Sorozatajánló – Terápia 3.évad

Magyar sorozatról mindig jó érzéssel számol be az ember, hiszen fantasztikus színészeink vannak, és a történetek is megállják a helyüket a sorozat imádók körében, attól függetlenül, hogy a legtöbb adaptáció.

Azt tudni kell, hogy a Terápia egyáltalán nem új sorozat, hiszen az első évadot már 2012-ben kezdte vetíteni az HBO. Ha még nem futott bele valaki a TV kapcsolgatása közben, vagy csak magyar mivolta miatt legyintett, hogy biztos nem lehet kellően izgalmas, annak remélem meghozza a kedvét a cikk ahhoz, hogy teljesen függő legyen és “falhassa” a részeket egymás után. A harmadik évad utolsó része tavaly december 29-én került a képernyőre, így természetesen mi ezt az évadot mutatjuk be nektek. Szerencsére nem kell száz százalékosan ismerni a többi évadot ahhoz, ha valaki esetleg egyből ezzel kezdene. Az biztos, hogy a harmadik évad minden korábbinál keményebb témákkal foglalkozik, szóval a nézőnek igen csak fel kell készülnie lelkileg az ott elhangzottakra. Fontos tudni, hogy ez egyben a befejező évad is.

Terapia_3evad_werk_SchwechtjeMihaly_SchellJudit_MacsaiPal

Miről szól ez a sorozat?

Szögezzük le, hogy egy nagyon nehezen emészthető sorozatról van szó, mivel azonban csak 25 perces egy rész, így egész gyorsan lehet vele haladni. Eredetileg Izraelből indult, itt bizonyították be, hogy óriási sikereket lehet elérni különösebb látványvilág nélkül is: egy szoba, két ember, és mozdulatlan kamerák, melyek csak az arcokra vannak beállítva. Hétfőtől-péntekig játszódik a történet, mindegyik napon érkezik egy páciens a terapeutához, pénteken pedig ő maga jár el a sajátjához, hiszen neki is szüksége van szakemberre. Mindenkinek megvan a maga problémája, és részről részre egyre több minden derül ki a páciensek múltjából, melyből egyre inkább összeáll a kép az életüket illetően. Láthatjuk, hogy egy pszichológus igazából nem beszéli tele a fejünket semmivel, csupán irányított kérdésekkel rávilágít olyan dolgokra, melyeket talán mi is tisztában vagyunk, csak nagyon mélyen elnyomunk magunkban.

Terápia-3.-évad-plakát

Mi történik a harmadik évadban?

Hétfői napokon a terapeuta, András (Mácsai Pál), látogat el egy börtönbe, ahol a nehéz sorsú Zsolt (Vilmányi Benett) a betege. Egy olyan fiatal fiú, akit nem csak édesapja, de barátnője meggyilkolásával is vádolnak. Benett valami egészen fantasztikusat alakít, nagyon jól áll neki a börtön szleng, minden mondatából érezhető, hogy kemény munkája van a szöveg és a kiejtés tanulásában. András erősen gyanakszik arra, hogy a fiú nem ölte meg a barátnőjét, így a fiú meghallgatása mellett az igazságra is próbál rájönni.

003_2

Keddenként érkezik Krisztina (Schell Judit), aki már 25 éve él egy olyan házasságban, ahol teljesen elnyomva érzi magát, mivel manipulálják és kihasználják. Kényszeres kézmosása alakul ki e miatt, de tipikusan beleesik abba a hibába, hogy sokáig elhiteti magával a boldog és nyugodt életképet, pedig kapcsolatuk eleje óta minden egyes nap szexre kényszerítik.

terapia_3evad_werk_schelljudit_macsaipal-800x532

Szerdán Sándor (Czintos József) a páciens, aki nemrég vesztette el feleségét, ezt követően fia hazaköltöztette őt Erdélyből Magyarországra. Nagyon összetett ez a szál, részről részre egyre érdekesebb dolgok derülnek ki, amit még mi magunk sem gondoltunk volna elsőre. Sándor nagyon furcsa dolgokat csinál, amit egész életében elnyomott érzelmei hoznak ki belőle. József egyébként fantasztikusan hozza a székely nyelvjárást is, parádés és elképesztő ez a színészi játék.

5-1 (1)

Csütörtökön Edit (Udvaros Dorottya), a híres magyar színésznő látogatja Andrást, aki memória zavarai miatt kereste fel a pszichológust. Később persze kiderül, hogy ez ennél jóval összetettebb, ráadásul Editnek nem sok ideje maradt már arra, hogy rendezze rákos húgával az elvarratlan érzelmi szálakat.

5-1

A sorozat egyik alapvető jellemzője, hogy péntekenként András beszéli ki lelkét egy terapeutának. Az első két évaddal ellentétben most új embert keres fel, Adélt (Balsai Móni), aki szemtelenül fiatal hozzá képest, mégis megragadja őt a lány szabályokhoz való merevsége. Adél sokszor kíméletlenül megmondja véleményét Andrásnak, aki megdöbben a lány tisztánlátásán.

Terapia5

Hogy kinél milyen eredményt ért el András, azt pedig csak a sorozat megnézése után fogjátok megtudni.