Ne kallódj el! 5 tipp kreativitásod karbantartásáért

A mindennapos hajtás során – mely sokszor átnyúlik a hétvégébe is – hajlamosak vagyunk olyannyira elveszni teendőink sűrűjében, hogy elfelejtjük azt is, mit is jelent az alkotás öröme.

Persze vannak, akik azon szerencsések táborát gazdagítják, akik a kreatív szférában dolgoznak, és a napi szintű ötletelés, tervezés és megvalósítás sikere színesebbé és elégedettebbé is teszi életüket. De azoknak, akiknek szinte csak a gyerekkori emlékekből dereng az, hogy milyen jó érzés kreatív módon készíteni valamit, ideje felébreszteniük és visszacsempészniük életükbe újra ezt az élményt, hiszen a kreatív oldalunk megélésével saját magunknak tesszük a legjobbat!

Jó lesz, meglásd!

Köztudott tény, hogy a művészeti tevékenységek jótékonyan hatnak lelkünkre, hangulatunkra, egész szervezetünkre. Olyan ez, mint egy lelki tréning: az ötletelés, tervezés és megvalósítás során képesek vagyunk ugyanis kiszakadni a mindennapi gondok és a rutin alattomos pókhálójából. Én úgy gondolom, hogy egy olyan kreatív tevékenység során, melyben egész lényünkkel kellően elmerülhetünk, – mindenféle stressz, elvárás és kötöttség nélkül – lehetőséget adhat a tudatos jelenlét gyakorlására, vagyis arra, hogy minden érzékünkkel figyelemmel kísérjük az alkotást magát. Így hát ne csak a határidők betartására, a helyes táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra figyeljünk oda, hanem próbáljuk meg a lelkünknek is megadni azt a pluszt, amit a mindennapi rohanás során hajlamosak vagyunk elfelejteni.

brooke-lark-175644

Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár olyan gondolatébresztő tippet, melyek irányadóként szolgálhatnak ahhoz, hogy beépítsd egy pár alkalommal a hetedbe az alkotás örömét. Nem kell megijedni, nem arra bátorítunk ugyanis, hogy egy átdolgozott, és stresszes nap után ülj le és kezdj el egy polcot összetákolni, hanem arra, hogy apró lépésekkel haladva, folyamatosan lepd meg magad azzal a jóleső érzéssel, hogy a két kezeddel készítettél valamit.

Kezdj el festeni!

Mi tart vissza? Az, hogy rajzórán sose kaptál ötöst vagy elég dicséretet a képeidre? Vagy csak egyszerűen abban a hitben élsz, hogy semmi tehetséged a rajzoláshoz, nem hogy a festéshez? Bármi is legyen az oka annak, hogy nem mered kipróbálni, ideje elfelejteni. Az alkotás nem csak arról szól, hogy milyen lesz a végeredmény, nem arról, hogy mit fognak szólni hozzá mások, hanem arról, hogy élvezd, és közben próbáld meg a legtöbbet kihozni kreatív énedből. Festővásznat és egyéb kellékeket ma már bármelyik lakberendezési áruházban és hobby boltban találhatsz. Ha a geometrikus formákért vagy oda, vagy csak egyszerűen megragadnál egy hangulatot, láss neki! Meglásd, nagyon könnyen rá fogsz érezni az ízére, teljesen kikapcsol, és még az is lehet, hogy a végén a nappalid falára is kikerül legújabb büszkeségeid egyike!

Rejtsd el!

Senki se szereti, ha a kábelrengeteg, vagy egyéb zavaró technikai eszközök csúfítják el a szépen berendezett környezetét. Igazán különleges megoldásokkal is orvosolható ez a probléma, nem muszáj hát a sablon megoldásokhoz folyamodnod. Az alábbi képeken kreatív és szinte fillérekből megoldható ötletek szemléltetik azt, hogy lehet elrejteni pl. egy csúnya routert az asztalról. Vágj ki egy kis lyukat egy fiókos doboz hátulján, hogy el tudd vezetni a kábeleket, majd helyezd a készüléket a fiókba! Egy másik megoldás lehet, ha régi, számodra nem fontos könyvek belsejét kioperálod egy ollóval, és a könyvek kemény borítóit és gerincét meghagyva ezek mögé rejted el a wifi forrását.

