Online hazugságok: Instagram vs a valóság

Az Instagram egy csodálatos hely, ahol megcsillogtathatjuk a tehetségünket mindenben, amihez nincs is tehetségünk. Én például, ha ez megnyugtat, természetfotók tömkelegét osztom meg, pedig konkrétan durva migrénem kerekedik, valahányszor elhagyom a nagyvárost.

Pontosan így gondolja ezt Chompoo Baritone is, aki Slow Life nevezetű projektjén belül bemutatja annak iróniáját, hogy mi is veszi körbe valójában egy átlag ember Instagram-kész képét. Remek kérdés, hogy miért kell a többedik erre irányuló projektet erőszakolni az emberiségre, hogy vajon miért érezzük azt, hogy ez az a téma, amit ötezerszer kell feldolgozni mert annyira fontos, de legalább a képek ízlésesek és humorosak.

A sportemberek

Ilyen például az, amikor ugyan már 5 éve nem voltál testedzés közelében sem (és akkor is csak a tesiórák miatt), de azért nagyon éled a baseballsapkák és a sportcuccok adta életérzést.

casual-gym-class

Ebben egyébként nem igen látok hatalmas problémát – legalább egy kattanásnyi ideig sportol az illető, az is valami – leginkább azt, hogy ez nem csak a külvilágnak egy hatalmas átverés, de az illetőnek is, akiről a képet készítik.
Őszintén, sokkal inkább az a baj, hogy miért érzik magukat rosszul azok, akik az efféle képeket nézik. Miért éreznek irigységet, féltékenységet, szomorúságot akkor, ha azt látják, hogy egy másik ember csak látszólag is jól érzi magát?
Miért kell arról bizonygatniuk önmagukat az embereknek, hogy az ember, akiről a kép készült, bizonyára borzalmas életet él és csak egy fénykép erejéig érzi rendben az életét?

yoga-handstand

A fashionista életművészek

Manapság már nagyon könnyű divatbloggernek állni – gyakorlatilag annyit kell tenned, hogy lefotóztatod magad valakivel ruhában, (ruha nélkül persze még nagyobb siker várható) feltöltöd Instagramra a képet, és tádám, máris az vagy. Ahogy pedig az alábbi képen látni lehet, néha még nem hogy a helyszínt, de az öltözködést sem kell túlgondolni – minek? A lényeg, hogy nagyon átérezd a pillanatot, tudod, hogy tényleg nagyon “pillanatkép” legyen az a kép.

out-adventure

day-beach

A vakítóan (nem) fehér ágynemű

Avagy a szomszéd ágyneműje mindig fehérebb. Rémlenek azon fotók tömkelegei, amelyeken tulajdonképpen semmi más nincs, csak egy baromi fehér ágynemű? Na, az sem azért olyan fehér, mert annyira… fehér, ezt (is) sokkal inkább a Photoshopnak lehet megköszönni.messy-room

Az Instaétel

És végül, de nem utoljára, amit már végképp nem kell bemutatnunk – a tökéletes Instagram ebéd, amit addig el sem lehet fogyasztani, amíg nem lőttünk róla legalább 10 fotót, 10 különböző szögből.
Ahogy az alábbi fotón látni lehet, általában nem csak magának a képnek az elkészítése igényel sok időt, de a helyszínnek hatalmas stílusváltoztatáson kell átesnie, mert hacsak nem egy rendkívül #fancy étteremben sikerül “elkapni a pillanatot”, valószínű még az előző esti pizzás doboz is ott hever valahol a környéken.casual-meal