,,Természetes nekem, hogy figyelek a környezetvédelemre” – interjú Bárány Anna formatervezővel

A karácsonyi készülődés közben, olyan ajándék és dekorációs ötletekre voltam kíváncsi, amik a szépségük és praktikusságuk mellett, környezettudatos módon is előállíthatóak. Erről és a mostanában közkedvelt terméktervezési szemléletről, a redesign-ról kérdeztem, Bárány Anna ipari termék-és formatervező mérnököt.

1. Mit jelent pontosan a redesign vagy öko-design?

Olyan esztétikus tárgyak megalkotását, amelyeknek az alapanyaga hulladék, vagy egy munkafolyamat során keletkezett melléktermék, amit nem vagy nem teljesen tudnak felhasználni. Ezt igazából sokféleképpen lehet értelmezni, például létezik kifejezetten hulladékművészet is.

2. Te mikor kezdtél el redesign tervezéssel foglalkozni?

Az egyetemi éveim alatt volt egy ehhez kapcsolódó projektmunka, akkor tetszett meg nagyon, később a szakdolgozatom is ehhez kapcsolódott. Mindig nagy szerepet játszott a környezetvédelem az életemben, így neveltek. Otthon napkollektorunk van, például. Természetes nekem, hogy figyelek a környezetvédelemre.

15300746_1272711972770480_1418079682_n

3. A fent említett szakdolgozatod, miből állt?

Ez egy kollekció, ami egy csillárt, egy állólámpát és egy asztali lámpát tartalmazott. Újrahasznosított boros és ásványvizes üvegek voltak az alapanyagok, illetve felhasználtam még fát és fémet. Ahol volt lehetőségem – csillár, állólámpa – újrahasznosított izzót használtam. A kábelek biztonságtechnikai szempontból nem lehettek azok.

4. Mi ihlette a kollekciót?

Az üvegekből próbáltam kihozni a maximumot. Az volt a fő szándékom, hogy maga az alapanyag teljesen újra legyen értelmezve, és persze, hogy  minőségi termékeket hozzak létre, remélem sikerült.(nevet) Azt szerettem volna ezzel megmutatni, hogy a redesign termékek is lehetnek teljes értékű berendezési tárgyak. Megfigyeltem, hogy gyakran, ha az emberek meghallják a redesign vagy újrahasznosított szót, a költséghatékonyság és a környezetvédelem mellett a csúnyácska szó is eszükbe jut. Holott, számos hazai és külföldi formatervező állít elő esztétikus redesign dolgokat.

5. Mit üzensz a fashionfavereknek? Mit készítsenek otthon, és milyen anyagot használjanak?

Újságpapírból rengeteg féle dekorterméket – díszt, ceruzatartót, stb.- lehet készíteni otthon. A lakásunk feldíszítésére és a szeretteink meglepésére, nagyon sok DIY tippet lehet találni, kreatív honlapokon és akár a Youtube-on is, sőt, már vannak erre csoportok a Facebookon is! Nagyon jó ötletnek tartom, ha magunk készítünk ajándékot, így sokkal személyesebb apróságokkal tudjuk meglepni a szeretteinket.

6. Te készülsz már valamivel az ünnepekre?

Igen, nagyon is. Egy civil szervezetnél készítek újraértelmezett karácsonyfát, papírból és molinókból. Ha kíváncsiak vagytok, megnézhetitek őket a Humusz Házban!

Köszönöm az interjút!

Képek forrása: A művész sajátja, Pinterest

Jogi nyilatkozat:
Az interjúban elhangzott válaszok minden esetben az interjúalany álláspontját tükrözik. A szerkesztőség a válaszokért, azok valóságtartalmáért, a válaszokból eredő bármiféle kárért felelősséget nem vállal.