Sorozatajánló – You

Nem meglepő, hogy a Netflix mindig fantasztikus sorozatokkal áll elő, gyakorlatilag választani is alig lehet a repertoárból. Hogy kicsit könnyítsünk a döntésen, hoztunk is egy ajánlót, egy olyan sorozatot, amit kár lenne kihagyni.

Mostanában egyre több film foglalkozik azzal a témával, mi mindenre képes a social media és meddig tudunk eljutni a közösségi oldalak segítségével. Nem ezt, de hasonló témát feszeget a You is, hiszen egy szociopata őrült fiú először a közösségi háló segítségével fűz be egy lányt, majd később, amikor már egy párt alkotnak, akkor is le tudja követni 100%-osan a lány privát beszélgetéseit és gyakorlatilag ezen információk birtokában képes lesz manipulálni őt. Azért elég rémisztő, hogy ez akár meg is történhet, és egyáltalán nem áll olyan távol a valós élettől, ugye?

4ed8420421b767fa9d63f40f87c1e53e

A történet

A főszereplő Joe Goldberg, akit egyébként Penn Badgley alakít, és be kell vallani, félelmetesen jól áll neki ez a szerep, sokkal inkább neki való, mint amit a Gossip Girl-ben játszott. Érdekes párhuzam amúgy, hogy ott is ő volt az, aki mindent tudott a másikról és irányította a szálakat. Joe egy könyvesbolt tulajdonosa, ahova egy nap betér Beck (Elizabeth Lail), akibe nagyjából azonnal beleszeret. Onnantól kezdve őrült módon birtokolni akarja őt, a lány minden rezdülésére kíváncsi, egyetlen lépéséről sem akar lemaradni, hiszen akkor kicsúszna az irányítás a kezei közül. A szerelem és az őrület között annyira vékonnyá válik a határvonal, hogy azt Joe sem tudja irányítani, hiába gondolja magáról azt, hogy minden joga megvan ahhoz, hogy beleavatkozzon mások életébe.

4d3d0c71e3a308a1a219773b5520b9e6

Felmerül, hogy vajon egy ilyen egyértelműen őrült ember meddig képes elmenni, hogy érvényesítse akaratát? Milyen pszichológiai folyamatok játszódnak le benne vágyakozó, be nem teljesült szerelme alatt? A legfontosabb kérdés pedig, hogy mi történik akkor, ha a szerelem esetleg beteljesül? Vajon abba lehet hagyni a “kukkoló”, és állandóan irányítani akaró életvitelt? A sort még lehetne folytatni, viszont az erősen spoiler tartalmú lenne, a cél pedig az, hogy meghozzuk a kedveteket a sorozathoz, és Ti próbáljátok megfejteni a karaktert, ha egyáltalán meg lehet. Látszólag természetesen egy nagyon rendes és jó gondolkodású férfi, csak sokszor nem tudhatjuk, hogy valójában mit is rejt a másik személyisége – valahol erre is rávilágít egy kicsit ez a sorozat.

5f3b204ec6fceebada287dd61d79c50e

Hogy mi teszi még hátborzongatóbbá a sorozatot? A narrálás. Félelmetes hallani, hogy miket gondol egy kukkoló pszichopata, és a benne lejátszódó gondolatok is nagyon érdekesek, az izgalom fokozásában is sokszor a legjobb helyeken segít. Nagyon jó csavar lesz a sorozatban, amikor elkezdjük “hallani” Beck gondolatait is, ez nagyon jó húzás volt az alkotók részéről.

 a11aa13ef4b17b2380142415c0885de4

A You összességében egy igen addiktív sorozat, biztos vagyok benne, hogy aki egyszer elkezdi, az nem fogja tudni abbahagyni, és a végére akar majd járni a történéseknek. Érdemes azonban azon is elgondolkozni, milyen üzenetet hordoz magában ez az egész: vajon megéri-e az egész napunkat végigdokumentálni és megosztani követőinkkel? Jó dolog, ha minden lépésünket megosztjuk a nagyközönséggel? És miért is tesszük ezt valójában?

A képek forrása: Pinterest