Sorozatajánló: The Handmaid’s Tale

A szolgálólány meséje című sorozat jelenleg mindenhol tarol, az év egyik legjobb és legfontosabb sorozataként tartják számon. Nagyon  kíváncsiak leszünk, hogy jövőre a díjátadókon hogy fog szerepelni, és vajon beváltja-e a hozzá fűzött reményeket.

A tízrészes sorozat Margaret Atwood 1985-ös regényének adaptációja, és már nem ez az első alkalom, hogy vászonra vitték, ugyanis az 1990-es években már készült belőle film. Most az HBO-nak köszönhetően láthatjuk a modernebb változatot, sorozat formájában. Minden bizonnyal nem csak egy évadosra tervezték, mert az utolsó rész rengeteg kérdést hagy maga után, így bizakodunk a mihamarabbi folytatásban is.

6e8b0d271801e3dd1ea16819491ea956

A szolgálólány meséje egy jövőbeni világról szól egy Gileád Köztársaság elnevezésű államban. Mivel sorozatos katasztrófák érték a világot, ezért nagy része lakatlan, szennyezett, mérgező. Ebben a köztársaságban viszont nincs egyenjogúság, a férfiak uralkodnak, a nőknek nincsenek jogaik, nem olvashatnak, nem dolgozhatnak, nem szólalhatnak fel és mondhatják el véleményüket. Egyetlen dolguk a gyereknevelés lenne, ám a hatalmas szennyezettség miatt a nők nagy része meddővé vált.  Akik nem, ők az állam rabszolgái lettek, az ő feladatuk az, hogy megtermékenyüljenek és gyermeket szüljenek a nagyuraknak és azok feleségeinek.

f749e3b8cc320edeac79e9cbb26118b0

Hogy ne legyen kellemetlen a feleségek számára, ezért ők is jelen lehetnek a finoman csak „szertartásnak” keresztelt aktuson. Természetesen a szolgálólányoktól a szülés után azonnal elveszik a gyermeket, és a szoptatáson kívül szinte semmilyen kapcsolatot nem létesíthetnek velük. Sőt, a szülésen is jelen van a ház úrnője, aki a szolgálólány mögé ülve imitálja magát a szülési folyamatot, mintha neki is fájna, mintha ő is átélne minden egyes percet. Bizony, nagyon bizarr sorozatról van szó, viszont annyira szép a képi világa, és annyira magával ragad a történet, hogy hiába „beteges” az egész, mindig kíváncsi leszel az újabb részre.

the-handmaids-tale-elizabeth-moss

A történet főhőse June, szolgáló nevén Offred (Elizabeth Moss). Az ő rabszolgasorsba hajtását és múltbéli életét mutatja be az első évad. Az egyetlen ok, amiért kitart és nem vet véget életének az a lánya, akitől elszakították mikor elfogták őt. Nem sokkal előtte kényszerült szétválni férjétől, akiről az utolsó információja csupán pár eldörrenő lövés, mindjárt az első részben, mikor a férfit megtámadják. Rajta keresztül mutatják be az átnevelő intézetet is, ahol a szabad nőkből szolgálólányokat képeznek. Akik ellenállnak, azokat megcsonkítják: kiszúrják a szemét, levágják valamelyik testrészét, hiszen a gyermek fogantatásához ezekre nincs szükségük.

Elisabeth-Moss-Offred-Handmaids-Tale

Ebben a  világban minden tökéletes, minden egyes hajszál a helyén van, minden nő egyenruhája egyforma. A szolgálólányok bordót viselnek, a házak úrnői zöldet. Mindennek megvan a pontos helye és rendeltetése. Ami kizökkent ebből a rettenetesen precíz világból az az, hogy hallhatjuk néha Offred gondolatait, és hogy nem vesztette el humorát még ebben a nevetségesen tragikus helyzetben sem.

512b9520dc34f50ec425ddf41ee283b8

Hiába a bizarr történet, mi nézők mégis kíváncsiak vagyunk rá, hiszen olyan téma ez, ami akár meg is történhet a jövőben. Nincsenek zombik, se különleges lények; emberek alkotta világ ez, amihez nem kell semmilyen természetfeletti hatalom. Biztos, hogy furcsasága és nyers őszintesége miatt nem lesz mindenki kedvence, de hogy mindenki kíváncsi lesz arra, mit lehet kihozni végül egy ilyen világból, az nagyon valószínű.

A képek forrása: Pinterest