Novanne Jhons – Kovács Szilvi – Mod’art diploma

Novanne Jhons egy futurisztikus közegbe helyezett, a világ elszigetelt vidékeit felkutató és meghódított helyeiből táplálkozó diplomakollekciót álmodott meg. Az utazásból és viszontagságos vidékekből fakadóan a kollekció alapjaiban a sportos elemekre és anyagokra épül, mint a különféle jersey-k, neoprén és speciális vízlepergető anyagok.

A ruhadarabok kialakítása a mozgást és a test védelmi funkcióit szolgálják a természeti erők elleni harcban. Az utazás során szerzett élmények leképződéseként a strukturált felületek adják a kollekció fontos vázát. Egészen az ókori katonai ruházattól, a bizonyos sportokban használatos védőfelszerelésekig ad áttekintést a kollekció. A legmeghatározóbb inspirációt mégis a viking ruházat, a jégkorong és a motoros felszerelés adták.

 

Az utóbbiak a kollekcióban a darabok szerkezetében, szabásában jelennek meg, mint a lekerekített, ejtett, nagy volumenű vállak, a magas és kerek záródások. A viking vonal főleg az egyedi anyagok tervezésében játszott szerepet, a hagyományos textilkészítési és díszítési technikákat és a viking harcos felszerelését (láncing, sisak) próbáltam modernebb kontextusba helyezni. A láncing, a hímzés, a szőrme, a kötött anyagok új formát kaptak, az ékszerek pedig beépülnek a ruhák szerkezetébe. A textúrák fő alkotó eleme a vastag, puha fonal, mely védelmet nyújt az északi hideg ellen. A makramé-szerű kötés díszítésként, a fonalakból subázással készített szőrmehatású felületek pedig különféle arányban bukkannak fel több ruhadarabon.

A színvilágot alapvetően a fehér, szürkés-ezüstös és fekete árnyalatok adják. Ezeket a fel-fel bukkanó hideg, fémes kék árnyalatok, a testszín közeli árnyalat, a meleg piros és a különc barnás-zöld egészítik ki.

kampány stáb