Obey x Keith Haring kollekció

2012 nyarán az Obey márka egy különleges kapszulakollekciót dobott piacra, melynek darabjain Keith Haring, amerikai pop-art művész alkotásai elevenednek meg. A kollaboráció akkor kezdődött, amikor az Obey kreatív csapata olyan kiváltságos helyzetbe került, hogy betekinthetett a teljes Haring-archívumba. Ez által inspirálódva, a művész ikonikus, valamint kevésbé ismert képeit is felhasználva jött létre a kapszula kollekció. A márka célul tűzte ki, hogy Haring munkáit szélesebb körben ismertté tegye, olyanok is felfedezhessék művészetét, akikhez eddig nem jutottak el képei. Emellett azonban arra is törekedtek, hogy az alkotó meglévő rajongói is elégedettek legyenek az eredménnyel.

Obey x Keith Haring (1)

Haring művészetére a ’80-as évek New York-i street art-ja volt a legnagyobb hatással. A város metrómegállóit saját “laboratóriumának” tekintette, ahol szabadon kidolgozhatta ötleteit és kísérletezgethetett. Előfordult, hogy egy nap akár negyven rajzot is készített a New York-i metró használaton kívüli hirdetőtábláira. Ez segítette abban, hogy az általa vágyott legszélesebb közönséggel tudjon kommunikálni. A kollekció darabjain ezek a “metrórajzok” is megjelennek.

Obey x Keith Haring (1)

1986-ban nyitotta meg Pop Shop nevű üzletét a Soho-ban, ahol a képeit hordozó ruhákat, játékokat, használati tárgyakat lehetett vásárolni elérhető áron. Ezzel az – akkoriban a legtöbb pop-art művész által kritizált – ötletével akarta elérni, hogy művészete a hétköznapi emberekhez is eljusson és így minél többen ismerjék meg munkáit. A Pop Shop filozófiája, valamint termékei is komoly inspirációt nyújtottak a designerek számára.

Obey x Keith Haring (2)

Az Obey fiatalos és sportos kollekciójában férfi és női ruhadarabok egyaránt helyet kaptak, valamint az öltözékek sokféleségére is nagy hangsúlyt fektettek. Találunk az alkotó munkáival díszített trikókat, pólókat, pulóvereket és nadrágokat is. Külön érdekesség a “Haring jacket”, amely nagyon hasonlít ahhoz a katonai kabáthoz, amelyet a művész viselt alkotás közben. Kiegészítők teszik teljessé a kollekciót: sapkák és különböző ékszerek is bekerültek az Obey termékei közé.

Obey x Keith Haring (4)

Obey x Keith Haring (3)

Képek: www.obeyclothing.com