Újra divat a magyar! – A legsikeresebb magyar divattervezők bemutatója

2012. március 31-én ismét szem és fültanúi lehettünk, a Gombold újra! Divat a magyar pályázat döntőjének, aminek idén a Millenáris adott otthont. Az esemény egész napos programmal várta az érdeklődőket, tartalmas, érdekes és izgalmas előadásokkal, divatbemutatókkal megfűszerezve. A bemutatón tiszteletét tette a Marie Claire International divatszerkesztője, Florence Deladriére is, aki elmondta, hogy külföldön, név szerint Franciaországban, Kínában és Ausztráliában is vannak, a Gombold újra!- hoz hasonló kezdeményezések, amelyek a fiatal tehetségek megismerését és a divat világában való elhelyezkedését, illetve helytállását támogatják. Személy szerint büszke voltam, hogy kis hazánk is bekapcsolódni látszik a külföldi divat vérkeringésébe. Délután 17: 00- kor vette kezdetét a „Magyar divat 2012”, vagyis a legsikeresebb magyar divattervezők 2012/2013 őszi-téli kollekciójának bemutatója, ahol megcsodálhattuk többek között Abodi Dóra, az Artista és a KEPP Showroom legújabb kollekcióját is. Azért az ő neveiket emeltem ki, mert személyes kedvenceim, és úgy gondolom az ő kollekcióik, illetve stílusuk áll hozzám a legközelebb. Akit pedig még szeretnék mindenképpen megemlíteni az Dj Bootsie, aki a Gombold újra! zenei felelőse volt és mi tagadás, igencsak remek aláfestést adott a show-nak.

photo by Gomboldujra

Abodi Dóra a 2012-es Glamour Women of the Year díjátadón elnyerte a Legjobb divattervezőnek járó díjat. Stílusa egyszerre innovatív és kísérletező, kollekcióit a letisztultság és az elegancia jellemzi, valamint szívesen dolgozik hazai textillel. A valódi szőrmét viszont inkább kerüli. 2009-ben végzett a MODART Francia Nemzetközi Művészeti és Divatiskolában, 2010-ben elnyerte a “Design am Rhein”  düsseldorfi versenyt. 2011-ben pedig már a Glamour is jelölte a Woman of the Year „A legjobb divattervező” kategóriában. 2011-ben Butterfly fantázianéven megalkotta első fürdőruha-kollekcióját, az idei őszi-téli szériájának egyes darabjaihoz pedig saját anyagmintát tervezett “Repülő egyszarvú és koponya” elnevezéssel. Dóra mostani kollekciójában az arany szín dominált, ami még lélegzetelállítóbbá tette a bemutatóját.

photo by doraabodi

photo by artista

Az Artista Stúdiót hat tervező alkotta: Imre Katalin, Iván   Júlia, Köves Ábel, Rácz Nóra, Schön Edina és Stampf   Katalin, jelenleg azonban Imre Katalin, Rácz Nóra és Stampf Katalin tevékenykednek. Céljuk egyedi és sajátos image kialakítása, amit jól tükröznek a kollekcióik, illetve a helyszínek a megválasztása is. A minél komplettebb, egységesebb kép kialakítása érdekében, nagy hangsúlyt fektetnek a modellekre, a megvilágításra és a zenére is. „Az egyedi kollekciók tervezése és gyártása mellett tevékenységünk minden olyan területre kiterjed, ahol a hat tervező-stylist kreativitása és a jól szervezett csapatmunka   érvényesülhet: styling (film, színház, fotó), jelmez,   rendezvények stb.”- olvasható a honlapjukon. Szem előtt tartják a kreativitást, az egyediséget és hétköznapi eleganciával ötvözve alkotják meg kollekciójukat.Tisztelik a klasszikus és hagyományos szabásvonalakat, amiket extrém vonalakkal társítva egészen új koncepcióba helyezik viselőik számára. A ruhák nőiesek, hordhatóak és     különlegesek. 2012/13-as kollekciójukat imádtam, talán azért mert maximálisan hűek maradtak irányelveikhez.

A KEPP Showroom kollekcióját már tűkön ülve vártam, és most sem okoztak csalódást. A KEPP Showroom-ot öt fiatal, feltörekvő tervező, Hajdú Anett, Havancsák Teréz, Hofstädter Szandra, Kovács Adél és Tomcsányi Dóri munkáit fogja össze. Nevük a „kepp” szóból származik, aminek jelentése körgallér, illetve vállra vehető női köpeny. Tulajdonképpen ők nem egy csoport, sokkal inkább egy alkotóműhely, amit azért hoztak létre, hogy legyen egy közös hely, ahol tehetségüket kibontakoztatva egymást inspirálva alkothassanak. A tervezők azonban nemcsak egyéni, de közös projekteket is szívesen vállalnak, annak ellenére, hogy különböző területekre specializálódtak. Kollekcióik fő elemei a kreativitás, a minőség és az innováció. „A designerek rendkívüli divatérzékenységgel és technikai tudással hoznak létre olyan munkákat, melyek a nemzetközi piacon is könnyedén megállják a helyüket mind eredetiségükben, mind színvonalukban.” Kollekciójuk tükrözte mindazt, amit annyira szeretek bennük, vagyis a minőséget és az eredetiséget.

photo by keppMindent összevetve a Gombold újra! Újra divat a magyar divatshow-n, illetve az előtte megrendezésre kerülő programokon is remekül szórakoztam, rendkívül érdekesnek és jónak találom a pályázatot, illetve magát a kezdeményezést is. Remélem a 2013-as még jobb lesz, addig pedig újra divat a magyar!