Sorozatajánló: The Crown

A Netflix egy újabb káprázatos sorozattal lepte meg a nézőket 2016-ban: a The Crown dráma középpontjában II. Erzsébet angol királynő áll, a képkockákon pedig nyomon követhetjük az uralkodónő életútját a politikai és magánéleti küzdelmein keresztül. Az alkotás már 2 Golden Globe díjat is besöpört idén!

A történelmi sorozatból tökéletes képet kapunk a hanyatló brit birodalomról és az akkori világpolitikai konfliktusról, amivel az akkor mindössze 25 éves királynőnek meg kellett birkóznia.

A történet

II. Erzsébet királynő életéről már számtalan film készült, de mindközül a The Crown sikeredett a leghitelesebbre. Aki rajong a brit történelemért, szereti a lenyűgöző kosztümöket és lélegzetelállító angol kastélyokat, annak tökéletes választás ez a sorozat! A mű forgatókönyve Peter Morgan évtizedes kutatásai alapján íródott, rengeteg eddig eltitkolt momentumot, megtörtént eseményt tartalmazva.

1280_the_crown_Netflix_trailer

 

A sztoriba az 1950-es évektől cseppenünk bele, amikor VI. György halála után lánya, a fiatal Erzsébet kerül az angol trónra, akit Claire Foy színésznő személyesít meg. A koronázás jelenete félelmetesen gyönyörűre és magasztosra sikeredett, aminek külön története is van: a valóságban az angol kormány nem akarta, hogy a televízió közvetítse a jeles eseményt, ameddig a királynő ki nem jelentette, hogy bizony nem a kormányt, hanem őt koronázzák meg.

https://static01.nyt.com/images/2016/10/30/arts/30CROWN1/30CROWN1-master768.jpg

A királynő férjének, Fülöp hercegnek is hatalmas karaktert adtak a sorozatban: egy férfi, akinek mindent fel kellett adnia egy olyan házasságért, amelyben mindig háttérbe kell szorulnia. A herceg szerepét alakító Matt Smith által precíz betekintést nyerhetünk a királyi magánélet és az érzelmi események színterére, ahol magunk is láthatjuk, hogy Erzsébet és Fülöp kapcsolata végtére is őszinte és igaz érzelmeken alapul.

http://ell.h-cdn.co/assets/16/01/1600x800/landscape-1452114078-elle-the-crown-index.jpg

A történetből megismerhetjük még az uralkodónő húgát, Margit hercegnőt is, akinek Vanessa Kirby színésznő tökéletesen bemutatja zűrzavaros életét. Margitot a való életben is szerelmi viszony fűzte a háborús hős, Peter Townsend kapitányhoz, aki viszont elvált ember volt akkoriban, így a kormány ellenezte a házasságot. Átélhetjük Erzsébet viaskodását is az ügyben: mint testvér, a húga boldogsága lett volna neki az első, de mint királynő, az anglikán egyház törvényeit kellett tiszteletben tartania.

http://media.vanityfair.com/photos/581ced6502ce22a66b4c6df6/master/pass/the-crown-netflix-princess-margaret-peter-townsend-scandal.jpg

A Netflix eddigi legnagyobb beruházású sorozatában az angol politikus, Winston Churchill karaktere is nagy hangsúlyt kapott: megérthetjük az akkori angol politikai viszonyokat és helyzetet. A politikust megformáló színész, John Lithgow zseniális alakításából leszűrhetjük, hogy Churchill valójában mennyire közel állt a királyi családhoz.

http://images.radiotimes.com/namedimage/John_Lithgow___I_was_intimidated_by_playing_Winston_Churchill__in_The_Crown.jpg?quality=85&mode=crop&width=620&height=374&404=tv&url=/uploads/images/original/122375.jpg

A The Crown káprázatos, hangulatos jelenetei és kiváló zenéje mellett a szereplők és alakításaik teszik igazán nagyszerűvé a sorozatot. Nekünk elnyerte a tetszésünket, mindenkinek ajánljuk!