Sorozatajánló: Géniusz

Első hallomásra talán nem is tűnik olyan izgalmasnak egy sorozat, ami egy tudós életét mutatja be, hiszen nem feltételez misztikus lényeket, bonyolult szerelmi háromszögeket, vagy kibogozhatatlan cselszövéseket.

Szerencsére a National Geographic erre rácáfolt, mert a 10 rész után valójában azt könyvelhetjük el magunkban, hogy egy legendás tudós életéből igenis ki lehet hozni egy olyan izgalmas évadot, hogy folyamatosan a képernyő elé szegezzenek vele bennünket. A 2017-es amerikai életrajzi minisorozat, mely részenként nagyjából 43 percen át szórakoztat bennünket, valójában egy feldolgozás: Walter Isaacson ‘Einstein: His Life and Universe’ című sikerlistás könyvét viszi a képernyőre. A Géniusz egy olyan sorozat, ami több évadra van tervezve, de mindig más tudós életével, első választásuk pedig Albert Einstein életének bemutatására esett.

2112629_on-the-set-of-genius_r7uqh32wnwpeezcsxgnasl6vipggiqn63zkcn5eeuqux54zcfvtq_1200x540

A történet

A tíz rész túlnyomó része folyamatosan ugrál a fiatal és az időskori Einstein között, így mutatva be múltját, és hogy hogyan jutott el ahhoz az állapothoz, ahol a sorozat nézése során tartunk. Később már a jövőbe is előre tekint, ami miatt több mindenre is tudunk következtetni, hogy vajon milyen szituációk fognak kifejlődni a jelenlegi állapotból. Nem egy idősíkon mozgunk tehát, de abszolút követhető az egész, és ugyanolyan kíváncsivá teszi a nézőt az ifjú, szárnyait próbálgató fiú, mint a második világháború idejét tudósként elszenvedő idős ember. Fiatalkori énjét Johnny Flynn, idősebbikét pedig Geoffrey Rush játssza, aki kiemelte, hogy ezt tartja élete egyik legjobb szerepének.

20170422ron-howard-rendezi-a-geniusz

Einstein tudományos eredményeiről javarészt mindenki tud, de arról egészen eddig talán csak kevesen, hogy mennyit kellett küzdenie azért, hogy abban a korban elfogadják és elismerjék, mint tudóst. Szerelmi élete is igen változatos volt, amire a sorozat külön hangsúlyt fektet. Saját családja sem bízott abban, hogy csupán a tudomány üldözésével sikeres lehet a későbbiekben, és kenyeret tud majd adni ebből felesége és gyermekei szájába. A relativitás elmélete azonban meghozta az áttörést neki, és ha megnézed a sorozatot, azt is meg fogod tudni, hogy jött erre rá, és hogy reagált erre a nagyvilág.

DBFChx_XoAAlz8v

Külön említést érdemel első felesége, Mileva Marić karaktere, akit Samantha Colley alakít. A Műszaki Egyetemen találkoztak, ahol akkor még csodaszámba ment, hogy egy nő akár még okosabb is lehet, mint egy férfi. Nem hiába: ő volt az egyetlen lány az évfolyamban, ám teljesen kiérdemelten, hiszen még Einstein tesztjénél is jobbat írt a felvételi során. Szerelmük szép lassan kibontakozik, viszont a gyermekek születése és a házasság olyan irányba tereli a nőt, ami már teljes mértékben eltér fiatalkori énjétől. Az egykor tudásvágytól és elismeréstől égő nő átváltozik igazi házsártos asszonnyá, és közelében sem lesz már egykori ambíciózus önmagának.

géniusz1

Ha egy kicsit olyan sorozatra vágysz, ami a valóságon alapul, akkor a Géniusz tökéletes választás lesz. Mi már alig várjuk a következő évadot!