Öt karácsonyi vásár, ahova érdemes kiruccanni

Rohamosan közeledik a karácsony, már kevesebb, mint két hónap, és ott fogunk állni a karácsonyfa varázslatos fényei alatt. Európában csodálatos karácsonyi vásárok vannak, egy kis hangolódás kedvéért mindenképp érdemes ellátogatni legalább egybe közülük.

Hogy ki mit választ, azt nyilván mindenki be tudja határolni az anyagi kereteinek megfelelően, hiszen vannak városok, amik miatt akár még repülőre is megéri felülni, hogy megnézhessük a karácsonyi fényekbe burkolózott, mézeskalács illatú utcákat. Ezek a vásárok tökéletesek egy romantikus egy napos randevúra, de barátokkal és családdal is fantasztikus élmény lehet a sok forralt bornak és puncsnak köszönhetően. Nehezen tudom elképzelni, hogy valakit ne járjon át egy ilyen nap után az izgatott várakozás öröme, mert tényleg felejthetetlen hangulatot hoz magával ez az egész. Mutatunk pár olyan várost, ahova megéri kiruccanni e miatt!

4a69dd48a238b2826521ee0a15d13128

Bécs

Nekünk, magyaroknak ez a legkézenfekvőbb látnivaló egy “első adventező” alkalom esetében, mert nincs messze, sok a látnivaló, és szuper szervezett buszutak is vannak nagyon olcsón. Akár már 3-4 ezer forintért el lehet látogatni az osztrák fővárosba, budapesti indulással. Azért jók ezek a szervezett (esetleg vonatos) megoldások, mert így mindenki kedvére fogyaszthatja a forralt borokat, illetve nem kell bajlódni a parkolással, ami ebben az időszakban nyilván bonyolultabb, mint más hónapokban. Több vásár is van a városban, rendkívül hangulatos a schönbrunn-i kastélynál található, mindig van valamilyen zenés fellépés is ilyenkor, persze szigorúan karácsonyi köntösben. A rengeteg vásár közül az egyik legszebb a Rathaus (Városháza) előtt található, itt van a nagy adventi koszorú is minden évben. Érdemes “elveszni” az utcákban is, annyiféle és olyan szép kivilágítások vannak, hogy az ember azt sem tudja, merre kapja a fejét.

1234cd106ac887bb6e72abe5062fca8a

Graz

Szintén Ausztria, de hát mit lehet tenni, ha az osztrákoknak ennyi csodálatos városkájuk van? November végén itt is megnyitja kapuit az adventi vásár, mindenhonnan karácsonyi dalok szólnak, zakatol a karácsonyi kisvonat, és finomabbnál finomabb illatok terjengenek az utcákon. Ha egy kicsit kisebb, nyugisabb városra vágysz a közelben, akkor ez tökéletes választás lesz, illetve akkor is érdemes ellátogatni ide, ha már túl vagy a “kötelező” bécsi karácsonyozáson.

0dff7965af9191174682c0fad0dfc09e

Brüsszel

A fapados járatoknak köszönhetően eljutottunk arra a pontra, hogy gyakorlatilag ugyanannyiért – esetekben még akár olcsóbban is – elrepülhetünk Budapestről Brüsszelbe, mintha autóval vagy vonattal mennénk bármely más városba. Hónapok óta lent vannak a repülőjegyek árai Brüsszel irányába, szóval ne is nagyon gondolkozzatok rajta, hogy érdemes-e ellátogatni ide vagy sem, mert ÉRDEMES! Erre a vásárra mondják azt, hogy Európa legnagyobb és legnépszerűbb karácsonyi vására. Miért is? Belga csokoládé, belga sörök, gofri, forralt bor…folytassam még?

ef9d1dc8d9c5774a68a420dd13e0a9e0

Koppenhága

Koppenhágába sem drágák a repülőjegyek, az viszont már más kérdés, hogy a szállás illetve az ételek és italok már kicsit húzósabbak. Cserébe viszont biztosan felejthetetlen élményben lesz része annak, aki ide látogat, mert a híres Tivoli vidámpark ad helyszínt a vásárnak, ami már önmagában is egy csodálatos hely, nemhogy karácsonyi fényekkel megspékelve. Leírni és elmondani sem lehet azt, amit itt látni lehet, ezt tényleg érdemes egyszer látni az életben.

f5047fbf3e7022737e2ceccfd57ab00b

Zágráb

Még egy olyan város, ami már nem egy alkalommal nyerte el Európában a “legszebb karácsonyi vásár” címet. Ide is számos utazási iroda szervez 1 napos utakat, tízezer forintból már simán megvan az oda-vissza utad, de ez természetesen időszaktól is függ: általában minél közelebb vagyunk a karácsonyhoz, annál drágábbá válnak a szervezett utak. Érdemes megnézni az élő Betlehemet, kötelező korcsolyázni a Tomislav téren, és hát ne feledkezzünk meg a horvát kolbászokról, húspogácsákról, és az isteni finom borokról sem!

badf3e933015185c3a880831616236b9

A képek forrása: Pinterest