Szépségideálok 2

Előző cikkemben kitértem a nők társadalomformáló szerepére, illetve arra, hogy a különböző történelmi korokban milyen is volt a társadalmi norma, aminek meg kellett felelniük. A sort Madame de Pompadourral zártam, és most folytatom, amit elkezdtem, hiszen átnézve ezeket az ideálokat, nagyon érdekes következtetéseket vonhatunk le. 

A barokkos pompa után a felvilágosodás százada hatalmas megkönnyebbülést hozott, eltörölte az akadémizmus szabályait, a fűzőt és az etikettet, valamint a királyi pompa méltóságát. A 18. század vége a nemesség, könnyedség, udvariasság jegyében telt, újra előtörtek az életigenlő eszmék, a szeretetre méltó egyszerűség, a természetesség és az igaz érzelmek. A nőideált a gömbölyded testalkatban, a sima arcban, a rövid orrban, kerek ajkakban, hegyes állban és porcelánfehér bőrben vélték felfedezni. Már nem követelték meg a szabályos arcformát, inkább a dinamikus testre és szellemre, valamint a vidámságra voltak kíváncsiak. Lassan az egyéniség és érzékiség fontossága került előtérbe és új ideál született a neoklasszikus nő személyében, akit egyszerűségéért csodáltak. Ruhaként tógaszerű öltözéket hordtak, ahogy Madame Récamier is, akinek neve összeforrt a neoklasszikus stílussal.

madame recamier

A romantika korának szépségideáljának meghatározásához egy idézetet elevenítenék fel, ami remekül tükrözi milyen is volt valójában az akkori tökéletes nőalak. „A titokzatos szépségű hölgyek súlyos ébenfekete hajtömegük alatt fájdalmasan nyújtogatták hattyúnyakukat, hogy megviselt és vigasztalhatatlan arckifejezéssel, melankolikus tekintettel bámuljanak bele a nagyvilágba. Fekete, illetve tengerkék szemük mindig könnyes és karikás, borús mégis forró nézésük beteges láztól égett. Szemrebbenés nélkül még a legerősebb mérgeket is képesek voltak lehörpinteni, a nadragulyát, az atropint vagy a maszlagot. Ez kölcsönözte pupillájuknak azt a misztikus mélységet és különös mozdulatlanságot, csillogást, mellyel tüzes és szenvedélyes természetüket akarták kifejezni.” A hatást csak erősítette a fehér muszlin, amit számtalanszor viseltek. Alakjuk tükrözte a középkortól átvett angyali és démoni kettősséget, bár itt a kettő már egyesülni látszik.

A 18. század nagyzolására a 19. században még kevesebb arcfestéket használtak a nők, a polgári szépséget újfent a teltebb idomú hölgyek reprezentálták. Ismét jellemzőek voltak a húsos hátú, dús keblű és vastag karú asszonyok, akik leginkább az anyaság és termékenység eszméit hirdették.

Monet Reggeli a szabadban című képének megjelenése (1863) utat nyit az új szépségideálok előtt, hiszen újra a gömbölyded combú és telt keblű, vastagnyakú, vaskos vidéki lányok lettek az új kor nőideáljai.

 

monet - reggeli a szabadban

Míg a nőt Isten teremtette, addig mint fogyasztó az ipari forradalom gyermeke. Az 1900-as évek elején a szappanok, krémek és divatáruk tömegtermelésének megjelenése kitaposta az utat a filmcsillagok előtt. Ahogy a kávézók és áruházak a fogyasztók kegyeiért versengtek, úgy a divatideálok is a kor igényeit próbálták maximálisan kiszolgálni. Azt azonban fontos megemlíteni, hogy a nőideálok alakulásában komoly szerep jut a férfiaknak, gondoljunk csak bele, hogy a legnagyobb divatdiktátorok jelentős többsége is férfi.

Coco Chanel megjelenésével a régi korok „tömör gyönyör” nőideáljai népszerűségüket vesztették. Az 1920-as évek trendje a vékony és fiús volt. Teret hódított a rövid haj, a sportöltözetek, valamint a make-upok használata szinte kötelező volt. Példaként említeném Louise Brooks-t vagy Clara Bow-t.

louise brooks

A sort most Louise Brooks-szal zárom, de a következő cikkemben kitérek majd Greta Garbora, Marlene Dietrichre, Grace Kellyre és Marilyn Monroera is.