Paris Fashion Week Spring/Summer 2013 – 1. és 2. nap

Reméljük, elég időt hagytunk nektek megemészteni a Milánóban látottakat (itt, itt és itt). De a divatban ugye nincs megállás, így mára már a Párizsban debütáló kollekciókkal készültünk nektek.

Gareth Pugh
A brit dizájnertől már megszoktuk, hogy minden szezonban a divat határait feszegeti, szerencsére ez most sincs másképp. De mi épp ezért szeretjük ennyire a ‘különc’ tervezőt. 2013-as tavaszi kollekciójában az unalmasnak nem mondható minimalista elemek keverednek a geometrikus formákkal, melyeket Pugh most még egy csipetnyi romantikával is megfűszerezett. Hogy mire is gondolunk? Hát a fekete-fehér metálos csillogása mellet megjelent a kifutón a vérvörös, melyek könnyebb és lágyabb szetteket eredményezett. Mi egyszerűen megbolondulunk a geometrikus és a romantikus fodrok kontrasztjától, csakúgy mint az Ázsia ihlette daraboktól és sminkektől. Egyszóval: FAVE Gareth új kollekciója!

Mugler
Akár Nicola Formichetti és Lady Gaga közös gyermeke is lehetne napjaink Mugler-e. A francia márka legfrissebb, 2013-as tavaszi kollekciója szerintünk sokkal hordhatóbb, mint az eddig megszokott Mugler darabok. Így szinte csak jót tudunk mondani az új kollekcióról. A geometrikus formák és az oversize szabás mellett a sziluettet követő darabok is jól megférnek egymás mellett, hiszen a latex az egész bemutatón végigvonult. Kedvenceink a színátmenetes latex anyagok, melyekből Formichetti és csapata roppant érdekes oversize felsőket kreált. Annak is örülünk, hogy a komor színeket a bemutató végére megjelent a pasztell menta és a fehér – igaz, csak három outfiten.

Balenciaga
Nicolas Ghesquiere, a márka kreatív vezetője jövő tavaszra, illetve nyárra a megszokottól szerintünk sokkal nőiesebb összeállításokat vonultatott fel a párizsi kifutón. A bemutató elején még flamenco ihlette fodros, magas sliccelésű szoknyákat láthattunk, majd ezeket a minimal szabású kosztümök követték a sorban, míg a kollekciót a lézervágott bőr összeállítások koronázták meg. Azt már most kimerjük jelenteni, hogy a csíkok mellett a hasvillantás is hatalmas trend lesz 2013 nyarán, ha ez a Balenciagán múlik.

Balmain
Emlékeztek még Samantha Ewing hatalmas válltöméseire? Ha nem is a világ talán legismertebb Samantája inspirálta Olivier Rousteing-et az új kollekciója megalkotásakor, minket mégis Őt juttatja eszünkbe. A hatalmas válltömésű overálok derékhangsúlyos övekkel minket a 90-as évekbe repítettek vissza, nem beszélve a hatalmas oversize férfi zakókról. Na persze a XXI. századi Balmainból is kapunk eleget, hiszen a közismert hímzések és nyomatok e kollekción is megjelennek. Nektek hogy tetszik a 2013-as 90-as évek?

Nina Ricci
A francia márka 2013-as tavaszi kollekciója két nagy részre osztható: az utó-őszi dark-ra és a csillogó tavaszira. Az első 14-15 outfit valószínűleg még a 2012-es őszi bemutatóból maradt ki, hiszen teljesen ellentétet képez a kifutón felvonultatott többi összeállítással. Ami minket meggyőzött és elnyerte a tetszésünket, az a bemutató második része, a csillogó pasztell áradat, a finom színek és Hollywood fénykorát idéző rojtos jazz-ruhák. A fekete áttetsző anyagoknak köszönhetően a ruhák sejtelmesek és dögösek egyben. Persze megtalálhatóak a kellemesen visszafogott kosztümök is, amiket nemcsak az idősebb korosztálynak ajánlunk.

Lanvin
A márka férfi vonalához híven a női darabok is sötétebbek a megszokottnál. A kollekció csaknem 80%-a fekete outfitekből épül fel, de Alber Elbaz még így is remek nyári darabokat alkotott – kicsit fura ilyet mondani, de mi mégis ezt érezzük. Egészen a bemutató végéig kellett várni pár ‘világosabb’ színért, mint például a burgundi, a mustársárga, a barnás árnyalatok és a pink. A már ismert Balmain darabok mellett a Lanvin is újra felismerte a válltömésekben rejlő fantáziát, és Elbaz ontja is a jobbnál jobb válltöméses darabokat. Valószínűleg még sokat fog változni a kollekció, mire a boltok polcaira kerül, de első látásra beleszerzünk a jövő tavaszi Lanvin-ba, és Ti?

Nektek melyik kollekció tetszik jobban?