Tom Ford múzsái

Tom Ford 56. születésnapjának alkalmából a brit Vogue némi kitekintést tett, és összegyűjtötte azokat  a meghatározó személyeket és helyszíneket, melyek nagymértékben hozzájárultak a tervező korszakalkotó esztétikai látásmódjának formálásához.

A Gucci, majd a Saint Laurent divatházak feltámasztása után egy évtizeddel a “szex és a rúzs királya” megalapította saját nevével fémjelzett divatmárkáját is, emellett két Oscar-díjra jelölt filmet is rendezett- tehát mindkét iparágban jelentőset alkotott, amolyan modern polihisztor módjára. Ugyanakkor felmerül a kérdés: ugyan ki és mi inspirálhat egy ilyen dinamikus elmét?

20161218tom-ford

Új-Mexikó

A divatvilág központját jelentő London, Párizs és Milánó vonzáskörének ellenére Ford nem tudja, de nem is akarja háta mögött hagyni új-mexikói gyökereit. 11 éves volt, amikor családja az USA ötödik legnagyobb államába, Texasba költözött. A távolba vesző, végtelen texasi táj pedig azóta is hatalmas befolyást gyakorol Fordra. A kilencvenes évek elején, miután megkapta első nagy csekkjét a Guccitól, első dolga volt, hogy visszavásárolja nagyanyja Santa Fe-i otthonát.

29a219c3b47012b461a1efda3d3ea9d0

A nagymama türkiz ékszerei és a drámai hangulat inspirálta a 2001-es Yves Saint Laurent kollekcióját, azonban Új-Mexikó, a családi matriarchán túl, még ennél is tartósabbnak bizonyult Ford számára. Amikor a tervező megvásárolta a Santa Fe-n kívül eső 24.000 hektárnyi földet, kijelentette, hogy azt szeretné, ha egy nap itt temetnék el. Bár azóta eladósorba került az ingatlan, addig  amíg vissza nem tér, emlékeztetőül egy – Georgia O’Keefe-féle kinetikus szobor függ a Los Angeles-i otthonában, hogy sose feledje első múzsáját, Új-Mexikót.

Lauren Hutton

Hogy kire gondolunk, amikor az időtlen stílusról beszélünk? Nem másra, mint Lauren Huttonra, aki már időtlen idők óta ott volt Ford kifutóján, ő a tervező megtestesült múzsája. 2010-ben, 67 éves korában a modell, – aki az American Gigolo (1980) c. filmben is szerepelt – Beyoncéval egyetemben vonult végig a dizájner akkor debütáló női kollekciójának kifutóján, dacolva a korról és vonzerőről szóló kulturális nézetekkel. A modell 2015-ben töltötte be a 72. életévét, és fiatalokat megszégyenítő alakjával ugyanúgy tökéletesen festett bársony Tom Ford ruhájában, akárcsak 20 évvel azelőtt.

b188943cd15fb74103c49fbb6ec8c3be

Julianne Moore

Van egy szeplős arc, mely karrierjén átívelően inspirálta Tom Fordot, ez az arc pedig nem másé, mint Julianne Moore-é, aki olyan játékfilmekben szerepelt, mint az 1997-es Boogie Nights vagy a 2014-es Still Alice. A színésznő az elmúlt másfél évtizedben szinte csak Tom Fordban jelent meg a Hollywood-i vörös szőnyegen. Visszafogott szépsége – vörös hajkoronája, zöld szemei és határozott arcéle – színészi kifinomultságával alkot tökéletes összhangot. Ez a Moore-féle je ne sais quoi inspirálta Fordot arra, hogy már gondolatban is vele párosította össze a Single Man (2009) női karakterét.

2a1f1d4d8315b49e4848d91eae2f41d8

Roy Halston Frowick

A nyolcvanas években Ford Los Angelesben színészként dolgozott, majd az élet a város dombjain túlra sodorta, méghozzá egyenesen a divatvilág nappalijaiba – köztük Roy Halston Frowickéba is -, ahol Ford a legtartósabb baráti kötelékeire tehetett szert.  Halston befolyása egyébként az elmúlt évek során számos tervezésében felfedezhető, ennek a leghíresebb példája  az 1995-ös őszi/téli és a 2011-es tavaszi/nyári Gucci kollekciója, melyeken Halston szatén és bársony ujjlenyomatai mindenhol feltűntek. “Egyenes vonalat húzhattok Halston és közém.”  – mondta Ford a WWD -nek 2012-ben.

67e459eff20c9308fc4b69aa5782af7b

Bianca Jagger

A tizenéves Ford a nyolcvanas évekbeli Los Angelesben találkozott a hihetetlenül hűvös Bianca Jaggerrel, aki fehér és krémszínű szmokingjában egyértelmű benyomást tett mindenkire, köztük Fordra is. A mindkét nem számára tervezett öltönyei kifogástalan szabásában mindez pedig abszolút tetten érhető. Egyedi és letisztult stílusa ellenére mégis a szemei voltak azok, amik valójában rabul ejtették a dizájnert. Napszemüvegeit ezért ifjú kori dámájáról, Biancáról nevezte el.

6b9b641ad7acf7c7c2518bc03e55f7d4

A hetvenes évekbeli New York

A város, ami soha nem alszik, nemcsak Ford szexualitását, – “Nem tudtam, hogy homoszexuális vagyok, amíg New Yorkba nem költöztem” – vallotta be a Guardiannak 2015-ben – de esztétikai érzékeit is felébresztette. 17 éves korában került a Nagy Almába, és művészettörténetet kezdett hallgatni a New York-i Egyetemen. Ford tulajdonképp mindenhol meglelte az inspirációt, kivéve az iskolában. Akkoriban csöppent bele a Studio 54 csillogó bulikkal, drogokkal és szexszel teli világába, mindez pedig eszközéül szolgált Ford szépségeszméjének kiforrásához.

13_22

Carine Roitfeld

Az a hat év, amikor az egykori Vogue Paris főszerkesztője, Carine Roitfeld és Ford együtt dolgoztak a Guccival és a Yves Saint Laurent-nal, eszményi horderejű párossá tette őket, ez azonban nem csupán üzletet jelentett. Ford Carine lányát, Julia-t tette a 2006-ban bemutatott Black Orchid parfümjének arcává, majd a 2012 őszi/téli kollekciójához egy kézitáskát is tervezett  a párizsi szerkesztővel.

5b33bc00d8dfed59818cc2508388cec4

 

Forrás: www.vogue.co.uk