Sorozatajánló: The OA

Egy igazán különleges sorozatot alkotott meg Zal Batmanglij és Brit Marling 2016-ban, ami aztán a Netflixen landolt a rajongók legnagyobb örömére. Megfoghatatlan, kiszámíthatatlan, értelmezhetetlen. Vagy talán mégsem?

Nehéz úgy írni erről a sorozatról, hogy semmi spoiler ne legyen benne. Annyira összetett és annyira nehéz róla beszélni, hogy még akkor is tele lesztek kérdésekkel, ha megnéztétek mind a nyolc részt. Sikerült ugyanis úgy alakítaniuk a rendezőknek a sztorit, hogy amire azt hisszük, megfejtettük a történetben, a végére már el is felejtjük, és újabb teóriákat fogunk gyártani helyettük a lehetőségekről. Hogy ez a stílus kinek mennyire jön be, azt mindenki el tudja maga dönteni. Biztosan akadnak olyanok, akik kikészülnek a kesze-kusza gondolatmenetektől, akik viszont nem ebbe a táborba tartoznak, azok egyenesen imádni fogják. Mindenek előtt nézzétek meg a trailert, s aztán térjünk át a történetre.

 

A történet

Mint már említettem, nem szeretnék spoilerezni, ezért maradjunk a történet elejénél. Az első rész legelején egy hídról leugró lányt láthatunk, aki egyébként maga a főszereplő, Prairie (Brit Marling). Azzal nem árulok el nagy titkot az előzetes megtekintése után, hogy túléli az öngyilkossági kísérletet. Egy kórházban ébred, ahova aztán megrökönyödötten megérkeznek a szülei: Prairie ugyanis hét éve nyomtalanul eltűnt. Ami viszont a legfurcsább, hogy egész életében vak volt, mostanra pedig visszanyerte a látását. A lány hátát különleges vágások borítják, és rettenetesen furcsán viselkedik. Nem beszél arról, mi történt vele, és vannak olyan furcsa kijelentései, mely szerint számtalan alkalommal meghalt ez alatt a hét év alatt.

14eb8e985522bfd6d3a16c286af3bed4

Gyakorlatilag innentől kezdve bármit mesélnék, spoileres lenne, így a történet további kibogozásának örömét meghagyom nektek. Elöljáróban annyit elmondhatok, hogy a nyolc rész alatt megtudjuk, mi történt ebben a hét évben Prairie-vel. Vagy legalábbis próbáljuk megérteni mindazt, amit látunk… Egy egészen elképesztő dolgot találtak ki az alkotók, amibe azért erős belegondolni, mert valójában tökéletesen el tudjuk képzelni a lánnyal történteket, mert annyira tökéletes az alap ötlet. Na jó, a fantasy-misztikum részét leszámítva, mert azért abból is akad bőven ebben a sorozatban. Higgyétek el, érteni fogjátok miről beszélek.

lead_960

Miért kihagyhatatlan ez a sorozat?

Pontosan azok miatt a nyitott kérdések miatt, melyeket a nyolcadik (az évad utolsó része) epizód befejezése után a nézőkben hagy. Az embert mindig felcsigázza, ha valami több mögöttes tartalommal bír, mert ez egyfajta “költői szabadságot” ad, mellyel mindenki olyan értelmet tud adni a látottaknak amit szeretne. Egyszerre van értelme az összes teóriának és egyszerre felesleges az egész, mert valami egészen másról van szó. Talán éppen ezen okból van az, hogy jóban lennénk azzal a megoldással is, ha ez a sorozat itt érne véget, és nem lenne többé folytatás. No, de szerencsére ez a The OA esetében természetesen nem így lesz, mert a Netflix már berendelte a második évadot.

the-oa-season-1-prison

Tény és való, hogy a rendezők igen erős láthatatlan húrokat pengettek az alkotás során, de ettől lett olyan gyönyörű a maga nemében az egész.