Plitvice, Plitvice, te csodás!

Ugye te is láttál már legalább egy csodálatos képet a horvátországi Plitvicei-tavakról? Gyönyörű vízesések, kristálytiszta kék víz, friss hegyi levegő…Nézzük, mi mindent kell tudni erről az ámulatba ejtő helyről, mely 1979 óta a Világörökség része!

A legfontosabb, hogy Plitvice Budapesttől mindössze 500 km-re helyezkedik el, tehát akár egynapos kirándulás keretében is tökéletesen kivitelezhető, ha kellően korán indultok neki a kalandnak. Nem kell hozzá más, mint egy hátizsák, víz, néhány finom szendvics, no meg egy üres tárhely a fényképeződön, mert itt aztán rengeteg a fotózni való! Nyáron, a dús, zöld környezetben a legszebb, de természetesen minden évszakban tátott szájjal csodálja meg mindenki, aki erre jár.

sraISor

Tudnivalók

Soha nem szabad úgy elmenni egy népszerű látványosságot megnézni, hogy nem tudjuk, az épp hogy keletkezett, vagy mik az alapvető információk róla. A Plitvicei tórendszer legmagasabb tava 637 méteren, legalacsonyabbja pedig 503 méteren található. A kettő közötti különbségen csodálhatjuk meg a káprázatos vízeséseket.
A tórendszert több ezer éven keresztül vájta ki a Bijela rijeka (fehér folyó) és a Crna rijeka (fekete folyó), és a víz hatalmas ereje formázza a mai napig is. Erdei-és növényvilága is igen jelentős, a teljesség igénye nélkül van itt harangvirág, orchidea, vízi liliom, 50 féle emlős, 350 féle lepke, de még barna medve is! Ne aggódj, ez utóbbival nem fogsz találkozni a túrád során.

Plitvice-Lakes

A nemzeti park két részre osztható fel, az alsó és a felső tavakra. A legszebbeknek a felső tavakon elterülőket tartják, az alsó tavak kisebbek, sekélyebbek, ezeken át is kelhetünk a kiépített fa hidakon. Egymással folytonos kapcsolatban vannak, egyikből a másikba folynak át, vízeséseken keresztül fentről lefelé. A felső rendszert 12 tó alkotja, a legszebb látnivaló itt a Labudovac vízesés, mely 20 méter magas. Az alsó rendszer „csúcsa” pedig a csodálatos Nagy Vízesés, mely 78 méteres.

5203409-plitvice-falls-wallpapers

Hogyan túrázzunk itt?

Utazással együtt Plitvice egész napos programnak számít, melyből a „hasznos” idő körülbelül 5-6 óra. Ennyi idő alatt bőven van időd bejárni a tórendszert, tudsz hajókázni a Kozjakon, ami a felső tórendszer legnagyobbja, ezek visznek el az alsó tavak vízeséseihez. Természetesen van lehetőség megpihenni félúton egy-egy finom frissen sütött kolbászra és más finomságokra is, tehát a vendéglátás is megjelenik a Nemzeti park területén belül.

05
A belépőjegyeddel több túraútvonalon is elindulhatsz, csupán rajtad áll, mit tudsz bevállalni saját edzettségedhez mérten. A legdurvább a K túra, ami teljes mértékben gyalogos, 18,6 km hosszú, és nincs benne se a panoráma vonat, se a hajó használata. Amit talán leginkább érdemes választani, az a H túra, mely 4-6 órás program, ez tartalmazza a panoráma vonatozást a felső tavakhoz, a hajózást a Kozjak tavon, a sok sétát, a Nagy Vízesést, végül pedig a kis vonattal való visszatérést a kiinduló pontodhoz. Mivel ezek mind körtúrák, ezért mindig oda fogsz visszatérni, ahonnan elindultál.

Belépőjegy és nyitvatartás

Nyáron, főszezonban a legdrágább a belépő, július 1-től augusztus 31-ig 180 kuna, tavasszal és kora ősszel 110 kuna, míg télen még lényegesen kevesebbet, 55 kunát kérnek el a belépésért. Az ár tartalmazza a már említett hajókázást és panoráma vonatozást. Parkolni két bejáratnál is tudsz, ez 7 kuna/óra.

9ca8ad07d89e0a8ab193a1e16f67ff35

Remélem, sikerült sok hasznos információt átadni erről a gyönyörű helyről, és talán te is kedvet kaptál ahhoz, hogy elindulj felfedezni egy csodálatos nap keretében.