Toszkána kulturális központja: Firenze!

Ha egyszer ellátogatsz Firenze városába, biztos, hogy teljesen rabul fog ejteni: szűk kis utcácskái, híres épületei, ínycsiklandozó ételei még sokáig a fejedben fognak motoszkálni.

Ha Olaszország e gyönyörű városát választottad célodként, nagyon egyszerűen eljuthatsz ide. Közvetlen járatok mennek Pisába, ahova kicsit több, mint 1 óra 40 perc alatt ott is vagy. Itt hamar a városközpontba érhetsz, mert a Pisamover 2,70 euróért elvisz a vasútállomásig, ahonnan már csak egy órányi vonatozás választ el Firenzétől. Vannak, akik heteket el tudnának tölteni csak ebben az egy városban, de természetesen a fő látványosságokat akár 3-4 nap alatt is meg lehet tekinteni. Nyilván így kevesebb művészi alkotást fogsz látni, de ha csak a város életét és hangulatát tapasztalnád meg, nem fogsz csalódottan távozni. Most, hogy közeledik az ősz, igazán kellemes kis hosszú hétvégében lehet itt részed, hiszen nem kell a 40 fokos melegben kutyagolni órákon keresztül. Márpedig várost nézni csak folyamatos felfedezéssel lehet, nem igaz?

IMG_1108

Lássunk néhány fontos látnivalót Firenzéből!

Ponte Vecchio

Ha valami, akkor ez aztán tényleg világhírű látványosság. Az Arno folyó legkeskenyebb pontján ível át ez a csodálatos hidacska, amit messziről, a folyó mellől érdemes megközelíteni, hogy aztán folyamatosan egyre közelebbről és közelebbről csodálhasd meg teljes valójában. A “vecchio” szó öreget jelent, nem hiába: már az ókorban felépítették. Nyilván az idő és néhány durva árvíz megviselte, ezért nem egyszer kellett újraépíteni, vagy éppen restaurálni. Egykor ékszerészek, aranymívesek és ötvösök dolgoztak itt szorgalmasan, és mai napig egyébként számos luxus ékszerbolt tarkítja. Érdekesség még, hogy a második szinten halad át a Vasari-folyosó is, melyet Giorgio Vasari azért építtetett lakóhelye és munkahelye között, hogy ne kelljen az utca népével vegyülnie sétái során.

IMG_1408

Firenzei dóm

A világ negyedik legnagyobb templomaként tartják számon ezt a monumentális épületet. Kupoláját Brunelleschi tervezte, és tagadhatatlanul ez az egyik dolog, ami miatt olyan csodálatos. 463 db lépcső megmászása után magunk is megcsodálhatjuk a lehető legközelebbről, ehhez azonban előre jegyet kell foglalni, így ha ilyen terveid vannak, ne érjen felkészületlenül!

f1baa9f9941fa6e9ac67163713c9144c

A dóm mellett található a 85 méter magas Campanile, mely Olaszország egyik legcsodálatosabb harangtornya. Az épületegyüttes egész más arcát mutatja naplementében, mint fényes nappal, így mindenképpen járjatok csodájára több napszakban is!

IMG_1459

Uffizi Képtár

Ha Firenze, akkor Uffizi. Túlzásnak érezhető olyan szavakat használni, mint hogy a világ legöregebb, leglátványosabb, legfontosabb és leggazdagabb képtára, de valójában tényleg így van. Tervezője a már említett Giorgio Vasari volt. Eredetileg állami hivatalok helyszíneként szolgált, az “uffizi” magyarul irodákat jelent. Szerencsére ennél ma már sokkal izgalmasabb, és javarészt az olasz reneszánsz festők műremekeit csodálhatjuk meg teremről teremre. Nem csak képeket, de szobrokat is találhatunk itt, a leghíresebb ezek közül a Vénusz szobor. Itt aztán be lehet szívni a művészet minden egyes cseppjét: sokan akár órákat is képesek eltölteni az Uffiziben!

24bc881c5118d036b64994f13c63883f

Piazza della Signoria

Még egy olyan hely, ahol az ember szinte szédeleg a sok művészeti alkotástól maga körül. Itt áll a Palazzo Vecchio, valamint olyan híres szobrok másolatai mint a Dávid szobor, Hercules vagy Donatello bronzszobra. Itt található a Neptun-szökőkút is, melynek közepén hófehér márványból megmunkálva magasodik Neptun, tengeri lovak által vontatott kocsiján. Igazi négyszögletes, szabályos, művészetben bővelkedő hely, ahol érdemes leülni és egy jó olasz fagylalt társaságában figyelni az embereket és az épületeket.

f68370e37287539cefd744fcee307c86

+ 1 információ: érdemes megnézni a 2016-os Inferno című filmet Tom Hanks főszereplésével, mert szinte az összes fontos firenzei látványosságot bejárják útjuk során, miközben izgalmas szálakat bogoznak ki és rejtélyeket oldanak meg társával!

A képek forrása: Pinterest és saját fotók