Szépségideálok 3

A divat és a korszellem befolyása minden időben különböző ígéretekkel kecsegtet. Az individuális érvényesülés formáit ígéri, két szélsőséges nézettel találhatja magát szemben a kor lánya. Előző két cikkemben a különböző korok szépségideáljait vettem górcső alá, az ókori Egyiptomtól egészen az 1920-as évekig. Most azonban vegyük szemügyre, hogy is alakult a nő, illetve szépségideál az 1930-as évektől kezdve.

Az 1920-as évek meghatározó nőideálja vékony és fiús volt. Teret hódított a rövid haj, a sportöltözetek, a make-upok használata pedig szinte kötelező volt. A 30-as évek ezzel szemben a nagy drámai dívák és végzet asszonyai ideje volt, Greta Garbo és Marlene Dietrich fénykora. A kor nője bátran nadrágba bújt és cigarettára gyújtott, példát állítva ezzel a kétértelmű nőiességnek.

Marlene Dietrich

Ez a kétértelmű nőiesség a második világháború kitörésével megszűnt. Az új követelmény az volt, hogy egy nő legyen nő, méghozzá olyan, aki a férfiak vágyálmait kielégíti. Így a hatalmas vörös ajkak és a gömbölyded, homokóra alak lett a kor új nőideálja. A bombázórepülőkön és a filmvásznon olyan csillagok tűntek fel, mint Veronica Lake vagy Lana Turner. A háború után viszont a kedves, csupa szív háziasszony szerep lett a mérvadó, amelyet a Grace Kelly és Doris Day típusú nők reprezentálnak a legjobban. A tökéletes mindig tiszta háziasszony, aki minduntalan készen létben áll a konyhában fakanállal a kezében.

Doris Day

Marilyn Monroe-nak köszönhetően megjelent az új nőtípus, aki szexi volt, önálló és cseppet sem édes. Ennek az új nőideálnak a kialakulásában fontos szerepe volt a háborúnak, hiszen amíg a férfiak a hazájukat szolgálták, addig a nők kényszerültek munkára helyettük, azért, hogy eltarthassák a családot. Amikor viszont véget ért a háború és a férfiak hazatértek, a nőknek újból vissza kellett térniük a háztartásba, ezáltal ismét előtérbe került a gyengéd, gondoskodó szerepkör.

Marilyn Monroe

Az 50-es 60-as éveket Brigitte Bardot és Audrey Hepburn uralták, még akkor is, ha teljesen más stílust képviseltek. Audrey inkább bájos volt, mint csábító. Ő tört utat a 60-as évek Twiggyjének majd a 70-es évek Jane Birkinjének. A 80-as évek újra a férfiasabb kinézetű hölgyeknek kedveztek, mint például Grace Jones, aki az eddigiektől teljesen eltérő nőideált testesített meg. Fekete hajával és megmagyarázhatatlan büszkeségével hívta fel magára a figyelmet, ami szöges ellentétben állt a 70-es évekre jellemző természetességgel.

Grace Jones

A 90-es évek ideálja viszont még ettől is meghökkentőbb volt. Courtney Love züllesztő „heroincsaj-arculata” tátongó űrt hagyott maga után a századfordulóra. Később ezt a stílust az Olsen ikrek, Lindsey Lohan, Nicole Richie és Paris Hilton követték, akik buliról bulira jártak, hol részegen, hol pedig bedrogozva kapta őket lencsevégre a kamera. Kötelező stíluselemeik a monumentális napszemüveg, a drága táskák illetve a kicsit butuska viselkedés.

paris and nicole