Plus Size Fashion

Ahogy a divat is, a szépségideálok is változnak. Világszerte töri le nők önbizalmát a tudat, hogy “csak ez a jó, csak így a szép”.

Az 1920-as évek kis mellű, keskeny csípőjű lányait az utókor ma már csak “flapper” néven ismeri. A flapper nők híresek voltak kacérságukról, nyilvánosan cigarettáztak és gyakran bokát is villantottak. Ezek a nők ritkán hordtak fűzőt, így mellük és derekuk természetes vonala tisztán látszott, a férfiak örömére. Az 50’es években a gyönyörű Marilyn Monroe-val együtt a homokóraalkat lett az ideál, mellette Jayne Mansfield és Betty Page is szexszimbólumok voltak, de a híres pin-up lányok, mint Brigitte Bardot és Sophia Loren, sem maradhattak ki a sorból. A boltokban még szivacsos betéteket is árultak, amikkel minden nő elérhette a vágyott alakot. Teltkarcsú alak, falatnyi, de ízléses ruhák jellemezték a korszakot. „A testet mutatni, nem pedig eltakarni kell” – mondta egykor Monroe.
Vékony alkat, nőies formák, fiús alkat, szupermodellek, kisportolt test. Az 1990-es évektől kezdve a sovány lányok (heroin chic) taroltak, és gyakoroltak nyomást a női társadalomra, a férfiak látásmódjára. A heroin chic elnevezést onnan kapták, hogy sokan úgy néztek ki, mintha drogfüggők lennének. Sápadt bőr, extravékony végtagok, ’90-ben a modellek minden eddiginél vékonyabbak lettek. Fiús, androgün külsejük mellett öltözködésük az uniszex irányvonalat követte.

http://evoke.ie/style/fashion-fix/victoria-beckham-slammed-for-using-anorexic-models-in-nyfw-show

Napjainkban ez a folyamat óriási fordulatot vett; új korszak kezdődött -vagy inkább tért vissza-  erős túlzásokkal és elvárásokkal. Előtérbe kerültek a teltebb idomok, a méretes fenék, ám a hétköznapi nők bizonyítani akarása mellettük sem csökkent.

http://myblissmedia.blogspot.hu/2015/04/nicki-minajs-boyfriend-meek-mill-shares.html

“Manapság az az elvárás, hogy egy lánynak legyen kék szeme, latinosan telt ajka, pisze orra, szőrtelen teste, mint az ázsiai nőknek, napbarnított bőre, mint a kaliforniaiknak, olyan feneke mint a jamaicai táncosoknak, hosszú lába, mint a skandináv nőknek, apró, japános lába, olyan kockás hasa, mint egy leszbikus edzőterem-tulajdonosnak, olyan csipője, mint egy kilencéves fiúnak, olyan karja, mint Michelle Obamának és olyan mellei, mint egy guminőnek” – fogalmazott az amerikai komika, Tina Fey.

http://www.si.com/swimsuit/model/robyn-lawley/2016/photos#34

Ám ez valahol mégis pozitív változás a divat és a média világában, hiszen ennek köszönhetően egyre népszerűbbek lettek a plus size modellek.
De akkor mi a jó? Nincs tökéletes test, ezt hangsúlyozzák a plus size-ok, és ebbe a kategóriába nem csak az tartozik bele aki vasággyal 40 kg. A plus size modellek sokkal közelebb állnak a vásárlóközösségekhez, a való élethez, mint egy éhhalál szélén álló, androgün modell. Az utóbb említett modellek a high fashion-t képviselik, míg akin kicsivel több van az már a plus size kategóriába tartozik.

http://www.erikademmer.com/Portfolio_007.htm

Itt van rögtön egy példa; mikor Palvin Barbi Sports Illustrated-es képei napvilágra kerültek, megosztotta az embereket, szakmabelieket. Egyből jöttek a negatív vélemények, a kövérezés, hogy hízott, holott ha a képekre nézünk, egy gyönyörű nőt láthatunk, aki formás és magabiztos.

http://www.si.com/swimsuit/model/barbara-palvin/2016/photos#8

http://www.zimbio.com/photos/Ashley+Graham/Addition+Elle+Presents+Fall+Holiday+2015+RTW/Lm2pxv7YDOO

Ma a legnépszerűbb plus size modellek közé tartozik az amerikai Ashley Graham, az ausztrál Robin Lawley, a szintén amerikai Tara Lynn és Marquita Pring (és még sokan mások). Ezek a nők adnak önbizalmat és inspirációt az olyan hétköznapi nőknek, akik elnyomva érezhetik magukat a divatvilág elvárásaitól.

http://anastasiaphoto.blogspot.hu/2015/09/marquita-pring.html

A plus size fashion Magyarországon is egyre inkább utat tör magának. A legismertebb nevek a szakmában Demmer Erikáé és Farkas Éváé (modellek) és persze Mannheim Patrícia sem maradhat ki, hiszen ő a Plus Size Model Agency Budapest tulajdonosa.

http://www.femina.hu/hazai_sztar/magyar_plus_size_modellek

Ahogy vannak anorexiás modellek, úgy vannak a túlsúlyos modellek is. Tudni kell különbséget tenni az egészséges és az egészségtelen között. Meg kell találnunk az arany középutat; a legfontosabb a jó közérzet, és hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Mindenki egyedi és gyönyörű; fontos, hogy ezt tudjuk is magunkról!http://www.harpersbazaar.es/famosas/el-estilo-de/tara-lynn-cuerpo-cambio