Victoria Beckham, aki diktálja a divatot

Victoria Beckham nevét minden nő ismeri: ex Posh Spice énekesnő, divattervező, négygyermekes édesanya, no és persze nem utolsó sorban David Beckham felesége.

43 éves kora ellenére olyan kifinomult stílusérzékkel rendelkezik, amire mindannyian csak nyálcsorgatva sóhajtozunk: mégis hogy csinálja? Nos, bárhonnan is meríti az inspirációt, nagyon is jól megy neki, hiszen olyan neves eseményeken tűnnek fel általa tervezett ruhái, mint a New York Fashion Week. Szerencsére hamar felismerte, hogy a popbiznisz nem feltétlenül az ő irányvonala lesz: miután kivált az együttesből, próbálkozott még egy darabig saját szólólemezzel, de ezek rendre nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Így, mivel akkor már évek óta együtt volt Daviddel is, hamar felismerte, hogy nevét még kamatoztatni tudja egy hasonlóan csillogó iparágban: a divatvilágban.

edb5bb4667f0fc1ec3ed0fc813ca2560

Természetesen nem egyszerű dolog egyszerre bukott popzenésznek és focista feleségnek lenni, hiszen ez remek céltáblája annak a kritikának, miszerint a divat világában való próbálkozás csak valami újabb hóbort, ami egyértelműen kudarcra van ítélve. Victoria ráadásul soha életében nem tanult divatot. Sőt, emlékezzetek csak vissza, micsoda stílust képviselt még Posh Spice lányként! Az az imidzs bizony mindent jelentett, csak eleganciát és kifinomultságot nem.

7aad975ade93dcb86758589611aa5bfa

A kezdetek

2006-ban, Daviddel közösen alapított cégének neve fémjelzése alatt (dVb) bocsátotta ki az első farmer kollekciót, ezt később kiegészítők és napszemüvegek sokasága követte. Ezt követően két évig kétkedve fogadták próbálkozásait, sokan vádolták azzal, hogy csupán kétségbeesett próbálkozás tönkrement karrierje után.

4ff242068d777d4e17931d589cb39d49

2008 szeptemberében azonban eljött az ő ideje: olyan 10 darabos tavaszi kollekcióval rukkolt elő a New York Fashion Weeken, amivel szépen kispadra ültette kritikusait. Alapelve, hogy csak olyan ruhákat vonultat fel a kifutókon, amit ő maga is szívesen hordana. Ma már olyan nagyvárosokban tűzte ki zászlaját, mint Hong Kong vagy London.

b8758667ef102c0518f98f4f622eb700

A folytatás

Első nagy bemutatkozása után egy évvel később, 2009-ben az egyik legnagyobb divat nagyhatalom, az Emporio Armani női fehérnemű kollekciójának arca lett. A Time magazinnak tett nyilatkozatában így reagált erről: “Amikor 50 leszek, és visszanézek a múltra, akkor majd azt mondhatom: ‘Hé anyukám, nem is néztél ki rosszul három gyerek után!'” Persze neki is megvoltak a kisebb-nagyobb hullámvölgyei, emlékezzünk csak vissza a csontsovány, felturbózott mellű Victoriára, akiért rajongói bizony joggal aggódtak egy ideig. Később aztán teljes imidzs váltáson esett át, melleiből kivetette a szilikont, és öltözékét a kifinomult, és elegáns darabok vették át, ami azóta is jellemzi stílusát.

4f492c753b6a9ffcefd455a135cb4d5e

Évekkel később aztán jöttek az elismerések is, különböző díjak formájában. 2011-ben és 2014-ben a British Fashion Awardson is díjazták, kiemelkedő sikerei miatt. 2013-ban már ő volt az a tervező, akire a legtöbben rákerestek az interneten, olyan neves emberek mellett, mint Michael Kors vagy Ralph Lauren.

És mi történik mostanában?

Victoria mindig is tudatosan építette birodalmát, több interjújában is nyilatkozta, hogy folyamatos növekedésre vágyik. Ez a jelek szerint nagyon jól sikerült neki, hiszen vállalkozása értékét ma már több, mint 50 millió dollára becsülik, és alkalmazottai száma is egyre csak nő. Remekül felismerte a közösségi média lehetőségeit, így fáradhatatlanul osztja meg karrierje újabb és újabb állomásait rajongóival. Twitteren több, mint 12 millió, Instagramon pedig közel 17 millió követővel rendelkezik.

936779a029e47769b3d24ea0f6ec791d

Munkájában az a legszimpatikusabb, hogy mindig is felvállalta: igen, én nem tanultam ezt a szakmát, de attól még érthetek hozzá, és lehetek benne sikeres. Sose tagadta, hogy mivel nem rajzol szépen, ő csupán elmagyarázza ötleteit, elképzeléseit a kreatív csapatnak, akik papírra vetik azt. Minden ötlet tőle származik, és nagyon fontos számára a hitelesség. A ruhák anyagai Angliából származnak, a táskáké pedig Olaszországból, mert nem akarja keverni a minőségi alapanyagokat: “Sokat utazom, és a csapatom is sokat utazik, de még véletlenül sem csinálnám ezt másképp. Büszke vagyok angol származásomra, a márkám is angol, és én erre tényleg nagyon büszke vagyok.”