emberek nem szeretik a sok reklámot, akkor sem, ha hirtelen nem tudják megmondani egy képről, hogy hol van rajta a szponzorált termék. Gondolj csak bele, hogy téged mennyire zavar, amikor az általad követett Insta sztárok képein folyamatosan ott vannak a promozott termékek és magát az embert már nem is veszed észre, csak a külsőségeket. A pénz persze fontos, de azért törekedj a hitelességre!