Női divatforradalmárok

Ez az írás nem a divatról szól. Nem a stílusról és nem is történelemről. Ez az írás azokról a nőkről szól, akik maguk jelentik, vagy jelentették a divatot, a stílust és a történelmet. Mindezt egyszerre. Olyan nőkről, akik mertek elég individualisták, és erősek lenni, hogy valami egészen újszerűt valósítsanak meg. Ők az igazi divatforradalmárok.

 

Valamilyen rögzült asszociációs párosítás miatt, azt gondolhatjuk, hogy a nők könnyen „csinálnak” divatot, vagy a divat amolyan női dolog. Azonban ha végigzongorázunk néhány divatenciklopédiát, akkor nem is olyan nehéz rájönnünk, hogy mennyivel több az ismert férfitervező, mint a női. Olyan férfiak ők, akik megkreálják saját múzsáikat, felruházva őket mindenféle istennői vonással és persze csodás ruhakölteményekkel. De tény, hogy voltak, vannak és lesznek is olyan nők, akik kitalálják önmagukat. Ha kell, felrúgnak minden aktuálisan uralkodó konvenciót, mintha azt mondanák: Tessék, itt vagyok én! Ilyen vagyok! Követtek, vagy sem, de én a magam utamat járom.

 

Chanel

A női divatevolúció egyik első „fenegyereke” a karakán természetű Coco Chanel elég bátor, vagy talán elég magas komfortigényű volt ahhoz, hogy beismertesse a kor hölgyeivel: 40 centire deformált fűzővel élni és bájologni némileg abszurd. Ruhái a modern női elegancia előfutárai voltak. Olyan darabok voltak ezek, amikben a nők megtapasztalhatták, milyen is lehet az addig csak férfiak számára biztosított kényelmes viselet. Sőt, olyan anyagokkal is dolgozott, amik addig csak a férfiszabók repertoárjában szerepelhettek (pl. tweed, vagy gabardin). Azóta pedig minden nő vágyálmaiban szerepel egy Chanel-kosztüm, vagy az a bizonyos „kis fekete”.

 

Marlene

A 1900-as évek levegőjében lehetett valami bizsergető izgalom, ami nagy lépést jelentett a nők öntudatosságának fejlődésében. Biztos vagyok benne, hogy a német színésznőnek, Marlene Dietrichnek is lehetett egy üveg Chanel N°5-ös parfümje, és még valamije: androgün-stílusa. Marlene ugyanis úgy lavírozott a decens, és az érzékeny nő karaktere között, hogy az a mai napig is utánozhatatlan. Férfias nadrágjaival, kosztümjeivel, és hosszú szipkáival megteremtette mindazt, amit ma Angelina Jolie, vagy Charlize Theron is képvisel.

 

Marilyn Monroe with Cigarette

A divatforradalom jegyében Marilyn Monroe-t nem illik nem megemlíteni. Bár ő a forradalmat inkább bársonyszőnyegen, gyémántokban indította, mint „hamvadó cigarettavéggel”. Tény, hogy a hölgynek voltak instabil időszakai, de ösztönösen tudta, hogy mi áll jól neki, és hogyan varázsolja el az egész világot. Szerencsés csillagzat alatt született, és sokáig ragyogott fényesen. Ha ő nem lett volna, talán soha nem jön újra divatba a nőies forma…és persze ki felejtené el az első Playboy címlapját Marilynnel? Hát az is egyfajta forradalmi lépés volt, ha a férfiakat kérdezzük.

Twiggy

Lehet, hogy Marilyn megnyerte a formák versenyét, de Twiggy angyalarcával maga is formabontó volt. Sajnos manapság a nevét igen gyakran emlegetik együtt az anorexiával, de az ő nyertes oldala nem a soványsága. Twiggy szimbóluma volt mindannak, amit a fiatal lányok képviseltek, vagy képviselni akartak a ’60-as, ’70-es években. Hatalmas szemek, határozott tekintet és rövid haj. A kishölgy megmutatta, hogyan lehet vonzó valaki anélkül, hogy 90-60-90-es méretei, és embertpróbáló szexuális kisugárzása van. Ez a jó a divatban és szépségben: soha nem csak egy séma van.

 

Vogue editor Anna Wintour speaks on a cell phone before the J. Mendel Spring 2008 collection during New York Fashion Week

Anna Wintour. Nem vagyok elég bátor ahhoz, hogy bármilyen véleményt is formáljak az amerikai Vogue főszerkesztőjéről és ember legyen a talpán, aki ellent mer neki mondani. Ő nem divatforradalmár. Ő maga a modern divat. A híd, ami összeköti az elmúlt száz évet, napjainkkal. Míg Coconak tűt kellett ragadnia, hogy azzá váljon, akivé akart lenni, addig Annának tollat.

 

Lady Gaga

De ha már a modern divatnál tartunk! Lady Gagának biztosan vannak látomásszerű élményei, máskülönben nincs mivel magyarázni exhibicionista stílusát. Gaga olyan, mint egy hatalmas szivacs: magába szippant mindent, valamilyen fura interpretációt ad a dolgoknak, majd megjeleníti őket magán. Öltözékeinek nagy része absztrakt, olykor-olykor futurisztikus műalkotásnak tűnik, amire mi csak bámulunk, és a fejünket csóváljuk: őrült ez a nő, de zseniális.

 

awsome

Tény azonban, ha Gaga valamelyik szerelésében megjelent volna hirtelen az 1900-as években, könnyen hitték volna róla, hogy földönkívüli, esetleg, hogy elmebeteg. Sőt lehet még a pszichoanalízis is más irányt vett volna. Talán ez a kontraszt kicsit erős, de legalább így érezzük, hogy a divatnak rengeteg pólusa van. S néha nem az számít, hogy mit viselsz, hanem az, hogyan viseled. Ki is vagy te, milyen vagy, és mit szeretsz. Rengeteg karakteres hölggyel lehetne még folytatni a sort, de csináld meg inkább Te a saját divatforradalmad…