Véget ér az aranykorszak? Donatella Versace eladta birodalmát

Az elmúlt napok egyik meglepő híre volt, hogy Donatella Versace eladta féltve őrzött cégét az ugyancsak híres Michael Kors divattervezőnek. A hír nemcsak meglepő, hanem sokkoló is, a rajongók aligha fogadták lelkesen a hirtelen jött változást.

A Versace család történetét világszerte ismerik. A márkát eredetileg Donatella testvére, Gianni alapította még 1978-ban. Gianni a középiskola után szinte azonnal belépett a divat világába, pontosabban édesanyja ruhakészítő műhelyének személyzetébe. Itt tanulta meg az alapokat, de az a kis plusz, ami mégis az egyik legismertebb tervezővé emelte, sokkal inkább a személyiségének és a töretlen szenvedélyének eredménye. Első önálló kollekció 1978-ban került a nyilvánosság elé. Saját cégét is ekkor alapította és két másik testvére is neki, illetve vele együtt dolgozott, így lett a cégéből családi vállalkozás is egyben.

donatella-e-gianni-1000x500

Gianni a kollekcióiban törekedett arra, hogy előcsalogassa a nőkből a belső istennőt, ami állítása szerint minden nőben jelen van. Számára elsődleges cél volt, hogy a nők alakját megmutassa, mindezt úgy, hogy a legkülönfélébb anyagokba öltöztette a női testet. Kedvenc anyagai közé tartozott a csipke, a bőr és a selyem, de örömmel nyúlt a latex és fém anyagokhoz is.

A rivaldafény nem tarthatott sokáig, ugyanis egy tragédia elhomályosította a sikereket. Gianni 1997-ben életét vesztette, utána pedig Donatella vette át a cég kreatív igazgatói posztját. A márka mind a mai napig sikeres és exkluzivitása megkérdőjelezhetetlen. A legnagyobb sztárok a vörös szőnyegtől kezdve a magán partikig, örömmel viselik a divatház kreációit.

Eddig ismeretlen okokból kifolyólag Donatella eladta a márkát Michael Kors-nak, közel 2 milliárd dollárért. Sokaknak Kors-ról a karórák jutnak eszükbe, ami nem is annyira meglepő, hiszen az elmúlt években nagy divatnak számított, ha valaki rendelkezett egy darabbal. A váratlan felvásárlási hírt a rajongók visszafogott lelkesedéssel fogadták. Sokan attól tartanak, hogy a márka elveszíti eredeti gyökereit és image-ét, mások viszont attól tartanak, hogy olyan szintű minőségbeli romlás várható, ami a márka vesztét is okozhatja.

A hivatalos megerősítésekre és a megállapodás nyilvánosságra hozására még várni kell, de Donatella röviden kifejtette, hogy időszerű volt ez a lépés és úgy érzi, hogy jót fog tenni a márkának ez az együttműködés, legalábbis hosszú távon biztosan. Az a cég, amelyik törekszik a kreativitásra és az innovativitásra, annak a növekedés a célja és a Versace cég pontosan ezt szeretné elérni. Divatszakértők szerint Michael Kors sem szándékozik változtatni ezen az irányon, hiszen ez az, ami a leginkább meghatározza a márkát. Üzletelemzők szerint a márka eladása egy remek korszak kezdete lehet.

Drake Bell színész is kifejtette álláspontját Twitter oldalán, miszerint: „Gianni Versace 1978-ban alapította a márkát, Michael Kors 2018-ban tette tönkre. Jó 40 év volt.”

donatella-versace

Az biztos, hogy Donatella pontosan érzi és tudja, hogy mi a legjobb neki és a cégének. Ugyan a vásárlók nem repesnek az örömtől és biztosan mindenkinek megvan a maga véleménye, de lehet, hogy a márka olyan körülmények között találta magát, ami elősegítette, hogy ez a döntés megszülessen.