Vakmerő 20-as évek

A divat mind a mai napig követi a kor eszményét, nem volt ez másképp az 1920-as években sem, azaz az úgynevezett modern korban. Az 1900-as évek elején az avantgárd  megjelenése a művészetekben nagy hatást gyakorolt a ruhatervezőkre és a textiltervezőkre is egyaránt. A XX. század elejére jellemző díszes, nőies ruhák egy rövid időre háttérbe szorultak, és a helyüket átvették az egyenes szabású, geometrikus mintákkal ellátott kevésbé lágy viseletek. A ruhák formája, és a rafinált szabásvonalak elsődleges szerepet kaptak a díszítésekkel szemben. Ha mintákról volt szó, akkor általában grafikus nyomatokat alkalmaztak és kontrasztos színekkel játszottak. A sportosabb viseletek is egyre több nőnek megjelentek a szekrényében. Hol van már a gúzsba kötő fűző divat?

http://1920s.tumblr.com/post/31593166808/guess-they-didnt-like-being-called-cats

A textilipar fellendülésével egyre több új anyag jelent meg a piacon. A természetes anyagok mellett teret hódítottak a szintetikus anyagok, amelyek közül kiemelkedően nagy szerepet kapott a műselyem és a műgyapjú. A nappali viseletek általában durvább anyagokból készültek, ezzel is a kubista és a futurista irányzatokra hajazva. Éjjel azonban visszatértek a nőies sziluettekhez és a lenge anyagokból készült estélyi ruhákhoz, amelyeken a díszítéseké volt a főszerep. Ez is azt bizonyítja, hogy akármi is legyen a divat legújabb irányzata, egy nő sosem fog lemondani a csillogásról és az olyan darabokról, amelyekben igazán nőnek érezheti magát.

Az első világháború lezajlása után tovább lazultak az erkölcsök. A nők a háború alatt megszabadultak az olyan ruhadaraboktól, amelyek nehezítették a mindennapjaikat, ezzel előtérbe került a funkcionalizmus. Elterjedtek a kényelmes ingruhák és a térdig érő szoknyák. Amikor teljesen lecsillapodtak a kedélyek, és az emberek kezdték elfelejteni a háború borzalmait, újra beindult az élet. A divat területén ez a változás igen drasztikus volt a női vonalon. Nem akartak törékenynek látszani, így igyekeztek minden női nemi jelleget eltakarni. A melleket lenyomták, a csípőt pedig leszorították, ráadásul a ruhák derékvonalát is levitték egészen a csípő alá, így a ruhafazon is hozzájárult a fiús kinézethez. Ennek a kornak az egyik legnagyobb lázadója, a nő, aki hozzájárult ennek a stílusnak a kialakításához egyértelműen Coco Chanel volt, de erről majd egy következő részben írunk.