Sorozatajánló: 13 Reasons Why

A sorozat, Jay Asher 2007-ben megjelent  azonos című könyve alapján készült és idén márciusban került a Netflix-re. A készítők eredetileg filmnek szánták, Selena Gomez főszereplésével, ám végül mégis egy 13 részes minisorozat készítése mellett döntöttek.

A sorozat középpontjában Hannah Baker (Katherine Langford) áll, a városba és középiskolába érkező új és érdekes lány, aki később öngyilkosságot követ el, amelynek okait pedig előre rögzíti magnókazettákra. Megnevezve azon 13 személyt, akik ehhez a döntéséhez hozzájárultak. Az utolsó kívánsága szerint pedig, mindnyájuknak hallania kell a felvételeket. Meghatározott sorrend szerint átadva egymásnak.

“Sziasztok Hannah vagyok, Hannah Baker. Igen én, élőben, sztereóban. Nincsenek kötelezettségek, nincsenek ismétlések és most egyáltalán nincsenek kívánságok. Remélem, készen állsz, mert most elmesélem neked az életemet. Pontosabban azt, hogy miért lett vége. És ha ezeket a kazettákat hallgatod, akkor Te vagy az egyik oka.”

A történet két szálon fut, párhuzamosan. Akkor kezdődik, amikor a lány halála után két héttel, Clay Jensen (Dylan Minnette), az egykori iskolatársa és munkatársa megkapja a kazettákat és elkezdi hallgatni. A lány narrációjával ismerhetjük meg a múlt eseményeit, míg a hallgatás közben részeseivé válunk a fiú mindennapjainak is. A jelenben. Clay, a visszahúzódó, szorongó srác szerelmes volt Hannah-ba, így válaszokat akar kapni, ám retteg attól, hogy a saját kazettáját is hallania kell. Hiszen, Tony Padilla (Christian Navarro) azt a feladatot kapta, hogy ha valaki nem hallgatja meg a kazettákat, nyilvánosságra kell hoznia az összeset…

13reasons

A színészi játék feltűnően jó, mindenki hozza az elvárt karaktert. Emellett, nincs az a bizonyos kellemetlen érzése se a nézőnek, ami tinidrámák nézése közben gyakran elfoghatja, hogy 30 évesek játszanak gimnazistát. Hannah édesanyját a Grace klinikából jól ismert, Kate Walsh alakítja, aki annyira komolyan vette ezt a szerepet, hogy szociális otthonokat és érintett családokat is felkeresett, hogy hitelesen tudja alakítani a lányát elvesztő, megkeseredett, gyászoló anyát.

Érdekesség, hogy a 13 Reasons Why honlapján, meg lehet hallgatni a kazetták teljes hanganyagát. Emellett pedig, bár nem szerepel a sorozatban, hallható Selena Gomez hangja is. Sőt, a sorozat tiszteletére, még egy tetoválást is csináltatott!

Összességében az a típusú sorozat, ami nem hagyja nyugodni az embert, gondolkodásra készteti. Fontos dolgokról beszél, nem megszokott módon, közvetítve egy erősen szuggesztív, melankolikus, közben pedig gyakran vicces hangulatot. Bátran ajánljuk!

Képek forrása: Pinterest

Idézett szöveg: Sorozatajánló honlap