Rendszerezz!

Nagyon menő lesz az eredmény, ha egy saját készítésű üzenőrácsot készítesz a lakásba. Előszoba, nappali, vagy az íróasztalod környéke? Mindenhol megállja a helyét, és egyáltalán nem olyan ördöngös az elkészítése. Ha már megvan a rács, – amit barkácsüzletben keress – és úgy érzed, még mindig nem az igazi, végy egy színes festékspray-t (az arany és a fekete bármilyen falon jól fog mutatni, de válassz olyan színt, amely a legjobban illik a helyiséghez) és fújd be vele alaposan a rácsot. Ha nem találnál olyat, ami a képeken van, akkor se keseredj el! Hurkapálcákkal és egy ragasztópisztoly segítségével is eszkábálhatsz ilyen, vagy hasonló variációkat is. Innentől már te döntöd el, hogy mit csíptetsz fel dekorként az újdonsült memo boardra. Tulajdonképpen a növényektől kezdve, az inspiráló képeken át egy led füzérig bármit ráaggathatsz.

 Ékszerek tárolása

Bár a saját készítésű ékszertartó ötletekről már egy korábbi cikkünkben írtunk nektek, ezt most kiegészítjük két újabb tippel is. Ha ipari mennyiségű ékszerkészletet halmoztál fel magadnak az évek során, és már tényleg nem tudod hol tárold a kincseidet úgy, hogy ne gubancolódjanak össze állandóan, és áttekinthető is legyen, végy egy olyan – nem túl mély – fadobozt, melyet több rekeszre is feloszthatsz. A legegyszerűbb talán egy fa evőeszköztartó fiókbetétet választani, melyet elég csak oldalára állítani, kis kampókkal felszerelni, és máris megvan a megoldás. Egy másik megoldás szerint végy egy falécet és ferdén vágd le a két végét, majd pácold be. Ha megszáradt, ragasztópisztollyal középen rögzíts különböző hosszúságú fapálcákat, – lehetőleg masszívat válassz – és voilá, már serényen akasztgathatod is fel a nyakláncokat, karkötőket, fülbevalókat az újdonsült ékszertartódra. A történet itt még nem ér véget, hiszen felmerül a kérdés, hova tedd az irgalmatlanul nagy mennyiségben felgyülemlett napszemüveg-kollekciódat. A megoldás nagyon egyszerű: egy téglalap alakú képkeretbe feszíts ki annyi huzalt, vagy zsinórt, amennyivel kényelmesen elférnek a szemüvegek, végezetül pedig fesd le egységes színnel a keretet és a zsinórokat is.

Magic mirrors

És ha még mindez nem lenne elég, itt vannak ráadásként ezek a csodás tükörmegoldások. Jó, jó, lehet ez már túl Pinterest ihletésű, de sebaj, mert ezzel a megoldással hihetetlen módon megnyithatod a teret, és izgalmasabbá teheted bármelyik üres falat is. A hexagon most fénykorát éli: a hatszög alakú tükörmozaikkal biztos, hogy nem fogod egy fürdőszoba, vagy rendelő érzetét kiváltani akaratod ellenére sem. Válassz olyan tükördarabokat, amelyek öntapadósak, ugyanakkor, ha biztosra akarsz menni, használd itt is a jól bevált ragasztópisztolyt. A mi kedvencünk az utolsó képen látható polcos megoldás. A falra fúrt polcdobozokat ilyen kreatív módon is fel lehet dobni, elég csak később méretre vágott tükröket, vagy tükörhatású (fal)matricát ragasztani a polcok hátuljába. Az eredmény magáért fog beszélni.

 

Reméljük meghoztuk a kedvedet valamelyik ötlettel. Még ha nem is ezeket készíted el, már az is remek jel, ha felébresztettük a gondolataidat, és az eszedbe ötlött egy még jobb megoldás, amivel egyedivé teheted a környezetedet, és ráadásul a kreativitásodat sem hagyod elkallódni!