Tavaszi programajánló: Balaton

A közelgő hosszú hétvégék kapcsán joggal merül fel a kérdés, hogy ilyenkor hova menjünk programozni, milyen típusú kikapcsolódást válasszunk. A hazai paletta gyöngyszeme a magyar tenger, lássuk mit tartogat számunkra idén tavasszal!

Fesztiválozóknak

Eszem-iszom, családi és kulturális programok: rengeteg lehetőség közül válogathatunk. A közelgő húsvét alkalmával Siófokon is egy fesztiválba csöppenünk: a Hajókikötőben lavírozhatunk a színpadi előadások, gyermekprogramok és a kézműves vásár között. Ami a gasztronómiai kínálatot illeti, természetesen alkalmazkodtak az ünnepkörhöz és többféle füstölt-főtt sonkát kóstolhatunk, amit utána helyi borokkal öblíthetünk le. Szigligeten szintén ezen a hétvégén Várkapunyitó ünnepséget rendeznek, elsősorban hagyományőrző programokkal várják az idelátogató vendégeket. Természetesen egész tavasszal különböző rendezvényeknek ad otthont a vár, mint például a Várfesztivál vagy a fáklyás várlátogatás. Éljen május elseje, sokat nem kell várni a következő három napos pihenésre! Szintén az északi parton, pontosabban Balatonfüreden vár  minket a XIV. Jókai Napok. Lesz irodalmi est és kiállítás, ám a fő attrakció a Koloska-völgyben megrendezett Jókai bableves főző verseny. Igaz, jelenleg a Tagore sétány felújítás alatt áll, de a tervek szerint április végén elkészül a renoválás. Nem csupán a part menti láncoktól válnak meg, hanem a parkosítás, új stégek kialakítása is szerepel a látványterveken. A pünkösdi hétvégén sem fogunk unatkozni, hiszen Csopakon sétálhatunk egy jót a Pünkösdi Borpikniken, s miután már kellően illuminált állapotba kerültünk, a hangulatot csak tovább fokozza egy látogatás a közeli Tihanyi Pünkösdi Pálinka Fesztiválon. A sorrend igazából mindegy, a hatás viszont biztos. Mindkét programon egyébként főleg helyi termelők italaiból fogyaszthatunk.

Kultúrmorzsák

Az első melengető napsugarak ha megjelennek, azonnal vágyunk a szabadba, így a hidegebb hónapok után. Túrakedvelők rengeteg útvonal és tanösvény közül válogathatnak, az egyetlen akadályt csak az időjárás jelentheti. Kulturális kikapcsolódásra vágyóknak szintén Balatonfüreden nagyon jó program a Robert Capa kiállítás a Vaszary Villában, megtekinthető augusztus 9-ig. Nagyobb falat a keszthelyi Festetics kastély, nyugodt szívvel rászánhatunk egy napot. Hazánk harmadik legnagyobb kastélyát gróf Festetics Kristófnak köszönhetjük, gyönyörű parkja természetvédelmi terület. Az állandó kiállítások között szerepel a pálmaház, a Helikon könyvtár, vadászati, hintó,  és történelmi modellvasút kiállítás. Egyéb rendezvények inkább nyáron kerülnek megrendezésre, de így is bőven van miben gyönyörködni. Ha ennél több izgalomra vágyunk, szintén Keszthelyen található egy nagyon különleges szexpanoptikum. Nem, semmi köze a mai pornóhoz, sem pedig a különböző szexjátékokhoz  – akik erre számítottak maradniuk kell A szürke ötven árnyalatánál. Igazi különlegesség: a reneszánsz erotikus irodalma vagy a közelmúlt szexbotrányai ihlette bábuk egészen élethűen mutatják be a testi örömöket.

Rossz idő esetén

Van úgy, hogy beüt a krach és félúton elkezd szakadni az eső, hidegen fújni a szél… De ettől nem kell kétségbe esni! Ha már a királylány-életérzésnél tartunk, ugorjunk csak kicsit vissza az időben! Igaz nem a Balaton partján járunk már, de a közelben valahol gyönyörű kilátás, középkori hangulat és egy történelmi élménypark vár minket: ez bizony a sümegi vár! Az 1260-as években tették le a legrégebbi rész, a fellegvár alapköveit, ám az épület a mai napig kitűnő állapotban van. A felfelé vezető kaptató a lusta téli hónapok után biztosan megizzasztja majd a látogatókat, ám az elénk táruló látvány mindenért kárpótol. Új látnivalókkal is bővült az egyébként sem szűkös kínálat: újdonság a püspöki lakószoba és tanácsterem az Öregtoronyban, az alsó szinten pedig a korabeli konyha és éléskamra. A sümegi Püspöki Palota szintén hatalmas élmény lesz a művészeteket kedvelők számára, a nemrégiben renovált épület négy állandó kiállítás helyszíne, de időszakosan vendégművészek is bemutatják alkotásaikat. Másik nagyon jó alternatíva Tapolca: Közép-Európában egyedülálló látványosság a Tavasbarlang. Csónakázva 20 perc alatt bejárható az erre alkalmas rész, a barlang járatai egyébként 3,3 km hosszan nyúlnak el a város alatt. Sokszor szűk alagutakon vezet az utunk, klausztrofóbiásoknak nem ajánlott! Az alulról megvilágított víz azt az érzetet kelti, hogy egy karnyújtásnyira van tőlünk a barlang alja, ám néhol a víz mélysége a 4-5 métert is elérheti. Az állandó vízhőmérséklet 20 fok körüli, köszönhetően a becsatlakozó melegvízű forrásoknak. A központban található a Malom-tó és vízimalom , melyeknek a környéke nagyon hangulatos – tökéletes randihely, amolyan nyugalom szigete. Érdekes módon a két látnivaló összeköttetésben van, ezáltal télen sem fagy be a Malom-tó vize. Miután mindenféle izgalomnak kitettük magunkat, éhen-szomjan keresünk egy helyet, ahol finom ebéd mellett szusszanhatunk egyet. Pár perces sétára a fenti látnivalóktól, a Fő téren található a Pura Vida Dine étterem, amely igazi kis “ékszerdoboz” a város szívében. A szemet gyönyörködtető enteriőr mellett végre egy olyan étlap, amely elszakad a hagyományos ételektől, nem a cigánypecsenye jelenti a szakma csúcsát, mint vidéken általában. Választhatunk a szintén nagyon kreatív napi menüből is, amelyet az étterem Facebook oldalán tesznek közzé, s olyan különleges (és nagyon finom) italokkal csillapíthatjuk a szomjunkat, mint például a levendula szörpfröccs.  Ha erre járunk, bűn kihagyni!

Ez a lista a teljesség igénye nélkül készült, hiszen annyi gyönyörű hely és látnivaló van még a Balaton körül, hogy hetekig sorolhatnánk… Az előszezonban még kicsit “álmoskás” a part, de a forróság beköszöntével beindul az élet: zenei és gasztronómiai fesztiválok váltják majd egymást, megtelnek a strandok és szórakozóhelyek, az utcákon hatalmas tömeg hömpölyög. Nem is olyan sokára itt a várva-várt nyár, de addig is használjuk ki ezt a csodaszép tavaszt!