Római bakancslista

Róma, az örök város. Ez az a hely, ahol nem lehet elég időt eltölteni, ahova újra és újra visszavágyik az ember, és ahol nem csak látni kell, de átélni, érezni és egy életre elraktározni minden egyes pillanatot.

Szerencsére ma már számos fapados légitársaság kínál szuper olcsó jegyeket Rómába is, így nem elérhetetlen, hogy akár alig több, mint másfél óra alatt ott lehessetek.  Érdemes vadászni az akciókra, vagy egyszerűen csak időben elcsípni a jó jegyeket, gyakran akár 10-15 ezer forintból meg lehet fordulni.
Ha nem ragaszkodtok a négy csillagos hotelhez és annak minden plusz szolgáltatásához, akkor a szálláson is sokat lehet spórolni. Mindig azt vallottam, hogy az utazás inkább ezen részén fogok meg egy kicsit, de akkor sokkal több nevezetességet nézek meg belülről, vagy épp több dolgot próbálok ki, így nem fog fájni a szívem utólag, hogy bármiből kimaradtam volna. Ha még nem regisztráltál Airbnb-re, akkor nagyszerű kezdés egy ilyen hosszú hétvégéhez/nyaraláshoz, hiszen Rómában rengetegen hirdetik a lakásukat. Ráadásul, ha ezen a linken regisztráltok, az első foglalásotokból máris lejön 10.000 Ft kedvezmény, így már igazán jó áron csíphetitek meg az álom lakást.

21f71497c9970090b513c4f7daa05d7c

Rómában temérdek látnivaló van, az egyik legszebb benne, amikor csak elveszel a szűk olasz utcácskák között, és átéled az olasz életérzést. Azt mindenki tudja, melyek a világhírű látnivalók Rómában (Colosseum, Pantheon, Vatikán, stb. ), de mi most néhány kötelező látnivaló mellett pár olyan dolgot is bemutatunk, amit mindenképpen ki kell próbálnod, ha egyszer Rómában jársz.

Trevi kútba pénzt dobni

A csodaszép és méltán világhírű 17. századi barokk szökőkút három út találkozásánál épült, innen ered a neve is: Trivium. A legenda szerint, aki a jobb kezével a bal válla fölött áthajít egy pénzérmét, az biztosan vissza fog még térni Rómába. Állítólag naponta akár több ezer euró is összegyűlik a kútban, amit egyébként a rászorulókra fordít a város. A 20 méter széles és 26 méter magas kút központi szobra Neptunusz tengeristen, a központi téma a víz megfékezése.

76efcff8d567e06cfa77ae5e4faede11

Spanyol lépcsőkön olasz fagylaltot enni

A rómaiak egyik kedvenc találkozóhelye, és a turisták által is méltán közkedvelt kültéri helyszín a Spanyol lépcsők. Elnevezését az egyébként itt található Spanyol Nagykövetségről kapta. Összesen 138 lépcsőfoka van, és szinte nincs olyan időpont, amikor ne lennének sokan itt, hiszen mindenképpen ki kell próbálni esti fényekben, és nappal is. A lépcső alján a Piazza di Spagna van, ami egy szintén közkedvelt tér Rómában. Egyébként nagyon közel van a Trevi kúthoz, így előző állomásod után mindenképpen ez legyen a következő !

28f8bbf9a1f1df73a53927a5ec4fde67

Vespát bérelni

Biztos hallottál már az olaszok temperamentumos közlekedéséről, így azt aláírom, hogy ijedősöknek nem ajánlott, mert tényleg nagyon kell figyelni, és nem felháborodni olyan dolgokon, ami egyébként nem szokványos forgalomban. Viszont biztos vagyok benne, hogy a legszebb pillanataid közé fogod sorolni azt, amikor a piros Vespa robogón közlekedsz, hátad mögött a Colosseum csodálatos látványával, előtted pedig a mérhetetlen szabadság érzettel, amit ez az élmény nyújtani fog neked.

e83f66a7bffc995338b9fbae0433e342

Felmászni a Szent Péter – bazilika kupolájába

Nagyon sok képeslap és ikonikus, Rómát ábrázoló fotó készül erről a helyről, nem hiába: ez a kupola nyújtja a legszebb panorámát a városról, így megéri megmászni azt a több száz lépcsőfokot. A Szent Péter-bazilika a világ második legnagyobb keresztény temploma, amit Szent Péter apostol sírjára építettek rá, és a világ legkisebb államában, Vatikánban található. A bazilikában található leghíresebb látnivaló Michelangelo Piétája, mely meghozta számára a világhírnevet, s egyben ez az egyetlen szignált alkotása is.

17dd7f75785b361d3a9010c9869ac0ac

Jókat enni

Ha valahol magas fokon lehet űzni a gasztronómiát, akkor az Olaszország. Egymás hegyén-hátán vannak a jobbnál jobb éttermek, a határ a csillagos ég mind árban, mind pedig választékban. Az igazán tipikus olasz hangulatot mégis csak a kis utcácskákban lehet megtapasztalni, ahol akár pár méterrel melletted sütik kemencében a pizzádat. Kiválóak az olasz borok is, de mindenképpen kóstold meg a limoncellót! Reggeliben is öt csillagosak, péksütemények széles választéka roskadozik minden egyes polcon, amit persze egy isteni finom cappucinoval érdemes elfogyasztani. Azt pedig garantálom, hogy később az olasz kávéra sóvárogva fogsz visszagondolni a mindennapokon!

italy-food-intro-1

 A képek forrása: Pinterest