Varázslatos Isztria

Horvátország egyik legnépszerűbb turistacélpontja közé tartozik Isztria félszigete, ami nemcsak lélegzetelállító, hanem könnyen és gyorsan megközelíthető akár autóval, akár vonattal tervezzük a nyaralásunkat.  Nem feltétlen csak nyáron javasoljuk a varázslatos félsziget látogatását, mivel közel van, ezért rövidebb időre is megéri elmenni, akár egy őszi, hosszabb hétvége alkalmával is. Hogy melyek a dobogós helyek a félszigeten belül, ahova feltétlen érdemes ellátogatni legalább egyszer az életben? Cikkünkben bemutatjuk őket.

Luxus és elegancia: Opatija

Ha az Isztria luxus nyaralóhelyét kellene megnevezni, akkor egyértelműen Abbáziára, azaz másik nevén Opatijára esne a választásunk, ami eredetileg egy kis halászfalu volt, csak a XIX. század második felétől vált népszerű üdülőhellyé.  A régi eleganciáját a város a mai napig őrzi, sok stílusos épületet találni szinte minden utcában, de főleg a partszakaszon, ami a régi időkre emlékeztet minket. Nem véletlen, hogy egykor Ferenc József is itt töltötte sokszor szabadidejét, hiszen már akkor is a fényűzés és a szecessziós stílusú paloták jellemezték a várost. A város egyik emblematikus jelképe a tengerparton található, 12 km hosszú Lungomare sétány, amit könnyen végigjárhatunk, főleg kis pihenőkkel a padon,  ahol ha megpihenünk, páratlan kilátásban lesz részünk a tengerre és a varázslatos Kvarner öbölre.  Ha még eddig nem jártunk volna Opatijában, feltétlen pótoljuk be,  mert  egyből meg fogjuk érteni, hogy miért is vált Horvátország egyik legelőkelőbb városává.

Festői szépségű Rovinj

Talán festeni se lehetne szebbet, mint a félsziget nyugati részén található gyöngyszemét, Rovinjt, melyről sokan állítják, hogy az egyik leghangulatosabb, festői szépségű hely. Rovinj jelképe a Szent Eufémia-székesegyház, ahova ha már eljutottunk, menjünk fel a harangtoronyba is, igaz  hosszú az oda felvezető lépcsősor, de megéri a fáradságért, mert madártávlatból csodálhatunk rá a gyönyörű városra. Rovinjban szinte minden megtalálható, ami egy tengerparti nyaraláshoz elengedhetetlen, gyönyörű óvárosát pedig kacskaringós, sikátoros, meredek utcák jellemzik. Rovinj egy igazi  ősi város, korábban a környék legjelentősebb hajózási központja is volt, amit azóta már elvesztett, mikor Ausztria Rijekát és Triesztet szabad kikötővárosi rangra emelte.  A mediterrán hangulatot idéző óváros biztos, hogy hozzájárult, hogy Rovinj lett az Isztria egyik legnépszerűbb úti célja sokak számára.

Kikötőváros, Fiume

Az Adria észak-keleti részében, az Isztria-félsziget keleti feléhez közel található Fiume, vagy horvátul Rijeka, mely  Horvátország legnagyobb kikötő városa, nem véletlen rendelkezik jelentős idegenforgalommal. Fontos közlekedési, kereskedelmi csomópont napjainkban is.  Rijeka legnépszerűbb utcája a sétálóutca, azaz a Korzó, amely hangulatával vonzza oda a turistákat. Ha ott leszünk, ne hagyjuk ki a városkaput és a Tengerészeti és Történeti Múzeum sem. Rijeka látványossága közé tartozik, a több, mint 100 m magas dombon álló Trsat vára is, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik majd a városra.

Igyekeztünk 3 különböző, más-más stílusú várost bemutatni, mert mindegyik páratlan szépségű, csak mind máshogy. Nem csodálkozunk, ha kedvet kapnának most azonnal  az olvasók egy isztriai körúthoz, amihez kellemes utazást kívánunk.