Sorozatajánló: Taboo

A BBC által vászonra dobott sorozat elég nagy zajt csapott a rajongók körében. Érdekes történet, lenyűgöző karakterek, alakítások és Tom Hardy!

Az 1. évadot már magunk mögött tudhatjuk, hamarosan megtudjuk a következő megjelenésének dátumát.

A sztori

A Steven Knight, Tom Hardy és Edward Hardy (Tom apukája!) forgatókönyve alapján készült sorozat helyszíne a 19. századi Anglia, London városa. A történet egy rég halottnak hitt fiatalember élete körül forog, aki mindenki meglepetésére visszatért Afrikából Angliába. A főszereplő, James Keziah Delaney (Tom Hardy) egy nagy jelentőséggel bíró földbirtokot örökölt elhunyt édesapjától, amire elég sokan fenik a fogukat. A föld elhelyezkedése révén a birtokos komoly gazdasági és kereskedelmi javakhoz juthat: az amerikaiak és az angolok között hatalmas háború folyik érte. Főhősünk meglehetősen makacs és érzelemmentes karaktere viszont nem enged a saját igazából és mindkét féllel igyekszik a legjobb alkut kötni a saját jóléte érdekében.

http://www.indiewire.com/wp-content/uploads/2017/02/taboo_ep7_3481.jpg

A történetben szerencsére nem csak történelmi és gazdasági szálakat találhatunk: a misztikum és a családi titkok is helyet kaptak. Nem sokat tudhatunk meg James Afrikában töltött idejéről (ezt majd a második évad igyekszik pótolni), csak néhány utalás és mese hangzik el az ottani eseményekről. A másik családi szövevényes szál James féltestvéréhez, Zilphához (Oona Chaplin) fűződik. A sorozat címéből már következtethetünk valamire, ami nem túl kellemes gondolat – a féltestvérek közötti szerelmi viszony. Azonban ezt a szálat nem vitték tovább a készítők, Zilpha karaktere helyett inkább a főszereplő fényezése sikerült jobban, így a nézők számára sem volt könnyű átérezni az igazi helyzetet.

https://vignette1.wikia.nocookie.net/taboo/images/0/08/James_%26_Zilpha_102.jpg/revision/latest?cb=20170122215016

A szereplők

Tom Hardy tökéletesen eljátszotta a rászabott James Delaney szerepét: a mogorván morgó, cilinderes karaktert igazán korhűen és kitűnően alakította. Az East India Company nyilvántartó tisztjét, Benjamin Wilton-t Leo Bill alakítja és láthatjuk még Stephen Graham-et is, aki a főszereplő alvilági informátorát személyesíti meg a sorozatban. Oona Chaplin titokzatosan és elbűvölően játszotta el a gyönyörű féltestvér és szerető, Zilpha szerepét.

https://www.thesun.co.uk/wp-content/uploads/2017/01/nintchdbpict000290842694.jpg?strip=all&w=960

A sorozatból egyébként tökéletes képet kaphatunk az 1800-as évek piszkos Angliájáról. Az akkori mocskos utcák, a kikötők és az egyszerű emberek életmódja is bemutatásra kerül, amit ellensúlyoznak azzal, hogy bemutatják a királyi palota pompáját is, több képkockán keresztül. Az alkotás látványossága és korhűsége mesteri munkára utal, amelynek a nézők lenyűgözése volt a célja – és ez sikerült is!

https://c1.staticflickr.com/1/421/32071216532_5cf1797096_b.jpg