Tudod mit jelent introvertáltnak lenni?

Évekkel ezelőtt gyűrűzött be a köztudatba két kifejezés, amikkel az emberek gyakran dobálóznak, különösen akkor, ha semmi más okot nem tudnak felhozni a viselkedésük magyarázataként. Párhuzamot húznak két kifejezés között, miközben aligha értik mit képvisel életünkben ezek a kifejezések.

Introvertáltnak vagy extrovertáltnak lenni nem baj és nem is kiváltság. Teljesen mindegy, hogy melyik csoportba sorolnak tulajdonságaink alapján, mindkét esetben érvényesülnek negatív és pozitív hatásai is. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mindkét esetben az ember személyiségéről beszélünk, ami fejleszthető, vagyis az, hogy besorolnak az egyikbe, nem jelenti azt, hogy a másikra vonatkozó jellemzőket, készségeket ne fejleszthetnénk magunkban.

A kifejezést Carl Jung használta elsőként az 1920-as években. Az introvertáltakról gyakran mondják azt, hogy szégyenlősek, sokat aggódnak, megijednek a váratlan és új helyzetektől, vagy éppen teljes mértékben antiszociálisak. Ezek olyan tévhitek, amiket ideje lenne lerombolni, különösen azért, mert a legkevésbé sem helytállóak. Az introvertált személyiséggel rendelkező emberek szeretnek saját magukkal időt eltölteni,vagyis nem arról van szó, hogy nem szeretik embertársaikat, csak amennyi időt társaságban töltenek, legalább ugyanannyi időt szeretnek egyedül is eltölteni. A napi rutinjuk is úgy tevődik össze, hogy a nap bizonyos részeiben egyedül vannak, hogy saját gondolataikba mélyedve végig gondolják az eseményeket. A folyamatos fejlődés jegyében is gyakran érvényesülnek ezen tulajdonságaik, amik alappillérei lehetnek a sikeres életnek.

woman-hand-desk-office

Tény, hogy az extrovertáltak sokkal több figyelmet kapnak, miután igénylik is, azonban a megfigyelésben az introvertáltak egyértelműen felülmúlják az extrovertáltak képességeit. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha a két személyiségtípus jobban megérthetné a másikat, így egyenlő figyelem hárulhatna mindenkire, ami leginkább a munkahelyi környezetben hozhatna kiemelkedő változásokat.

Sokféle módon indulhatna el kezdeményezés, ami a két célcsoportra fókuszálna, célként kitűzve a másik jobb megismerését. Egy ideális világban elképzelhető lenne, hogy a mára már igencsak népszerű közösségi oldalakon vezetnének be új funkciókat, ami pontosan a fentebb említett célcsoportot célozza meg. Alapfunkció lehetne a besorolás kiválasztása a beállítások folyamán, de külön szűrhetnénk is, akár tulajdonságokra, így közvetlen kapcsolatot tudnánk kialakítani a másik csoport képviselőivel. Persze, ez csak egy elméleti megközelítés, de úgy gondolom, hogy az életben sokkal egyszerűbb megoldás lehet, ha kicsit nyitottabbak vagyunk és jobban figyelünk egymásra. Mindkét személyiségtípus rendelkezik pozitív és negatív tulajdonságokkal, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a legjobb megoldás mindig az aranyközépút, ahogy ebben az esetben is.

pexels-photo-1799249

2013-ban sikerült meghatározni a két csoport metszetét, vagyis az ambivertált magatartás formát, aminek lényegét Daniel Pink foglalta össze: „Olyan, mintha mindkét magatartásminta a sajátjuk lenne. Leginkább a két anyanyelvű emberekhez lehet hasonlítani őket.”

Talán eljött az idő, amikor a személyiségfejlődésben nem a tökéletességre kell törekedni, hanem meghatározni egy olyan célt, ami az élet minden területén segíti az egyének előrejutását. A cél ne az legyen, hogy birodalmakat építsünk fel, hanem megtanuljunk kommunikálni egymással és ne egymásról. Megtanulni azt, hogy a siker abban rejlik, ha értjük a másikat, hiszen így tudunk megfelelő megoldást kínálni a másik félnek.