Spotify-on felnövő nemzedék vagy? Ezt csekkold!

A Re:piano a tizenegyedik nagylemeze Chad Lawsonnak. Ő az az ember, aki a Steinway & Sons márka arcaként arra törekszik, hogy a Spotify-on felnövő generáció mindennapjaiba visszacsempéssze a zongorát. A Re:piano lemezen éppen erre tesz kísérletet: rétegzett komolyzenéjében zongorajátékát tableten generált effektekkel erősíti meg, és ez október 11-én az A38-on, az első budapesti koncertjén sem volt másképp. Improvizatívság az új bátorság? A szabadszellem az új komolyzene?

No Title

No Description

Pár nappal ezelőtt a MIUS, (még két zenekarral együtt), szedte szét az A38 koncerttermét a CAFE Fesztivál keretein belül, míg október 11-én Chad Lawson zongorázott el minket Bach-on át Chopin-ig. A hajó hangulata teljesen kompatibilis a zongoristával; olyan érzésem volt, mintha mindig itt ülnék az egyik széken és Lawson-t hallgatnám. Személyes és otthonosan biztonságot nyújtó, amiben elfelejtkezel a kérdőjelekről, a felkiáltójelekről, a pontokról s a vesszőkről is, arról is, hogy éppen melyik számlát kell befizetned, hogy mit kell venned a boltban, és egyáltalán, hogy mit csinálj azzal a sráccal, aki teljesen felfordítja az életed. Az elméd kikapcsol a zsongástól, hogy szépen belefeküdj a csendbe. Ezt nyújtja a komolyzene. Ezt nyújtja a zongora. Tudjátok, ez a zene olyan, mint a jó hit: mindig veled van, s erre akkor döbbensz rá, amikor ott ül veled szemben és csak úgy ragyog a természetességtől. Nem játssza meg magát, mert nem az a dolga. Ahogy nekünk sem.

A Spotify a különféle műfajokról szól. Kicsit bemutatja azt a világot, amiben jelenleg élünk: a rengeteg választástól döntésképtelenekké váltunk, és válunk egyre jobban. Arról nem is beszélve, hogy az a rádióbarát dal, amire jól lehet csápolni és ellazulni, nem pedig gondolkodni. Ritkaságba megy és elvontnak, illetve alternatívnak hívják azt a zenekart, ahol a dalszövegre helyeződik a hangsúly, ahol mond is valami komolyat a szöveg és nem csak rozé és szerelem az élet benne. Ha nem épp szakításról szól az adott dal persze, mert a szerelem, a szívtörés és az elengedés, na meg az őrült bulizás a fő téma jelenleg; minél rövidebben, minél bugyutábban megfogalmazva.

Ezzel szemben a zongorajáték már az első leütés után egy másik világba repíti a hallgatóját. Már az első akkord mélyrepüléssel belevisz a saját belső mélységedbe.

A zongora számomra az egyensúly legfőbb jelképe. És egyben a legnagyobb káosz is, ami csak létezik a világban. Hogy mi a legnagyobb káosz? Magától értetődő, ha jobban belegondolsz: önmagunk legnagyobb harca önmagunkkal, önmagunkban. A háborúk, amiket nap, mint nap vívunk, beleégnek a lelkünkbe. Azt mondják, nincs is lélek. Hogy az csak valami megmagyarázhatatlan szövet, vagy kihatás valamire és jobb szó híján léleknek nevezzük. Valakik szerint létező fogalom. Mások nem törődnek vele, hiszen túlságosan racionálisnak és ösztönlényeknek látják magukat. Különféleképpen látjuk a világot, különféleképpen gondolkodunk, és ez így van rendjén. A zongora, a régmúlt zeneszerzői valahogyan ezt próbálják nekünk elmagyarázni. Ezt is.

Képzeld el a legnagyobb, a legelsöprőbb szerelmet az életedben. Amikor már a társaságában fülig ér a szád, a hangjától pedig jöhet bármilyen hurrikán, te a legnyugodtabbá válsz a Földön. Elképzelted? Ilyen a zongora. Egy meditatív állapot, ahol te vagy és semmi más, de még te sem teljesen. Egy másik dimenzióba kerülsz tőle, ahol mindentől kívül esel, mégis túl közel maradsz.

A zongora jelenlétet követel. A Spotify-generáció annyira mozgásban van, aktív és 230 fokosan pörög a nap hetvenkét órájában, hogy ijesztő számukra a lassítás sőt, néhanap még a kézifék jelentése is. Tudom milyen, Lawson koncertje után túlságosan lassúnak tűnt a sétálás a Gellért-hegy felé; kényelmetlenül éreztem magamat, egyszerűen teljesen idegennek. A zongorajáték éppen ezért kéne a mindennapokba: szembesíti az embert önmagával, a többiekkel, az élettel. Nem menekülhetsz. A spotify menekít.

TE mi elől menekülsz éppen?

🙏 #godknowsbest || Peace. Love. Goodness.

15 Likes, 0 Comments – Coffee Speaker #MsPsychologist (@coffeeandspeak) on Instagram: “🙏 #godknowsbest || Peace. Love. Goodness.”