Sorozatajánló – Stranger Things

A Stranger Things című sorozat olyan világsikernek örvend jelenleg, hogy úgy gondoltuk, nem lehet csak úgy elmenni mellette a nélkül, hogy ne ejtenénk róla néhány szót.

A Netflix ismét nagyot alkotott, hiszen a sorozat már legalább olyan népszerű, mint a Trónok harca vagy a Walking Dead. Sőt, állítólag a második évad első három részét többen nézték meg, mint a Trónok harca 7. évadának záró epizódját. Gondoljatok bele, hogy ez milyen világsikert jelent akkor és hány embert szegez a képernyő elé. Az első évad 2016-ban került képernyőre, összesen nyolc résszel. Műfaját tekintve nehéz behatárolni, mivel egy kicsit misztikus, egy kicsit sci-fi, néha egy kicsit horror is. Még Stephen King is elismerően nyilatkozott róla a Twitterén, ami azért valljuk be nem kis pozitív kritikát jelent a műfaj legnagyobb atyjától.

Stranger-Things-Wallpaper-stranger-things-39896634-500-313

Szereplők

A színészek játékát mindenképpen meg kell említeni, főleg, hogy nagyrészt gyerekek alakítják a főhősöket, ráadásul nem is akárhogyan. Hihetetlenül jól áll nekik a 80-as évek Amerikája, teljesen elhisszük, hogy ebben a korban vagyunk, és ezt a rendezők a legaprólékosabban kidolgozott részletekkel még inkább hihetővé teszik. A történet főhőse négy iskolás korú gyerek: Dustin, Mike, Lucas, és Will.

7a04d051151202a8802f05d54fafd867

Az első évad Will különös eltűnésével kezdődik, javarészt arról szól a nyolc rész, hogy megtudjuk, mi történt vele és hogyan akadtak a nyomára. Az ő édesanyját alakítja Winona Ryder (Joyce), aki igazi anyatigris módjára hisz fia előkerülésében, főleg, hogy néhány hátborzongató túlvilági szituációnak köszönhetően kapcsolatot is tud vele létesíteni.

731d846fb7e9f7cb2bfa127ec04f7f0a

Nagyon fontos szerepe van a történetben Milly Bobby Brownnak, aki egy különleges képességekkel megáldott kislány. Mike Elevennek, azaz Tizenegynek nevezi el a történetben, és tűzön-vízen át kitart újdonsült barátja mellett. Az ő életének különleges hátterét is megismerhetjük, de ezt a szálat leginkább a második évadban kezdik el kibontani.

A történet

Nehéz elmagyarázni úgy, hogy miről is szól ez a sorozat, hogy ne legyen benne egy minimális spoiler. Így nagyjából azt lehet elmondani róla, hogy egy kisvárosban, Hawkinsban játszódik a történet a 80-as években. A főszereplők általános iskolás gyerekek, akik közül az egyik fiú, Will különös módon eltűnik, de senki nem tudja, mi történhetett vele. Ezt a szálat bogozzák ki az első évadban, mindezt úgy, hogy közben rendkívül szórakoztatóak a karakterek és nagyokat tudunk nevetni a fantasztikus poénokon. Itt szerettük meg igazán őket, és ezért is várta annyira mindenki a második szériát.

e0bc030f2ba063cd1eee9a04f9ea1278

A második évadra már tapasztaltabbak lettek a Duffer fivérek (ők a rendezők – a szerk.), és még nagyobb hangsúlyt fektettek a karakterek jellemeinek kibontására. Elszakítják Elevent a négyestől, új karaktert vetnek be egy különös lány, Max szerepében, akinek furcsaságába persze ketten azonnal bele is habarodnak a fiúk közül. Megismerjük Tizi életének hátterét, és Mike testvérének, Nancy-nek is izgalmas szálon indul el a története. Több a horror, több az izgalom, szóval aki azt hitte, hogy az első évadból ki lett hozva a maximum, az tévedett, ugyanis még inkább tökéletesre csiszolták az epizódokat.

4fc83557d7503dbd2390dda15c79914b

Nagyon szívet melengető az a szál, hogy Jim Hopper (David Harbour) veszi szárnyai alá az erdőben bujkáló Tizit, így a két magányos lélek egy családként éli a mindennapjait. Konklúzióként elmondható, hogy egy kicsit mindketten megmentik egymást a végtelen magánytól. Kedves fordulat ez az után, hogy az első évadban kiderül kislányának elvesztése. Ennek köszönhetően a morcos figurával máris együtt tud érezni a néző, és szinte szurkol, hogy végre jó legyen neki.

342b182186f96d0e8764e025df18c770

A 80-as évek kedvelőinek igazi csemege a Stranger Things, hiszen sorra vonultatnak fel különböző popkulturális elemeket. Számos utalás van klasszikus filmekre, zenékre és sorozatokra is. Halloweenkor például Szellemirtóknak öltöznek be a fiúk, de feltűnik Az ördögűző, a Mad Max, a Drakula, a rajongók valószínűleg csak kapkodják a fejüket örömükben.

932625e7e2695c1a47444119bcb32dc6

A képek forrása: Pinterest