Oscar-díjra jelölt filmek 2019-ben II.rész

Tegnap már bemutattunk négy filmet az idei Oscar-díjra jelöltek közül, de természetesen a jelöltek másik felét sem hagyhatjuk ki, hiszen nem hiába vannak ők is ezen a neves listán.

A Golden Globe és a SAG-díjátadó miatt persze folyamatosan mennek a találgatások, kik is lehetnek az esélyesek az arany szobrocskára, hiszen joggal gondoljuk azt, hogy ezek mégis csak belépőkapui a nagyobb elismerésnek. Hogy ezek a valóságban mit fognak jelenteni azt már kevesebb, mint egy hónap múlva meg fogjuk tudni, hiszen február 24-én a Dolby Színházban megrendezik a 91. Oscar-gálát. Folytassuk a tegnap itt elkezdett bemutatást, és jöjjön a többi film ismertetője is!

Alelnök

Az Alelnök egy életrajzi dráma, ami természetesen igaz sztorira épül, méghozzá Dick Cheney életútjára. Cheney az Egyesült Államok 46. alelnöke volt, aki George W. Bush mellett szolgált, akit oly sok titok övezett körül, ámbár úgy tűnik, mégiscsak elég érdekes volt ahhoz, hogy vászonra vigyék. Különösen veszélyes vállalkozás volt ez, hiszen egy közelmúltbeli politikusról van szó, így nyilván számos ellentmondásba ütközik a film. Vajon lehet elég objektíven ítélkezni valakiről úgy, hogy nem telt még el “elég idő”? A főszerepet Christian Bale és Amy Adams alakítja, s hogy a szereplők játéka és ez a téma elegendő volt-e az Oscarra, az hamarosan kiderül.

c7dfe78784d1425f4137a50d3f4652a3

A kedvenc

Szintén egy életrajzi film, ez viszont már történelmi kategória, mert egészen a 18. század elejére kalauzol vissza minket, ahol a Stuart-ház utolsó uralkodójának, Anna királynőnek az életét elevenítette fel a görög rendező, Yorgos Lanthimos. 17 megfogant gyermeke közül csak egyetlen élte túl a csecsemőkort, aki túlélte, 11 éves korában sajnálatos módon szintén elhunyt. Nem csak ebben volt szerencsétlen Anna királynő, hiszen barátait sem jól válogatta meg, így történhetett, hogy tanácsadójának Lady Sarah Churchillt választotta meg, aki a mellett, hogy az ő leszbikus szeretője volt, minden lehetséges úton-módon kihasználta a királynőt. Hogy mi történik, mikor Abigail, az új szolgálólány megérkezik az udvarba, azt hagyjuk meg inkább azoknak, akik megnézik a filmet. Talán így a film címe is még inkább értelmet nyer. A nagy nevek azért garantáltak, hiszen olyan színészek játszanak benne, mint Olivia Colman, Rachel Weisz és Emma Stone.

6373d688b658d5305e7a590dcc7bc1a7

Roma

Egy fekete-fehérben készült film mindig merész húzás, hát még ha a témaválasztás sem a biztonságos területről lett kiragadva…Ennek ellenére mégis hatalmas sikert aratott ez a Netflix remekmű, ami egy mexikói család történetét mutatja be az 1970-es évek elejéről. Nemes egyszerűséggel az életről szól, a fontos családi pillanatokról, a felnőtté válásról, a dolgok megértéséről, a családon belül átélhető fájdalmakról – olyan egyszerűen képes magába szippantani a nézőt, hogy a siker valóban borítékolt. Ritka az ilyen kincs a filmpalettán, Alfonso Cuarón valami igazán nemeset alkotott a világnak oly módon, hogy hatásvadászat nélkül is képes volt elmesélni egy őszinte történetet.

 2127090de3ba6cae851193f0b4ede800

Zöld könyv – Útmutató az élethez

Kicsit a Dumb és Dumber ellentéte, kicsit az Életrevalókra hajazó, mégis egyedi és fantasztikusan szórakoztató lett Peter Farrelly filmje. Tony (Viggo Mortensen), egy nagyon egyszerű, de annál jólelkűbb pasas, aki elvállalja, hogy egy afroamerikai zongorista, Don sofőrje lesz, és együtt szelik át Amerikai államait a turné során. Az Életrevalók történetével tudjuk párhuzamba vonni azt a hasonlóságot, hogy Don kifinomult és művelt stílusával szemben éles ellentét Tony viselkedése, ennek ellenére mégis rájönnek, hogy sok közös vonás van bennük. A film persze ennél jóval többről szól és rengeteg mögöttes tartalma van (sztereotípiák, rasszizmus, stb), de az a legjobb benne, hogy egyszerre tud szórakoztató és komoly is lenni.

9cbd0d9d8dc2d49b5069de6e56d73915

A képek forrása: Pinterest