Sorozatajánló: A következő egymillió év

Kedvenc ismeretterjesztő csatornánk újabban csak úgy ontja magából az izgalmasabbnál izgalmasabb sorozatokat. Még nem késő becsatlakozni a National Geographic legújabb sorozatába, A következő egymillió évbe.

Tavaly Isten nyomában járhattunk Morgan Freemannel, majd elkalandozhattunk arról, milyen is lenne a Marson élnie tovább az emberi fajnak. Idén sem késlekedett sokáig a Nat Geo a minisorozatok gyártásával: miután bepillantást nyerhettünk a Géniusz című minisorozattal Albert Einstein életébe, ősszel ideje szembenéznünk az emberiség jövőjével. A legújabb science fiction sorozat olyan problémaköröket feszeget, melyek már – valószínűleg – a közeli, a távoli és a nagyon távoli jövőben be fognak következni az emberek életében.

video-yearmilliontrailer (2)

Hol fog tartani az orvostudomány? Lehet, hogy a halhatatlanság gondolata már nem is lesz olyan elképzelhetetlen fogalom? Megszűnhetnek a betegségek, és a géntechnológia már ott fog tartani, hogy csak eleve genetikailag tökéletes emberek születnek majd, és az életkorunk akár több száz évre is kitolódhat? Ezek mellett még az is benne van a pakliban, hogy a mesterséges intelligencia már olyannyira teret hódít, hogy az intelligens robotok teljesen természetesen fognak közöttünk élni. Mégis milyen  kihívásokkal kell majd megküzdenie az emberiségnek a következő 50, 250, vagy egymillió évben? A következő egymillió év többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ, miközben nem feltétlenül a legboldogabb jövőképpel kecsegtet, sőt…

Homo Sapiens 2.0

A sorozat egy kitalált család – apa, anya, és lányuk – életén keresztül próbálja a lehetséges futurisztikus valóság dimenzióit a néző elé tárni. Az ő mindennapjaik bemutatásával példázza azokat az – sokszor tényleg felfoghatatlannak tűnő – elképzeléseket, melyeket a különböző teoretikusok, neurológusok és futuristák jósolnak a jövőnkről. Mindezt amerikai humoristák és írók kommentjeivel spékeli meg, mely némi humorral – ám annál kevesebb kritikai felhanggal- kompenzálja az olykor ridegnek ható jövőről alkotott teóriákat.

2114748_homo-sapien-201_k232xnrjr444fqp26d2u7ykduwm7zczbjn33uw7pj2wc2aebfvla_1140x641

A hatrészes sci-fi első epizódja az ideg- és a mérnöktudomány drámai sebességű fejlődésével foglalkozik, és egy olyan utópisztikus világot mutat be, melyet eddig csak a tudományos-fantasztikus filmekben láthattunk. Drasztikus, felismerhetetlen változásokon fog átmenni a világ, amelyben élünk, ez lesz az emberiség új definíciójának kezdete. Mi lenne, ha meghalnánk, de az agyunk még menthető lenne? Egyesek szerint a nagyon távoli jövőben digitalizálva, az agyunk “feltöltésével” akár még a végtelenségig is tovább élhetnénk mindennapjainkat – immár halhatatlan, mesterséges intelligenciájú robotként, mely teljesen úgy nézne ki, úgy érezne, és olyan emlékei lennének, mint nekünk – korábban. Ez lehet a jövő. Sokak szerint a testünk már nem létezne, csak számítógép lenne az ember, vagyis halhatatlanná válnánk. Felmerül annak a kérdése is, hogy mégis hol fog húzódni az a bizonyos határ: egyáltalán meddig számít majd embernek az ember?

151747.custom (3)

 

Virtuális élet

A jövőben mind a digitális valóságban fogunk élni, ez lesz tulajdonképpen a digitális létezésünk jövője. Egyesek szerint nagyon gyorsan elérkezhet az a távoli jövő, amelyet most még el se tudnánk képzelni: a technológia teljesen át fogja alakítani az emberiségről alkotott képünket. Ekkor ugyanis már teljes mértékben az ún. “metaverzumban” élünk majd. Hiába, már manapság is órákat vagyunk képesek naponta az online világban eltölteni. Futurista kutatók szerint több száz év múlva már szó szerint belevetjük majd magunkat a cyber-valóságba, ahol képesek leszünk majd érezni, és mindezt belevetítik az agyunkba. Már nem csak mi fogunk játszani a számítógépes játékkal, hanem szó szerint mi leszünk annak főhősei. Peter Diamandis, mérnök és futurista vállalkozó szerint az agyunk feltöltésével megfeledkezhetünk majd fizikai testünkről, és immár mi leszünk azok az istenek, akiket korábban féltünk és imádtunk.

million7

Ez a jövő – mely félelmetesnek és nem feltétlenül tűnhet tökéletesnek – a szakértők szerint gyorsabban közeleg, mint gondolnánk. Már most egy hihetetlen gyorsan fejlődő cyber forradalom közepén járunk, melynek a vége az lesz, hogy egy számítógépben találjuk majd magunkat. A legelső lépés már folyamatban van: a virtuális valóság bár még csak gyerekcipőben jár, hamarosan olyan fejlett lesz, hogy az érzékszerveink minden érintést, szagot és ízt érezni fognak, akármilyen szimulációs környezetben is járunk majd. Azonban az új világ előnyei mellett ez már számtalan veszélyt is magában hordozhat. Néhány futurista szerint a bizonyítékok azt mutatják, hogy már most ebben a szimulációban élünk… Ezek azonban még csak feltételezések.

DudeWheresMyBody_YearMillion_14 (3)

Többek között ilyen és hasonló problémákról filozofál A következő egymillió év. Ha érdekelnek a különböző nézetek arról, milyen lesz a az emberiség jövője, és hova tart mindaz, melynek kezdetét már mi magunk is átélhetjük ebben az életben, ez a sorozat biztos, hogy kellően beindítja majd az agytekervényeidet!

Képek forrása: National Geographic