New York varázsa

Nehéz elképzelni, hogy létezik olyan ember, aki legalább egyszer ne gondolt volna arra, hogy milyen jó lenne New York utcáin sétálgatni, beülni egy hangulatos kávézóba és csak gyönyörködni a betonrengetegben.

Mindenkinek vannak olyan kitűzött úticélja New York-on belül, amit egy utazás során biztosan meg szeretne nézni. Most jöjjön az én rövidített listám. Habár sosem jártam még Amerikában, biztos vagyok benne, hogy a következő években el fogok menni, mert már olyan régóta vonz ez a gyönyörű város.

1. Empire State Building

A két kilátóterasszal is büszkélkedő, 102 emelet magas épület New York egyik legmagasabb épülete. Különlegessége, hogy ünnepnapokon díszfényben pompázik az épület, ami nemcsak az ünnepi hangulatot, hanem a toronyház monumentalitását is növeli. Számomra ez az épület, New York egyik jelképe, így nem hagyhatom le a listámról.

pexels-photo-89485

2. Szabadság-szobor

Már többször elképzeltem milyen lehet, de élőben egészen biztos, hogy teljesen más lesz. Már csak azért is, mert csavartam egyet a dolgon és több tucat turistával ellentétben nem szeretnék áthajókázni a szoborhoz. A partról szeretném megcsodálni ezt a gyönyörű művészeti alkotást. Pontosan azért választottam ezt a nézőpontot, hogy láthassam a túlparton húzódó városi panorámát is, talán így még csodálatosabb lehet a perspektíva.

pexels-photo-290386

3. Times Square

A tér, sokkal inkább egy zsúfolt csomópontra hasonlít, de a különleges hangulata így is garantált. A temérdek sok reklámanyag egyre zúdul ránk ezen a helyen, és a helyzetet sok esetben tovább fokozza a tömeg és a kocsiáradat. Aki nem szereti a “túl sok inger egy helyen” szituációkat, kerülje el ezt a helyet, azonban, aki hirtelen adrenalin löketet szeretne kapni, látogasson el erre a helyre és álljon meg néhány percre.

pexels-photo-802024

4. Central park

A nyüzsgő város egyik legcsendesebb és legnyugodtabb helye. A panorámát a magas toronyházak biztosítják, miközben egy kellemeset sétálhatunk vagy piknikezhetünk a parkban. New York talán pont ezért az egyik legizgalmasabb város a világon, hiszen szinte mindenféle igényt kielégít, legyen szó féktelen bulizásról vagy egy csendesebb pihenésről.

pexels-photo-286076

5. MoMa

Ha valaki imádja a művészeti kiállításokat, térjen be New York egyik legszebb kortárs kiállító múzeumába. A múzeum épülete is impozáns hatalmas üvegfelületei miatt, belül pedig a legmodernebb művészeti alkotásokat tartják számon. Inspirációforrásnak sem utolsó, hiszen a tárlatok magukba foglalják az összes művészeti ágazatot.

MOMAyard

6. The Met

A világ egyik leglátogatottabb művészeti múzeuma, ahol a világ művészeti alkotásai találkoznak. A 17 állandó kiállítással rendelkező múzeum bemutatja a középkori fegyvereket és páncélokat; Afrika, Amerika, Ázsia, Egyiptom, Európa művészetét is. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a korábban az intézethez csatlakozott Ruhaművészeti múzeum tárlatait is bemutassák, azonban a textíliák fényérzékenysége nem engedi meg az állandó kiállítást. Az időszaki kiállításokon a legnagyobb tervezők munkáit tekinthetik meg a látogatók.

metropolitan-museum-of-art-754843_1920

7. Brooklyn Botanic Garden

Erre a gyönyörű botanikus kertre egészen véletlenül bukkantam egy közösségi oldalon, de a képek alapján rögtön beleszerettem. Annyira gyönyörűek a virágok, úgy érzem, muszáj személyesen is sétát tennem ebben a kis tündéri birodalomban. A kert ugyan Brooklynban található, de szerintem ez a kis kitérő belefér majd az utazás során.

05_brooklynbotanicgarden_taggeryanceyiv_1274__x_large

8. Rockefeller Center

A Rockefeller Center irodaépület, bevásárlóközpont és szórakoztatási komplexum is egyben. A napközbeni kikapcsolódásra számos lehetőséget biztosít, ugyanakkor itt található a Radio City Music Hall is, ami sokáig a város egyik pazar színháza volt. Ha más miatt nem is, de történelme és a 360°-os körpanoráma miatt egy megtekintést mindenképpen megérdemel.

LessSky_Low-min_medium

New York egy nagyon színes és izgalmas város, biztos vagyok benne, hogy ennél jóval több látnivalót rejt magában. A listát még nagyon sokáig lehetne folytatni, de kezdetnek a legfőbb nevezetességek is elegendőek lesznek. 😊