Ötödik napi ajánló – augusztus 12. – 20. Sziget Fesztivál

Máris vége? – kérdezhetjük könnyeinket morzsolva a zárónapon. Csüggedésre semmi ok, a Sziget az idei fesztivált is zseniális felhozatallal búcsúztatja. Zsepiket eldob, metálvillát előránt, állatprintes party és pattogó indie rockra, balkán lagzira és bólogatós elektronikára felkészül!

Szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők, asztmások és rossz kondiban lévő Sziget-lakók nagy ívben kerüljék el délután háromtól a Nagyszínpadot, hiszen a Subways izzasztó buliján kötelező a konstans ugrálás és a megbolondulás. A brit indie-punk banda koncertjét senki sem úszhatja meg szárazon, törölköző használata erősen ajánlott! A Subways után Paolo Nutini folk-bluesán (16:30) szusszanhat egy picit a közönség. Hattól aztán megint nagyobb sebességre kapcsolunk a svéd Mando Diaóval, de hogy, mi fog történni 19:45-től a Nagyréten, azt a jóisten sem tudhatja. Az LMFAO állatmintás party-rockján valószínűleg járványszerűen fog terjedni a shufflin’-láz. Röpke félórás átvezetést jelent majd Sziget Rocks DJ-szett a Sziget Nagyszínpadán záró Killers fellépése előtt.

Zavarba ejtően jó az A38 színpad felhozatala is. Beardyman beatbox-király kihagyhatatlan show-ja (18:00) után a brit Lamb koncertjén (19:50) végérvényesen beleszerethetünk Lou Rhodes énekesnőbe és mennyei hangjába. 21:40-től a Tájng Tájngz, akarom mondani a Ting Tings veszi át az irányítást, akik immáron második albumuk, a Sounds from Nowheresville anyagát is elhozzák nekünk a Szigetre. Utánuk lép fel 23:30-kor a hazai elektronikus színtér nagy visszatérője, Yonderboi, aki hat évig váratta rajongótáborát új lemezének megjelenésével. A különc John B-t pedig nemcsak kissé furcsa kinézete miatt, de igazán sokrétű zenei stílusa miatt érdemes megnézni hajnal kettőtől.

A Világzenei nagyszínpad szervezői sem bíztak semmit sem a véletlenre, a 17:15-kor kezdő moldovai Fanfare Ciocărlia rezesbandája után a Rotfront kollektívája balkáni irányzatokkal kevert raggájára váltunk, amit a Leningrad vegytiszta skája követ 19:45-től. Zárásként Goran Bregović fergeteges zenéjére járhatnak dervistáncot a Sziget látogatói.

Az Aréna felhozatala a zárónapon is igen eklektikus: este hattól az Amon Amarth death metálja várja headbangelésre kapható közönségét. A svéd metálarcokat a Magnetic Man dubstep-triója követ, később pedig Lange Betsie Larkinnal kiegészülve kezd szeletelésbe.

A Petőfi Rádió Magyar Zenei Nagyszínpadán a hazai zenei szcéna crème de la crèmeje játszik: a dühös rockos Óriás, a tudományos fantasztikus Supernem, az „igényes hazai elektronika egyik képviselőjeként” emlegetett Žagar, az alterrockos 30Y és a lötyögős, reggae-s Irie Maffia. Választék van tehát bőven, a kérdés csak az, bírjátok még az utolsó napot is elég szuflával?