Természetes tisztítószerekkel az egészségünkért

Számtalan recept áll ma már rendelkezésünkre, ha magunknak szeretnénk elkészíteni otthonunkban a kozmetikumainkat és a tisztítószereinket. Élvezni fogjuk, ha ezt az utat követjük, mert ezek nemcsak kreatív tevékenységek, hanem környezetbarát, pénztárcabarát megoldások egyben és mert ha saját kézzel készítünk bármit is,  mi tudjuk a legjobban, hogy milyen alapanyagokat használunk és milyen adalékanyagokat teszünk hozzá.

Az egészségünk érdekében jó, ha inkább a természetes alapanyagból készítjük el mind a kozmetikai szereinket, mind a tisztítószereinket.

A sokoldalú citrom felhasználási módjait mutatjuk be most Nektek, hamarosan az ecettel és a szódabikarbónával folytatjuk.

A citrom illatosítóként is egy tökéletes megoldás, mert a fertőtlenítő hatásának köszönhetően elpusztítja a szagokért felelős baktériumokat. Ehhez nincs más dolgunk, mint, hogy mossunk meg alaposan pár darab citromot, majd szeleteljük fel őket, és télen tegyük ezt a radiátorra, nyáron hagyhatjuk egy tálcán is az asztalon.  A citromszeletek pár napig biztosítják a friss aromát otthonunkban, majd ezután se dobjuk ki, mert hasznosíthatjuk őket tovább, pl. késeink rozsdamentesítésére, vagy bármilyen acél és króm felületeink tisztításához. A mikrohullámú sütőben is bátran takarítsunk citrommal, mert ott bizony a nehezen elérhető helyeken a szennyeződések sokszor már rászáradnak a felületre, így hamar baktériumtanya alakulhat ki a sütőnkben. Vágjunk egy citromot minél vékonyabb szeletekre és tegyük egy mikrózható tálba, majd öntsünk rá forró vizet és a legmagasabb fokozaton melegítsük ezt pár percig, majd hagyjuk állni benne 15 percet, végül nyissuk ki az ajtót és egyszerű mozdulattal töröljük le a régen lerakódott szennyeződéseket.
Mosogatószerünket citromból is elkészíthetjük a következőképpen, ami majd minden konyhai szennyeződésünket eltávolítja. Hámozzunk meg pár darab citromot és héjukat tegyük egy közepes befőttes üvegbe, majd öntsünk rájuk almaecetet úgy, hogy ellepje a citromhéjakat, majd zárjuk le az üveget és 10 napig sötét helyen állni hagyjuk. Ezt követően szűrjük le a folyadékot és töltsük azt egy szórófejes üvegbe, és mosogathatunk is!

A durva, makacs szennyeződéseket súrolás nélkül is eltávolíthatjuk a citrom segítségével. A tömény citrom még a vízkövet is nyomtalanul eltávolítja, és nem marad utána kellemetlen szag. Szagtalanítja a műanyag edényeket is, ha az edény belső részét átdörzsöljük vele, ezáltal a foltokat  is eltávolíthatjuk, és a kellemetlen szagoktól is megszabadulhatunk. Ha a vágódeszkánkra rászáradt volna ételmaradék, egy  maréknyi só és egy negyed szelet citrom megoldja a problémánkat, ha  átdörzsöljük a citromos sóval a felületet.

Ahogy az üvegedényeket, úgy az ablakokat is cseppmentessé és ragyogó tisztává varázsolja a citromból készült tömény szer, amit úgy készítünk el, hogy öntsünk két-három evőkanál citromlevet fél liter vízhez, és már kész is van a vegyszermentes ablaktisztító folyadékunk. A padló felmosásához is jó alapanyag a citrom leve, amit szódabikarbónával vagy almaecettel vegyítsünk és tegyünk bele pár csepp, 100%-os tisztaságú teafa olajat is.

Mosás előtt pedig a fehér ruhánkat citromlével dörzsöljük át, hamar és látványosan eltünteti a citrom a sárgás elszíneződéseket, főleg azon a részeken érdemes citromozni, ahol a ruhák  besárgultak, így  pl. a hónalj területnél, mert ott a makacs izzadtságfoltok sűrűn megjelennek.

Teremtsünk rendet otthonunkban citrommal, ami nemcsak illatosít, hanem fertőtlenít is!