Paris Fashion Week Menswear Spring/Summer 2013 – 5. nap

VÉGE! A mai nappal megismerjük az utolsó 2013-as tavaszi férfi kollekciókat is, persze csak a legnagyobb márkákét. Tisztában vagyunk azzal, hogy idehaza ezen divatházak kínálatai csak nagyon kevesek számára elérhetőek, de e márkák diktálják a trendeket, s ehhez igazodnak a mindenki számára elérhető fast fashion láncok is.

 

Hermés

Sokáig nem is követtem a márka férfi vonalát, mígnem egy éve véletlenül betértem egy Hermés boltba, s tapasztaltam, hogy milyen isteni férfi darabokat kínál a márka. Ismerve a jövő tavaszi kollekciót, elmondhatom, hogy ez az isteni jelző e kollekcióról is elmondható. Na jó, egy-két darabot még mindig nem értek meg, de üsse kő a nyári bőrdzsekiket. Ahogy egyre többet látom az áttetsző vékony kötött pulcsikat is, egyre nagyobb a kényszerem, hogy kipróbáljam magamon is. Talán nálam ennek még nem jött el az ideje, de a kollekcióban remek összeállítások születtek e darab főszereplésével, olykor egy fehér ing felett, olykor csak önmagában egy rövidnadrággal. Meglepődve fogadtam kollekció fő színei a sötétkék, a szürkés árnyalatok, a neon és egy kis bíbor után egy új színt, ami legközelebb a pasztell neonsárgához van. Nem tudom, hogy Ti hogy vagytok vele, de nekem nagyon bejött ez az új árnyalat! A kollekcióban a rengeteg öltöny mellett, találni remek bőr rövidujjú- és könnyed laza pólókat, a már említett áttetsző kötött pulcsikat és a hiányolhatatlan Birkin táskákat. Mivel egy tavaszi kollekcióról beszélünk, én még elbírtam volna pár rövidnadrágot -de ez csak az én személyes véleményem, ezt leszámítva is remek a kollekció.

Lanvin

Hol is kezdjem… Ha a szóban forgó kollekció a 2012-es őszi szezonra készült volna, igazán tetszene, bár az egekbe akkor sem dicsérném, de kedvemre való lenne. Ellenben így, hogy ez egy tavaszi-nyári kollekció: túl sötét, túl sok a fekete, túl sok a bőr. Csak abból lehet következtetni, hogy Alber Elbaz és Lucas Ossendrijver a tavaszi szezonra tervezték ezen darabokat, hogy találni egy hálós zakót, pár rövid ujjú pólót és inget és mindössze hat rövidnadrágot a kreációk közt. Párizsban szinte egyik kollekcióban sem tűnt fel a Milánóban már jól megismert metálos anyag, hát Lanvin bemutatóján még ez is volt, a fekete bőr és latex mellett. A főleg minimál szabású daraboknál még a színekkel sem kísérleteztek a tervezők, megmaradtak az alap fekete-fehér párosnál. A kollekció legharsányabb darabja egy rózsaszínű latex ing és pár kék virágmintás összeállítás. Döntsetek Ti arról, hogy fave or fail a kollekció!

Paul Smith

VÉGRE SZÍNEK! Erre vártam, mióta a férfi divat áthelyezte székhelyét Milánóból Párizsba. Bár sok időbe telt, de megérte! Rengeteg piros, barack, lila, tangerine tango, pink, mustársárga, okker, kék és zöld. Persze nem kell megijedni, a kifutón senki sem látszott papagájnak, hiszen a színeket oly remekül variálták, hogy minden outfit 100%-osan rendben volt. Nagy kedvenceim a piros-fekete színátmenetes nadrágok és kabátok, az eddigi legnagyobb sóhaj… Továbbá egy vérvörös motoros dzseki, amit egy barack árnyalatú nadrággal párosítottak a kifutón. Nem mehetek el szó nélkül a remek öltönyök és a zakók mellett sem, melyek közt van slim fit szabású, de ugyanakkor fellelhetünk pár oversized jellegű darabot is. Én abszolút méltónak találom a kollekciót arra, hogy ezzel búcsúzzunk tőletek és a párizsi divathéttől, nem?

Mai nagy kedvencem a Hermés kollekciója, de épp ugyanannyira szeretem a Paul Smith kollekciót is. A Lanvin kollekcióért pedig kár …