Tippek, trükkök a vizsgidőszak túléléséhez

Mindenki, aki valaha járt bármilyen egyetemre ismeri az érzést, amikor a félév eleji buzgalomban elhatározzuk, idén minden másképp lesz. Bejárunk az előadásokra, időben elkezdjük a kötelezőket és hétről hétre haladunk az anyaggal. Aztán telik-múlik az idő, és azon kapjuk magunkat, hogy már csak két-három-egy hét van hátra a szemeszterből. Mit tehet ilyenkor az ember lánya? Ebben próbálunk most segíteni!

Ahogy a közismert vicc is tartja, az egyetemista bármire képes.

Közvéleménykutatók felmérést végeznek a különböző társadalmi rétegek között, hogy ki szerint mennyi idő alatt lehet megtanulni kínaiul.
Megkérdezik a parasztbácsit, mire ő:
– Szerintem egy egész élet is kevés rá.
A butikos szerint:
– Szerintem három-négy év alatt már meg lehet tanulni.
A menedzser válasza:
– Intenzív tanulással három-öt hónap.
Végül megkérdezik az egyetemistát is:
– Szerinted mennyi idő alatt lehet megtanulni kínaiul?
– Miért, holnap ZH?

Bármennyire is erőnkön túl teljesítünk, azért valljuk be, a hat hetes vizsgaidőszak megviseli az embert: olvas, jegyzetel, kiemel, cigi, kávé, könyvtár, keres, kölcsönöz, olvas, olvas, olvas, mérgelődik, tanul, tanul, energia ital, szid, szid, szid, majd alszik négy órát és kezdi előről…

Persze mondhatnánk, hogy ha  következetesek lettünk volna, nem így alakulnak a dolgok, azonban időhiány esetén is tehetünk a jobb teljesítményért. Jöjjön 15 tipp, amihez még nincs késő:

 1. Bár igazán csábító a gondolat, hogy egész nap ki se kelj az ágyból, egy gyors hidegvizes arcmosás és egy finom reggeli máris könyebbé teszi a reggelt.
 2. Ha rossz kedved van, netán kedvtelen vagy, a tanulás is rosszabbul megy. Fontos, hogy ezeken a napokon se hanyagoljuk el magunkat, mert ez még inkább ronthat a helyzeten.
 3. Bár mindenki másra kattan rá a vizsgaidőszakban: jó könyv, új sorozat, kipróbálatlan recept, fontos, hogy összpontosíts, mert előbb-utóbb nem lesz hova halogatni a dolgokat!
 4. Ha már belefogtál a tanulásba, elengedhetetlen, hogy a nagy elmélyülésben se feledkezz meg a megfelelő folyadékbevitelről, ami leginkább vízből és gyümölcslevekből álljon!
  green-tea
 5. Ha fáradtnak érzed magad, cseréd le a kávét, kólát és az energiaitalt zöld teára! A zöld tea amellett, hogy igen egészséges, szépítő hatásán túl még élénkítőnek is kiváló, így megfelelő alternatívája lehet közkedvelt társainak.
 6. A folyadékpótláson túl az étkezésre is szánjál megfelelő időt. Villámgyorsan össze lehet dobni valami egészségeset, ha pedig a városban vásárolsz, a gyorséttermek árkategóriájában is találhatsz megfelelőbb ebédnek valót.
 7. Sokan szeretnek tanulás közben majszolni valamit. Ha Te is ebbe a csoportba tartozol, cseréld le a csokit és a chipset magvakra és aszalt gyümölcsökre! Finomak, laktatóak, sőt még megfelelő magnéziummal és energiával is ellátják az agyat.
 8. Fontos, hogy a sok magolás között, mindig tarts rövidebb szüneteket! Szívj egy kis friss levegőt, nyújtóztasd meg az izmaidat!
 9. Ha nagyon feszültnek érzed magad, mozogj! A sport stresszoldó hatása közismert, és legalább kicsit a fejedet is kiszellőztetheted, hogy újult erővel folytathasd a küzdelmet.
 10. A különféle illóolajokkal nem csak kellemesebb hangulatotessential_oils teremthetünk, hanem akár élénkítő vagy nyugatató hatást is kiválthatunk velük. Szerezz be néhányat! A levendula például nyugtató, míg a citrom élénkítő.
 11. Egy kellemes forró fürdő is új energiával tölhet el. Tegyél a vízbe kedvenc habfürdődből és merülj el benne egy 20 percre. Ha nem akarod időpocsékolásként megélni a dolgot, akkor a lazulás közben a kádban akár még le is ellenőrizheted, mennyire emlékszel az eddig tanultakból.
 12. Közismert és hatásos módszer, hogy a vizsga előtti utolsó napon már ne tanuljon az ember. Sajnos azonban a legtöbbünknek ez valahogy sosem jön össze, pedig az agynak minimum 24 órára van szüksége, hogy megfelelően feldolgozza azt a rengeteg új információt. Ezért lehet a vizsga után pár órával az az érzésünk, hogy bezzeg most mindenre tudnánk a választ. Ha kifutottál az időből, annyit még megtehetsz, hogy elalvás előtt már nem foglalkozol semmi mással, nem olvasol regényt és nem is tévézel, így az agyadnak lehetősége van a tanultakat rendszerezni amíg alszol.
 13. A megfelelő mennyiségű alvás luxusnak tűnhet, azonban elengedhetetlen a jó teljesítményhez, így legalább a vizsga előtti napon feküdj le időben, mert ha fáradt vagy, hiába volt minden korábbi erőfeszítés!
 14. Higyj magadban és a szerencsédben! Sokan nem mennek el a vizsgára, azzal a felkiáltással, hogy úgysem sikerül. Ha már nincs lehetőséged lejelentkezni az időpontról, mindenképpen megér egy próbát a dolog, hiszen ha nem jelensz meg vagy csak simán megbuksz, ígyis-úgyis a pótvizsgán találod magad, de az is előfordulhat, hogy pont olyat kérdeznek, ami zsigerből megy.
 15. Ha véletlenül mégsem sikerül átugrani azt a bizonyos lécet, akkor se keseredj el! A kollokviumi jegyek sok mindenen múlnak, nem csak a valós tudást értékelik. Ne aggódj, lesz még lehetőséged bizonyítani!