Színészből lett hercegnő

Minden kornak megvan a maga nőideálja, ők azok a nők, akikért nemcsak a férfiak rajonganak, hanem mi magunk nők is. Mert különleges stílusérzékük van, kifinomult szépségük és tehetségesek, legtöbbször  színésznők vagy énekesnők. Ha valaki ezeken kívül még hercegnő is volt, a milliós rajongószám garantált. A 20. században volt egy nő, aki ezeket a szerepeket mind betöltötte. Ő pedig nem más, mint Grace Kelly monacói hercegnő. Leginkább Dianához tudnám hasonlítani, hiszen érte is rengetegen rajongtak. Ahogy Diana, ő sem felejtkezett el a jótékonykodásról sem. A továbbiakban az ő életét ismerhetitek meg.

grace-kelly (1)

Grace a 30-as években látta meg a napvilágot, egy amerikai városban Philadelphiaban. A családban a négy gyermek közül, ő volt a harmadik. Édesapja olimpikon, evezésben nyert két aranyat is, édesanyja pedig atletizált. Kelly már fiatal korában vonzódott a színész mesterséghez. Többször szerepelt iskolai és közösségi előadások is, emellett pedig édesanyjával és testvérével együtt modellkedett. Annak ellenére, hogy a családban a sporté volt a főszerep, más rokonok által elkezdte egyre jobban érdekelni a színészet. Nagynénje kitűnő színésznő volt, nagybátyja pedig Pulizer-díjas forgatókönyv író. A gimnázium után színészetet akart tanulni New Yorkban, aminek természetesen édesapja nem örült de nem akadályozta meg. Az iskola mellett újra modellkedett, Cosmoplitan címlapon is szerepelt és reklámokban is feltűnt. A New York-i Színművészeti Főiskola elvégzése után, pont a második világháborút követően a filmipar virágzott, így nem volt kérdés, hogy Hollywoodba költözik. Itteni karrierje kicsit nehezen indult, kisebb szerepeket kapott filmekben és televíziós produkciókban.

20111227-szepulj-ujevi-fogadalmak-grace-kellymodra1

A herceg éppen feleséget keresett, hiszen ha nem nősült volna meg és biztosít utódot, akkor Monaco Franciaország részévé vált volna. Szerencsére nagyon jól érezték magukat egymás társaságában, így az esküvő lehetősége pár hónap múlva már szóba is jött. A herceg a Kelly családhoz is ellátogatott 1995 karácsonyán, az eljegyzés újévkor meg is történt. Természetesen egy ilyen esküvő, ahol a menyasszony amerikai színésznő a vőlegény pedig herceg, azonnal a rivaldafénybe került a tengerentúlon és Európában is. A menyegző az évszázad eseménye volt, élőben közvetítették a szertartást. Az esküvő után a királyi család azt kérte Gracetől, hogy ne folytassa színészi karrierjét, aminek ő természetesen eleget is tett. Eleinte nehezen illeszkedett bele az új környezetbe, még a francia nyelvet sem beszélte és a protokolláris kötelezettségeket is meg kellet tanulnia. De igyekezett megfelelni a követeléseknek, segített például a Vöröskereszt munkájában is. Férjétől három gyermeket szült, Caroline, Albert és végül Stephanie.

wedding

1982-ben történt a halálos autóbaleset, amelyben elhunyt. A mai napig kérdéses, miért ő vezetett hazafelé egy családi hétvégéről, fiatalabb lányával a kocsiban. Az út tele volt veszélyes kanyarokkal és az egyiket a kocsi nem tudta bevenni így kisodródott. Lánya kisebb sérüléseket és agyrázkódást szenvedett. Szeptemberben temették el Monacóban, temetését az összes televízió sugározta szerte a világon.

gyerekek

Stílusát, amely azt hirdette, hogy “Légy önmagad” már színésznő korában is elismerték, megjelenése mindig is egyszerű és ízléses volt. Ez a kép pedig nem volt egy elérhetetlen álom az amerikai nőknek, így az ötvenes években meghatározó stílusikonná vált. Bizonyíték kitűnő ízlésére, hogy a Hermés divatcég megalkotta az ő megjelenése alapján a Kelly táskák, amelyre mind a mai napig várólistára kell feliratkozni.